Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falske läkarens lyxliv med äldre svenskarnas pengar

På en bild från Facebook som finns med i förundersökningen ses hur mannen som misstänks vara den falske läkaren badar. Foto: Polisen
Den så kallade "Medicinmannen", som misstänks för att ha lurat flera äldre personer genom att posera som läkare åtalades under onsdagen för ett stort antal grova bedrägeribrott mot äldre människor. Foto: Polisen

På papperet gick den falske läkaren på socialbidrag i London – men i verkligheten levde han ett lyxliv med tillgångar på två miljoner som han misstänks ha lurat till sig från äldre svenskar.

Polisen har hittat ett kvitto på en Rolex-klocka som är inköpt i det exklusiva varuhuset Harrods.

Samtidigt vittnar barn till den misstänkte "Medicinmannens" offer om vad bedrägerierna fått för följder.

– I målet finns det anhöriga som sagt att min mammas liv har förkortats i flera år efter det här, säger målsägandebiträdet Ingemar Gross.

På onsdagen åtalades en man vid Göteborgs tingsrätt som gång på gång misstänks ha begått grova bedrägerier mot äldre människor. Han ska ha ringt upp sina offer och via telefon uppgett sig för att vara deras läkare.

– Han påstått att han läst deras sjukjournaler samt fått provsvar som visade på allt ifrån vitaminbrist till dödliga sjukdomar som akuta blodproppar och cancer, säger Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp, som utreder brott mot äldre.

Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre. Foto: TORBJÖRN SELANDER

"Medicinmannen" köpte Rolex-klocka

"Medicinmannen" är i 45-årsåldern och medborgare i Spanien. Och samtidigt som han ska ha lurat de äldre i Sverige på deras besparningar levde han, så som åklagaren Jonas Almström beskriver det, ett dubbelliv i London.

– Officiellt har han levt på någonting som motsvarar socialbidrag. Det vill säga någon form av statligt understöd från brittiska myndigheter, säger Jonas Almström.

 

LÄS MER: Bluffläkare sålde falsk medicin för miljoner

 

Men han ska ha haft tillgång till så mycket mer pengar än de som bidraget uppgick till.

Offren förde över stora summor till en så kallad målvakts svenska konto, förklarar polisen i ett pressmeddelande. Och när kontot stängdes igen skickade de i stället kontanter, smycken och kontokort till adresser i den brittiska huvudstaden.

Mannen levde i London och det var också där han greps. Foto: AP/TT

– Vi vet lite grann vad han gjort av pengarna som han kommit över. Han har handlat grejer. Det är snabbmat, det är Rolex-klockor och det är guldföremål som han köper eller försöker köpa, säger Jonas Almström.

Så han har köpt en äkta Rolex-klocka?

– Jag tror att han köpt en Rolex-klocka och gjort flera andra försök att köpa Rolex-klockor.

Ett av bevisen som ska användas i rättegången är en faktura från en guldbutik i Göteborg som enligt åklagaren är "till styrkande av han, i stället för att skicka medicin, avsett att köpa en Rolex-klocka i en annan mans namn för 245 000 kronor". Samtidigt finns det i förundersökningen ett kvitto från det lyxiga varuhuset Harrods på en Rolex-klocka för 11 250 pund, vilket motsvarar ungefär 125 000 svenska kronor.

Dessutom ska han och ytterligare en person ha shoppat lyxkläder från bland annat Hugo Boss för tiotusentals kronor. Samt en lyxsäng för 50 000 kronor från Bensons for Beds och doftljus från Yankee Candle för 1 200 kronor, enligt Aftonbladet.

Kvittot från Harrods. Foto: Polisen

Britta, 92, drabbades

Summan som åtalet omfattar är precis under två miljoner kronor. Enligt åtalet misstänks mannen för 78 fall av bedrägerier och bedrägeriförsök. Alla anmälningar har dock inte lett till åtal.

Totalt har 615 anmälningar med det här tillvägagångssättet sedan i slutet av maj 2016 gjorts och många av dem kommer från Västsverige, från orter som Göteborg, Vänersborg, Svenljunga, Öckerö, Uddevalla och Torslanda.

På bilden handlar "Medicinmannen" på ett kort som han misstänks ha kommit över från ett av offren. Foto: Polisen

Britta Hansson, 92, från Göteborg är en av de drabbade. Hon blev kontaktad via telefon av mannen, som ville erbjuda henne mediciner till ett pris av 55 000 kronor.

– Han sa att han hade sett min journal och han visste om att jag hade krämpor, men det får man ju när man är äldre, säger hon.

Elvy, 87: "Han var så rar"

Britta skickade aldrig i väg några pengar, utan fick reda på att hon utsatts för ett bedrägeriförsök först en tid senare. 

– Jag tyckte att han verkade väldigt trevlig. Att man kan ha så fel, man vågar nästan inte lita på någon alls nu för tiden, säger hon.

 

LÄS MER: Falsk elektriker stal från äldre

 

Många av de utsatta kvinnorna som GT har pratat med har en liknande uppfattning av mannens beteende.

– Jag kan inte förklara hur det gick till men på något sätt lät jag mig övertygas över att det här var något alldeles speciellt. Han var väldigt charmig, det är synd att han inte kunde använt den charmen till något bra, säger en kvinna som vill vara anonym.

Elvy Svensson, 87, från Vänersborg blev också charmad av mannen.

– Han var så väldigt rar, säger hon.

Elvy blev arg

Elvy berättar att hon sedan många år lidit av smärtor kopplade till hennes reumatism och letade efter något som kunde få henne att må bättre.

– Har man som jag har varit pensionär i många år och haft mycket värk länge så tar man ju chansen, säger hon.

 

LÄS MER: Falsk doktor försökte blåsa Gerhard, 73

 

Elvy blev stoppad av en banktjänsteman när hon skulle sätta över pengar på mannens konto och förlorade inga pengar. När hon senare insåg vad som hänt blev hon upprörd.

– Hade jag haft honom här hade jag sparkat på honom, jag blev så arg, när man gått i så många år och har ont och så försöker man luras, säger hon.

Enligt åklagaren köpte mannen en Rolex-klocka för pengarna. Klockan på bilden har ingenting med texten att göra.

Advokaten Ingemar Gross är målsägandebiträde i målet och har varit med vid många liknande förut. Han berättar om vad anhöriga till offren vittnat om för honom:

– I målet finns det anhöriga som sagt att min mammas liv har fortkortats i flera år efter det här. Man bär med sig det, för att det är så jobbigt. Gamla människor har mycket tid och är man med om en traumatisk händelse går man runt och tänker på den och bär med sig det. Det går ju aldrig att bevisa, men det är många anhöriga som fått intrycket att deras föräldrar kanske fått ett kortare liv just på grund av sådana här saker.

Den misstänkte falske läkaren står åtalad vid Göteborgs tingsrätt. Foto: LENNART REHNMAN

Håkan Carlsson har varit med om att människor somnat in inte långt efter att de fallit offer för äldrebedragare.

– Från andra ärenden har vi erfarenhet av att man efter att man blivit utsatt för brottet tappade lusten. Man gick inte ut, litade inte på någon, mådde dåligt, hälsan sviktade och man gick bort, säger han.

PRO:s ledamot: "För jävligt"

Ingela Ekholm, 77, är ledamot för Pensionärernas riksorganisation, PRO i Göteborg. Hon är upprörd.

– Tyvärr är det så att väldigt många äldre är lättlurade, för de vill vara till lags och vara artiga. De är väluppfostrade och för det får de nu lida. Det är för jävligt rent ut sagt, säger hon.

Ingela Ekholm, ledamot för PRO i Göteborg, är upprörd: "Det är för jävligt". Foto: Privat

Ingela berättar att man från PRO:s sida försöker sprida budskapet att vara på sin vakt mot bedragare.

– Vi skriver mycket om sånt här i vår tidning och att prata om det på möten så att de kan föra vidare det till andra, säger hon.

Henrik Thyselius, är "Medicinmannens" försvarsadvokat. Foto: Halldin Advokater

Henrik Thyselius är advokat och försvarar den åtalade mannen. Enligt honom nekar den utpekade falske läkaren till att han ska ha begått någon brottslig handling.

– Han förnekar all inblandning och har en egen version av vad som hänt som han kommer lägga fram, säger Thyselius.

Anhöriga till offer ska ha sagt att deras förälder får livet förkortat efter det som din klient misstänks ha gjort. Vad säger du om det?

– Det är inget jag sett som kopplar ihop de här sakerna, men finns det en koppling är det givetvis beklagligt.

Utöver "medicinmannen" är en till person gripen i målet och ytterligare personer misstänks vara inblandade i härvan, enligt åklagarens uppfattning.