Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falska sjuksköterskan köpte sin legitimation

Falska sjuksköterskan ”Alex” konfronteras av ”Uppdrag gransknings” programledare Karin Mattisson. Foto: Uppdrag granskning/SVT
”Alex” jobbar i dag någonstans på Sahlgrenska sjukhuset.Foto: ANDERS YLANDER

De som ansvarar för din vård på landets sjukhus kan ha bluffat sig till sitt yrke, avslöjar ”Uppdrag granskning”.

En av dem är ”Alex” och på hans sjuksköterskeexamen står det att han utbildat sig på heltid i en skola i Rumänien i tre år.

SVT-programmet har kunnat visa att han i själva verket jobbade som lastbilschaufför i Sverige under studietiden och att hans examensbevis är köpt.

I dag jobbar han på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Hittills har jag klarat mig bra, säger han när han konfronteras i programmet.

I veckans ”Uppdrag granskning” framkommer det att en rad läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal har bluffat sig till sina yrken – men att de trots det jobbar på olika sjukhus runtom i Sverige.

I Rumänien finns skolor där sjuksköterskestudenter tagit examen, men studenterna har inte varit där. Istället har de jobbat med helt andra yrken i Sverige under "studietiden". 

En av dessa är en person som i programmet går under namnet ”Alex”. Han har en tjänst som sjuksköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

”Uppdrag granskning” möter ”Alex” och frågar honom om hur han ställer sig till att han inte är rustad för jobbet, då han inte har någon utbildning.

Köpte sin sjuksköterskeexamen

Han berättar att han var tydlig med att han var oerfaren redan vid anställningsintervjun, och att några månaders jobb som undersköterska lärt honom ”lite om jobbet”.

Vad han däremot inte berättade under anställningsintervjun var att han köpt sin examen av en skola i Rumänien, till en kostnad av 3 500 euro per år. 

 

 

Allt ”Alex” behövde utöver att betala var att skriva ett examensprov i Rumänien, ett prov där svaren på alla frågor tillhandahölls av lärarna i klassrummet.

På frågan om han aldrig funderat på om han utsätter folk för fara genom att arbeta outbildad svarar ”Alex” så här, i programmet:

– Ja absolut, men det beror på. Jag har inte gjort något fel, hittills har jag klarat mig bra. Utan att skada någon och utan någon avvikelse. 

Lagligt enligt EU-direktiv

För att få lov att få sjuksköterskelicens måste man enligt ett direktiv från EU ha en examen från en skola där man utbildats på heltid under tre år, en period som motsvarar 4 600 utbildningstimmar.

I programmet framkommer det att ”Alex”, i stället för att på heltid spendera de tre år på skolan Rumänien, som hans examensintyg visar, läst svenska för invandrare och jobbat som lastbilschaufför i Sverige.

– Jag var tvungen att flytta hit, det var lite svårt med ekonomin, säger han i programmet.

”Alex” är bara en av många som begått bedrägeri, ett bedrägeri som svenska myndigheter helt har missat. 

De intyg som myndigheter baserar sina legitimationer på är nämligen helt lagliga i EU, enligt ”Uppdrag granskning”. 

Zara Warglo är avdelningschef på Socialstyrelsen.Foto: Uppdrag granskning/SVT

Detta eftersom att Socialstyrelsen, som är den svenska myndighet som skriver sjuksköterskelegitimationer, följer EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv. Detta berättar Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen i programmet.

– Det är ett EU-direktiv som bygger på tillit och vi har inte de formella behörigheterna att gå in och titta utan det vi har att förhålla oss till är det examensbevis man har med sig när man ansöker om legitimation, säger Warglo i programmet.

Examensintygen är äkta enligt Socialstyrelsen

Eftersom att skolorna i Rumänien levererar godkända examensbevis, som visar att eleverna uppfyllt de krav på närvaro som ställts av EU, så kan alltså inte Socialstyrelsen neka de sökande legitimation. 

Socialstyrelsen har heller inte befogenhet att kontrollera om de personer som ansöker om legitimation har arbetat och betalat skatt i Sverige under tiden för sin utbildning utomlands, enligt Zara Warglo.

I programmet framkommer det att en rumänsk journalist nyligen granskade en av de skolor som några av de som fått anställning i Sverige uppgetts ha gått på, efter larm om korruption.  Granskningen visar att lärare på skolan vittnat om att elever betalade för sina examensbevis och att hela systemet byggde på den här typen av verksamhet. I det fallet dömdes skolans rektor till fängelse.

 

 

Zara Warglo berättar att hon anser att problemet bör hanteras i de länder som fusket satts i system i, men att alla EU-länder måste samarbeta för att råda bot på problemet.

– Då är det något för det landet i fråga. Vår roll är att informera om det så vi kan få en bra dialog, utifrån att vi allihopa inom ramen för EU behöver samarbeta och hitta lösningar på problem liksom detta, säger hon i programmet.

 

Reportaget Sjuksköterskebluffen av ”Uppdrag granskning” sänds på SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdagen den 14 november.