Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blåste kommunpolitikern barnfamiljen på falskt bygglov

Bilden på bygglovet som politikern skickade till barnfamiljen med kommentaren: "Fick hämtat upp det i dag, men missade lämna det".
Foto: Lysekils kommun
Bilden på bygglovet som politikern skickade till barnfamiljen med kommentaren: "Fick hämtat upp det i dag, men missade lämna det".
Foto: Lysekils kommun
Lysekils kommun skakas av en bygglovshärva. Politikern avgår.
Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO
Lysekils kommun skakas av en bygglovshärva. Politikern avgår.
Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO
Lysekils kommun skakas av en bygglovshärva. Politikern avgår.
Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO

Kommunpolitikern påstod sig ha personlig kontakt med Lysekils stadsarkitekt då han, som konsult, hjälpte en barnfamilj med bygglovet.

"Jag åker till kommunhuset på måndag och hämtar upp det", skrev politikern.

Men handlingarna familjen fick var falska.

– Han har inte haft den minsta kontakt med mig, säger stadsarkitekten Mats Carlsson.

I veckan inledde åklagare en förundersökning om misstänkt urkundsförfalskning efter avslöjandet att en kommunpolitiker i Lysekils kommun agerat konsult åt flera familjer i bygglovsärenden.

En barnfamilj började bygga ett garage med bygglov, startbesked och andra bygghandlingar som politikern hjälpt dem med. Men när kommunens tjänstemän granskade nybygget strax före jul fann de att något bygglov inte fanns registrerat i kommunen. 

Handlingarna barnfamiljen fått visade sig vara falska.


Bilden på bygglovet som politikern skickade till barnfamiljen med kommentaren: "Fick hämtat upp det i dag".
Foto: Lysekils kommun

"En ovälkommen julklapp"

Nu kan GT berätta hur kommunpolitikern påstod sig ha värdefulla kontakter inne på kommunhuset. Och lyfte fram att han hade god insyn i den politiska processen.

– Det var en ovälkommen julklapp, säger mannen i barnfamiljen som drabbats.

I chattkonversationer på Facebook som barnfamiljen lämnat in till kommunen går det att följa familjens kontakter med kommunpolitikern sedan i maj 2017.

Han hade tidigare hjälpt till vid en släktings bygge och familjen efterfrågade hans hjälp med olika delar av byggprocessen. 

I chattarna återkommer politikern flera gånger till att han har personlig kontakt med Lysekil kommuns stadsarkitekt Mats Carlsson, och erbjuder sig att sköta kontakterna med kommunen.

"Absolut, jag tar det med Mats", skriver kommunpolitikern till familjen.

Ett par månader senare:

"Lämnade in en komplementering för bygglovet i fredags. Mats skulle återkomma till mig imorgon."

Lysekil har polisanmält händelsen som nu utreds av åklagare.
Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO

"Som att jag blir baktalad"

Men det finns inget som tyder på att den typen av kontakter ägt rum. I själva verket fanns inget bygglovsärende över huvudtaget.

– Han har inte haft den minsta kontakt med mig i något forum i det här ärendet, säger stadsarkitekten Mats Carlsson.

– Det känns som att jag blir baktalad då det framstår som att jag inte gjort rätt. Men jag har ju inte ens varit informerad av detta.

I chattkonversationerna ger politikern också tidigt besked till familjen om att han kommer kunna ordna bygglovet och lyfter även fram att han har insyn i den politiska processen.

"Ja, bygglovet går igenom. Ingen i nämnden som sa något om det. Jag tittar förbi i veckan med fakturan", skriver politikern.

I chatten över Facebook ställer barnfamiljen frågor till politikern för att försäkra sig om att allt gått korrekt till. Även hantverkarna hade frågor om bland annat det startbesked och det samråd som krävs före byggstart. 

”Klart allt skall gå rätt till", svarar politikern och ordnar fram de handlingar som efterfrågas. 

Lysekils kommun skakas av en bygglovshärva. Politikern avgår.
Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO

Flera familjer drabbade

Enligt kommunens polisanmälan ska bygglovet som politikern lämnade över varit falskt men med kommunens logotyp. Detsamma med startbeskedet och även andra handlingar, enligt polisanmälan.

Som GT tidigare kunnat berätta har även ytterligare en familj drabbats. De hade fått muntlig information från samma kommunpolitiker om att bygglovet var klart. De började bygga men stoppades av kommunen och fick ett stort skadestånd i form av vite.  

– Det är väldigt beklämmande att det här inträffat, oerhört sorgligt, har Per Garenius, samhällsbyggnadschef i Lysekil tidigare sagt.

Per Garenius, samhällsbyggnadschef i Lysekils kommun.
Foto: Pressbild/Lysekils kommum

Ingen skugga faller, enligt Per Garenius, på familjen som visade upp bygglovet. De förefaller ha agerat i så kallat god tro.

– Det har dykt upp som en total överraskning för oss, sa Garenius, i samband med GT:s avslöjande.

Kommunpolitikern valde under söndagen, ett par timmar efter GT:s avslöjande, att skicka ett mejl till kommunen där han avsade sig alla politiska uppdrag. 

Han har haft svårt att förklara det som skett men säger att han kommer göra familjen skadeslös.

Ska göras skadeslösa

– Vi håller på att reda ut det, säger politikern.

Men hur kan det här ha skett?

– Ja, hur kan det ha blivit så? Jag har egentligen inget bra svar på det heller. 

Du är även politiker. Du har inte varit en person som man kunnat kontakta med förhoppning om att få bygglov lättare i Lysekils kommun?

– Nej, det är klart att det inte har varit så.

Under fredagen medger politikern att även uppgiften om att han hade haft kontakt med stadsarkitekten varit påhittad. Den drabbade barnfamiljen har nu ansökt om bygglov själva.