Falsk undersökning – frågar kvinnor om sex

Publicerad

Personen på andra sidan telefonen utgav sig för att komma från Statistiska centralbyrån.

Sedan började han ställa intima frågor om kvinnors sexliv.

Nu har två kvinnor i Vänersborg polisanmält SCB-bluffen, skriver Ttela.

Två kvinnor i Vänersborg blev under onsdagen uppringda av en man som uppgav sig vara från Statistiska centralbyrån (SCB). Personen sade sig vilja ställa frågor om kvinnors livsstil, enligt Ttela.

Efter ett tag började uppringaren i stället fråga om kvinnornas sexliv. Då avbröt kvinnorna samtalet, som kom från dolt telefonnummer.

– Om man känner att frågorna inte är seriösa, som i de här fallen med sexuella anspelningar ska man, om man vill, göra en polisanmälan. Detta handlar om ofredande, säger Fredrik Brax, utredningsbefäl hos polisen i Trollhättan, till Ttela.

Sexbluffare

Detta är inte första gången som kvinnor blivit uppringda av någon som uppger sig jobba på SCB för att sedan börja ställa sexrelaterade frågor.

2012 varnade SCB för en bluffare som uppgav sig vara från SCB och som också ställde sexfrågor till kvinnor. Och redan 2002 ska en "marknadsundersökare" ha ställt sexfrågor i SCB:s namn till flera kvinnor.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER