Larmet kom in som om en polisbil kört i diket – men det var inte riktigt sant. Nedkörd i vägrenen i Stenungsund fanns inga kolleger till patrullen som åkte ut. Polisbilen var falsk. Foto: Mikael Berglund
Larmet kom in som om en polisbil kört i diket – men det var inte riktigt sant. Nedkörd i vägrenen i Stenungsund fanns inga kolleger till patrullen som åkte ut. Polisbilen var falsk.  Foto: Mikael Berglund

Falsk polisbil i diket: "Är inte olagligt"

Publicerad

Larmet kom in som om en polisbil kört i diket – men det var inte riktigt sant.

Nedkörd i vägrenen i Stenungsund fanns inga kolleger till patrullen som åkte ut. Polisbilen var falsk.

– Det var en A-traktor som var målad som en polisbil. Det är inte olagligt och vi lät den står kvar, förhoppningsvis hämtar ägaren tillbaka den, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som polisen larmades till länsväg 770 vid Ödsmål i närheten av Stenungsund. Anledningen var en bil som kört ner i diket – men det var inte vilken bil som helst.

– Det här fordonet var målat som en polisbil, men det handlade om en A-traktor och vi kunde konstatera att ingen fanns kvar i bilen när vi kom till platsen, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

A-traktorn, som i folkmun kallas för EPA-traktor, i fråga var allt annat än olik polisens eget fordon. På taket fanns sirener och den vita och blåa färgen var påmålad för att efterlikna en riktig polisbil. Dock skulle den uppmärksamme se att det fanns två prickar över o:et – det står alltså "pölis" på bilen.

– Det är inget olagligt i sig att ha en bil som är målad som en polisbil, så länge man inte utger sig vara polis har man inte gjort sig skyldig till något brott.

Fler fall av falska polisbilar

"Pölisbilen" som slutade i ett dike i Stenungsund lät polisen dessutom stå kvar där man hittade den. Efter att man skjutit ner den lite längre – så att den inte störde annan trafik.

– Det fanns inget registreringsnummer på bilen så vi vet inte vem som äger den, men vi kommer nog att hålla koll på den. Man kan ju tro att ägaren gärna vill hämta den, säger hans Lippens.

Han meddelar också att föraren till den falska polisbilen tagit sitt ansvar – en varningstriangel var nämligen utplacerad för att meddela andra trafikanter om att något hänt.

Precis som presstalesmannen berättade är det inte första gången som någon roat sig med att försöka imitera polisens utryckningsfordon. Tidigare har en person i en nästan identisk kopia spelat in filmer då han stoppas av polis. Även Bandidos-ledaren Mehdi Seyyed har synts på vägarna i en falsk polisbil.

Men det är alltså fullt lagligt. Även om det inte är så populärt.

– Vi har gjort vad vi kan. Det är bara att acceptera att människor kan leka polis i trafiken, sa kommissarie Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen när GT pratade med honom om falska polisbilar vid ett tidigare tillfälle.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER