Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Falsk polisbil i diket: "Är inte olagligt"

Larmet kom in som om en polisbil kört i diket – men det var inte riktigt sant. Nedkörd i vägrenen i Stenungsund fanns inga kolleger till patrullen som åkte ut. Polisbilen var falsk.
Foto: Mikael Berglund

Larmet kom in som om en polisbil kört i diket – men det var inte riktigt sant. 

Nedkörd i vägrenen i Stenungsund fanns inga kolleger till patrullen som åkte ut. Polisbilen var falsk. 

– Det var en A-traktor som var målad som en polisbil. Det är inte olagligt och vi lät den står kvar, förhoppningsvis hämtar ägaren tillbaka den, säger polisens presstalesman Hans Lippens. 

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som polisen larmades till länsväg 770 vid Ödsmål i närheten av Stenungsund. Anledningen var en bil som kört ner i diket – men det var inte vilken bil som helst. 

– Det här fordonet var målat som en polisbil, men det handlade om en A-traktor och vi kunde konstatera att ingen fanns kvar i bilen när vi kom till platsen, säger polisens presstalesman Hans Lippens. 

A-traktorn, som i folkmun kallas för EPA-traktor, i fråga var allt annat än olik polisens eget fordon. På taket fanns sirener och den vita och blåa färgen var påmålad för att efterlikna en riktig polisbil. Dock skulle den uppmärksamme se att det fanns två prickar över o:et – det står alltså "pölis" på bilen. 

– Det är inget olagligt i sig att ha en bil som är målad som en polisbil, så länge man inte utger sig vara polis har man inte gjort sig skyldig till något brott. 

Fler fall av falska polisbilar

"Pölisbilen" som slutade i ett dike i Stenungsund lät polisen dessutom stå kvar där man hittade den. Efter att man skjutit ner den lite längre – så att den inte störde annan trafik. 

– Det fanns inget registreringsnummer på bilen så vi vet inte vem som äger den, men vi kommer nog att hålla koll på den. Man kan ju tro att ägaren gärna vill hämta den, säger hans Lippens. 

Han meddelar också att föraren till den falska polisbilen tagit sitt ansvar – en varningstriangel var nämligen utplacerad för att meddela andra trafikanter om att något hänt. 

Precis som presstalesmannen berättade är det inte första gången som någon roat sig med att försöka imitera polisens utryckningsfordon. Tidigare har en person i en nästan identisk kopia spelat in filmer då han stoppas av polis. Även Bandidos-ledaren Mehdi Seyyed har synts på vägarna i en falsk polisbil

Men det är alltså fullt lagligt. Även om det inte är så populärt. 

– Vi har gjort vad vi kan. Det är bara att acceptera att människor kan leka polis i trafiken, sa kommissarie Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen när GT pratade med honom om falska polisbilar vid ett tidigare tillfälle