Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Falsk polis rånade äldre på 175 000

En äldre kvinna har blivit rånad på smycken och kontanter till ett värde av runt 175 000 kronor – av en man som utgav sig för att vara polis. 

”Polismannen” gjorde ett hembesök hos damen och övertygade om att det är en stor risk att hon kommer få inbrott i sin bostad. 

– De rider på offrens utsatthet, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. 

Det var under torsdagen som en kvinna, 90-årsåldern fick ett telefonsamtal, från en man som presenterade sig som polis. 

Mannen gjorde sedan ett besök i kvinnan hem i Örgryte. 

– Där berättar mannen att det finns en stor risk att hon kommer få inbrott. De övertygare henne att de är poliser och att de ska hjälpa henne. De säger att de ska ta med hennes smycken till stationen för fotografering, säger Christer Fuxborg, polisen presstalesperson i region Väst. 

Den falska polismannen fick med sig smycken samt kontanter till ett värde av 175 000 kronor. 

– De förde över 150 000 direkt från hennes konto, sen har de varit på fyra olika uttagningsautomater och plockat ut ytterligare, säger Fuxborg. 

Polis har gjort förstahandsåtgärder med att ta upp anmälan samt gjort en brottsplatsundersökning hos kvinnan samt de berörda uttagsautomaterna. 

Men ingen är gripen i nuläget. 

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.
Foto: HENRIK JANSSON

Ingen misstänkt

De senaste två veckorna har det inträffat ett tiotal liknande fall, enligt Fuxborg – som menar att det finns fler än en gärningsperson. 

– Oftast ringer de upp sina offer och utger sig att vara polis. De erbjuder tjänster som hjälper offren att inte utsättas för något brott, säger Fuxborg och fortsätter. 

– Samtidigt är de väldigt påstridiga och vill inte att offret ska ta kontakt med någon anhörig, så oftast är det någon som ringer på dörren under samtalet eller direkt efter samtalet. Vad vi vet så har de inte någon polislegitimation eller uniform. 

I nuläget finns det ingen misstänkt. 

– Jag vill poängtera att mig veterligen, så ringer vi aldrig hem till folk och erbjuder tjänster som förhindrar brott.

SE MER:

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna