Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Falsk elektriker stal från äldre – har gripits

Mannen som stal från äldre uppgav sig för att vara elektriker.
Foto: Johan Adelgren
Polisen varnar äldre för falska hantverkare.
Foto: Tomas Leprince

En man som utger sig för att vara elektriker har vid flera tillfällen stulit från äldre i deras hem i Västsverige.

Bluffaren misstänks ha härjat under en längre tid.

En man i Skåne har häktats – och enligt uppgift ska han ingå i en större liga av äldrebedragare.

Den 11 mars fick en 90-årig man i Varberg besök av en okänd man som sade sig vara där för att kontrollera elen. Mannen hävdade att han skulle kontrollera förlängningssladdar i 90-åringens hem, och ville efter "kontrollen" ha betalt för besöket. Enligt polisen lyckades inte den misstänkte bluffaren den gången.

Inte första gången

Men det var inte första gången som falska elektriker har varit i farten. Sedan i januari år har det rapporterats om flera fall i Västsverige där bluffare utgett sig för att vara elektriker. Under januari månad utsattes fyra äldre personer på olika orter för en misstänkt bluffmakare - under samma dygn.

Har häktats

Enligt uppgift till GT ska den häktade mannen vara just den "elman" som härjat i Västra Götaland och Halland. Polisen misstänker nu att han knappast agerat ensam vid de många dåden mot äldre – det kan finnas fler elmän som rört sig i både de västra delarna av Sverige och nationellt.

Claes Persson är handläggare på polisens circa-grupp som utreder seriebrott mot äldre. Han bekräftar att en man har gripits av polisen. För några veckor sedan häktades mannen för flera fall av grovt bedrägeri mot butiker. Bedrägerier som kan ha genomförts med kreditkort som stulits från äldre i deras hem.

– Han har ju gjort något elarbete som han påstår och som han ska ha fått betalt för på något sätt. De äldre har tagit fram sina kort och slagit sin kod på en apparatur, säger Claes Persson.

Det återstår att se om mannen kan bindas till de många äldrebrotten i Västsverige under den senaste tiden.

– Sedan får vi se om det går att bevisa flera sådana här brott där han kan vara gärningsman. Det är ju samma tillvägagångssätt på ett antal ärenden.

Det är polisen i Skåne som utreder ärendet. Nästa vecka kommer circa-gruppen ha ett möte med Skånepolisen där de kommer överlämna ett stort utredningsmaterial.

Utredningen kan växa

Enligt Claes Persson kan utredningen växa ytterligare i framtiden.

– Den kan växa ja, absolut.

Oavsett bluffmetod är syftet med besöken detsamma – att komma över de äldres pengar och värdesaker.

– Ibland vill man ha betalt för sina tjänster. Alla har inte alla gånger kontanter, utan då vill man ha ett kort. Man uppmanas att slå en kod på någon mekanism. De får med sig både kort och kod. I något fall har man lämnat ett annat brottsoffers kort, säger Claes Persson.

Vad gör circa-gruppen för att förhindra detta?

– Det är vår uppgift att försöka fånga in gärningsmännen, utreda dem och få de lagförda i bästa fall, säger Claes Persson.

SJU KNEP SOM TJUVARNA ANVÄNDER FÖR ATT LURA GAMLA

1) FALSKE HANTVERKAREN. Den äldre kontaktas av en person som utger sig för att vara hantverkare. Personen är ofta klädd i jobbkläder och säger sig vilja kolla eluttagen i hemmet. Medan personen undersöker eluttaget brukar en andra person smyga sig in i lägenheten för att stjäla. I vissa fall försöker den falske hantverkaren ta betalt av den äldre med en falsk kortdragare, varpå bedragaren tar kortet eller överser koden.

Polisens råd: Släpp inte in någon oanmäld hantverkare. Vid telefonsamtal, kontakta hyresvärden för att se om hantverkaren är legitim.

2) FALSKE LÄKAREN. Den gamla blir uppringd av en person som säger sig vara läkare och jobbar på vårdcentralen. Läkaren vill besöka den gamla i bostaden för att till exempel kontrollera blodtrycket eller lyssna på andningen.

Polisens råd: Släpp inte in någon i lägenheten om du inte fått besöket bekräftat i brev från vårdcentralen. Ring till vådcentralen eller hemtjänsten och kontrollera uppgifterna.

3) VATTENKONTROLLANTEN. Den gamla kontaktas av en person som säger sig arbeta för hyresvärden och behöver kontrollera vattnet i bostaden. Medan den gamla blir uppehållen i badrummet med att krana vatten tömmer tjuvarna bostaden på värdeföremål.

Polisens råd: Ring till hyresvärden och kontrollera om besöket verkligen stämmer.

4) FALSKE POLISEN. De gamla blir uppringda av en person som säger sig jobba som polis och vill utreda ett misstänkt inbrott som påstås ha skett i bostaden. De falska poliserna är ofta mycket artiga.

Polisens råd: Ring till polisen och kontrollera om besöket verkligen stämmer. Anar du oråd, öppna inte dörren.

5) FALSKA HEMTJÄNSTEN. En person ringer på dörren och säger sig komma från hemtjänsten för att kontrollera städningen i bostaden.

Polisens råd: Var skeptisk och begär att få se legitimationsbricka. Ha i minnet att hemtjänsten alltid brukar ringa i förväg för den här typen av besök. Ring själv tillbaka och kontrollera att samtalet är riktigt.

6) GRANNBESÖKET. Tjuven påstår sig vilja besöka en granne som inte är hemma och ber om papper och penna för att skriva ett meddelande till grannen. Tjuven skyller på dålig syn och ber offret skriva ner uppgifterna. Samtidigt tar en kumpan sig in i lägenheten.

Polisens råd: Var skeptisk till att öppna dörren, ring grannen och kolla uppgifterna.

7) BARNBARNET ANROPAR. Det har förekommit att bedragare ringt runt till äldre och presenterat sig som barnbarn. "Hej farfar, jag behöver akut hjälp med pengar för att köpa en bil och jag skickar en kompis för att hämta pengarna." De som får samtalet kan bli så glada över kontakten med barnbarnen att de gladeligen öppnar plånboken.

Polisens råd: Ring barnbarnet och kolla så att det stämmer.