Fälld i hovrätten för Säfflemordet

MORDDÖMD. 47-åriga Nina Olsen dömdes för mordet på en 51-årig man i Säffle i mars förra året. Hon dömdes mot sitt nekande. Hon har tidigare dömts för ett mordförsök.
Foto: Polisen

SÄFFLE. Den 51-årige Säfflebon lämnades att förblöda efter den brutala misshandeln.

Hovrätten slår fast att det var 47-åriga Nina Olsen som dunkat offrets huvud närmast besinningslöst mot en tv-bänk och dömer den våldsbenägna norskan till 12 års fängelse.

– Det känns bra, inte minst för offrets anhöriga, säger kriminalinspektör Christer Jansson vid Värmlandspolisen.

Natten mot den 30 mars förra året festade fyra personer, tre män och 47-åriga Nina Olsen tillsammans i en lägenhet i Annelund i Säffle.

Endast tre av dem lämnade lägenheten levande. En 51-årig Säfflebo lämnades att förblöda efter att ha utsatts för brutalt våld mot huvudet.

– Något direkt motiv till den dödande misshandeln finns egentligen inte, säger kriminalinspektör Christer Jansson, vid Värmlandspolisen.

Upprinnelsen till bråket i lägenheten kan ha varit att en av männen fått för sig att mordoffret lämnat uppgifter till polisen i en brottsutredning. Under den följande högljudda diskussionen ska de inblandade ha kallat varandra "golbögar".

– Varför skulle jag det? På norska betyder gol att blåsa, att tjalla på någon heter tyster på norska, sa den 47-åriga norskan i polisförhör och nekade till misstankarna.


Värmlands tingsrätt ansåg det inte bevisat att någon av de tre misstänkta kunde pekas ut som mördare. Att någon gjort det ansåg domstolen stod klart men inte vem. Samtliga tre försattes därför på fri fot.

I går kom hovrättens dom.

Hittade brännbollsträ

Hovrätten anser det bevisat att det är Nina Olsen som dunkat offrets huvud i den hårda tv-bänken så frenetiskt att 51-åringen avlidit av skadorna.

Eventuellt ska också ett brännbollsträ ha använts. Det återfanns efteråt avtorkat och har inte kunnat knytas till mordplatsen mer än genom ett blodavtryck på ett lakan som kan stämma överens.

– Det var ett mycket svårutrett mord eftersom samtliga tre misstänkta nekade och i princip berättade historier som lade skulden på varandra, säger Christer Jansson.

Hovrätten i Göteborg har tidigare dömt Nina Olsen till sex års fängelse för mordförsök. Hon hade då ett år tidigare försökt döda en granne genom att hugga en kniv i dennes rygg.

När hon senare dömdes för mordförsöket kunde kriminalvården inte nå henne för avtjänandet av det straffet. Det var först i samband med hovrättsförhandlingen för mordet som kvinnan påträffades, greps och häktades.

Norsk sjukpension

Totalt ska den 47-åriga kvinnan, som uppbär sjukpension från Norge och därför aldrig mantalsskrivit sig i Sverige inför risken att förlora sin inkomst, därför avtjäna 18 års fängelse, för både mordet och mordförsöket.

I Norge är hon tidigare dömd för misshandel av en polis.

Männen frias

Under polisutredningen har en av de män som misstänkts för delaktighet i mordet på 51-åringen i Säffle uttryckt sin rädsla för Nina Olsen då hon tidigare misshandlat honom bland annat med kniv.

– När hon är berusad blir hon galen, har han sagt.

De misstänkta männen frias även i hovrätten som menar att en av männen av allt att döma lämnat lägenheten innan dödsmisshandeln startade.

Kammaråklagare Staffan Wessberg hade yrkat på 14 års fängelse för samtliga åtalade.

FLERA DOMAR SLåS IHOP

Straffvärdet för mordet är 14 års fängelse, skriver rättens ordförande Gunnel Wennberg, f.d. hovrättspresident.

Det sammanlagda straffvärdet för mordet och misshandelsbrotten uppgår till 16 års fängelse.

Den åtalade har begått mordet och de grova misshandelsbrotten innan den tidigare domen för försök till mord (6 års fängelse) började verkställas.

Hovrätten anser att om ett gemensamt fängelsestraff på viss tid hade bestämts för samtliga brott skulle fängelsestraffets längd ha bestämts till 18 år.

Med tillämpning av det sagda finner hovrätten att fängelsestraffet för mordet och de grova misshandelsbrotten som avgörs genom denna dom ska bestämmas till 12 år.