Falkpar tvingas flytta när gasklockan rivs

Publicerad

GÖTEBORG. En politisk surdeg i Göteborg tycks ha jäst färdigt när länsstyrelsen i västra Götalands län nu givit dispens för rivning av den 86 meter höga, runda och ganska rostiga gasklockan vid Göta älv.

Den har stått oanvänd sedan 1993 och sedan dess har dess öde stötts och blötts. Redan 1999 lämnade Göteborgs energi in en ansökan om rivning.

Nu ska det ske, om än med restriktionen att ett i gasklockan häckande pilgrimspar får hjälp med ett nytt boende.

"Det går naturligtvis inte att garantera att falkarna kommer att vilja häcka i de nya boplatserna. I ett större bevarandeperspektiv kommer dock inte arten att påverkas negativt, även om det aktuella paret skulle försvinna", säger Martin Goblirsch, biolog på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Vad området vid Gullbergsvass ska användas till efter rivningen är oklart.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER