Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fakturan kommunen inte vill att du ska se

Nyligen kunde GT avslöja hur en chef i Angereds stadsdelsförvaltning hjälpt en konsultfirma med företagets marknadsföring på nätet samtidigt som hon ansvarar för stadsdelens inköp från samma bolag.
Foto: Nora Lorek / NORA LOREK
Nu kan GT avslöja att det är mer än dubbelt så mycket mot vad stadsdelen beräknade jobbet till då firman upphandlades bara några månader tidigare
Foto: Nora Lorek / NORA LOREK
Chefen är bekant med konsulten som valdes ut för den stora utbildningssatsningen. Nu kan GT avslöja att hon godkände en dubbelt så stor utbetalning än planerad.
Foto: / GÖTEBORGS STAD
Marianne Olsson är stadsdelsdirektör i Angered och hänvisar till företagarens affärshemligheter.
Foto: Peter Svenson / PETER SVENSON/GÖTEBORGS STAD
Här är fakturan kommunen inte vill att du ska se. De redovisade timmarna ströks över.

Här är fakturan kommunen inte vill att du ska se.

Bakom överstrykningarna döljer sig hur en kommunal chef i Angered betalade en privat bekant dubbelt upp.

Merkostnad för skattebetalarna: över 380 000 kronor.

Nyligen kunde GT avslöja hur en chef i Angereds stadsdelsförvaltning hjälpt en konsultfirma med företagets marknadsföring på nätet samtidigt som hon ansvarar för stadsdelens inköp från samma bolag.

GT kunde också visa hur chefen hade privata band till konsulten och att hon under flera år anlitat hans firma i sin roll som inköpsansvarig i andra kommuner.

I juni ansvarade chefen för en utbetalning till konsulten på 689 000 kronor.

Nu kan GT avslöja att det är mer än dubbelt så mycket mot vad stadsdelen beräknade jobbet till då firman upphandlades bara några månader tidigare.


LÄS MER: Var chefens referens till toppjobbet


De fakturerade timmarna överensstämmer inte heller med de träffar konsulten verkligen haft med personalen, enligt de uppgifter stadsdelen kunnat få fram.

Trots det godkände chefen den höga fakturan utan anmärkning.

– Hon säger att det har varit en muntlig överenskommelse, säger stadsdelsdirektören Marianne Olsson om den stora skillnaden mellan vad som stod i det skriftliga avtalet och vad som senare betalades ut.

En muntlig överenskommelse mellan vilka?

– Mellan chefen och konsulten.

"Muntlig överenskommelse"

Den ifrågasatta chefen själv har vägrat svara på frågor och hänvisar till stadsdelsdirektören, som i sin tur hänvisar oss till en pågående utredning om chefens relation till konsulten som svar på de flesta frågorna.

Marianne Olsson är stadsdelsdirektör i Angered och hänvisar till företagarens affärshemligheter.
Foto: Peter Svenson / PETER SVENSON/GÖTEBORGS STAD

Men hon uppger att det var först när GT ställde frågor om fakturan tidigare i veckan som de fick veta att konsulten anlitats för betydligt mer än vad som var beräknat i det skriftliga avtalet. Det var också först då som uppgiften om en muntlig överenskommelse dök upp från den aktuella chefen själv som förklaring till de stora beloppen.

Det kan ju framstå som en efterhandskonstruktion?

- Frågan utreds och svaren kommer komma fram i den utredningen, säger stadsdelsdirektören Marianne Olsson.


LÄS MER: Kommunal chef på dubbla stolar


Avtalet vann konsulten i våras i konkurrens med flera andra bolag i en så kallad förnyad konkurrensutsättning. Det rör sig om ett utbildningspaket som i första läget skulle omfatta ca 250 konsulttimmar.

I den tvåmannagrupp som sållade bland de intresserade konsultfirmornas anbud ingick den nu aktuelle chefen. Det var också hon som senare ansvarade för utbildningarna tillsammans med konsulten. Det var hon som bokade in honom.

Och när fakturan slutligen dök upp var det hon som godkände den för betalning.

Då var det inga 250 timmar utbildning längre, utan 571. De extra timmarna motsvarar ett påslag på över 380 000 kronor.

Mejlväxlingen mellan chefen och konsulten visar att redan åtta dagar efter att avtalet trätt i kraft - innan den första utbildningsdagen genomförts - föreslog konsulten att de skulle lägga avtalets beräkning bakom sig. Han la direkt på 110 timmar - värt över 100 000 kronor - och föreslog samtidigt att delar av utbildningen skulle faktureras löpande.


LÄS MER: Ifrågasatt konsult anlitas fortfarande


När fakturan sedan kom förvånade den uppenbarligen också chefen:

"Heups! Jag tror inte jag får mer än 500 000:-. Så detta går nog bort", skriver hon som svar till konsulten.

Här är fakturan kommunen inte vill att du ska se. De redovisade timmarna ströks över.

Men några veckor senare godkände chefen ändå den höga fakturan - helt utan anmärkning.

Enligt flera upphandlingsexperter GT varit i kontakt med går det att göra tilläggsbeställningar på ett avtal som Angereds. Men det ska vara noga dokumenterat och motiverat. Och tilläggsbeställningarna ska inte, enligt praxis, vara högre än halva det belopp man från början kommit överens om.

I Angered fick konsulten betalt för en bra bit mer än dubbelt så många timmar som avtalet beräknade arbetet till i första läget. Där öppnades också för att uppdraget kunde bli något mer omfattande.

Vill inte lämna ut fakturorna

Men när vi begär ut fakturor och underlag som kan visa hur många timmar konsulten lagt på skattebetalarnas konto blir det stopp. Förvaltningen har på delegation från stadsdelsdirektören sekretessbelagt just den uppgiften, med motiveringen att timmarna som stadsdelen betalat för är en affärshemlighet - för konsulten.

- Vi har inte gjort några som helst försök att dölja några fakturor, säger stadsdelsdirektören och hänvisar till affärssekretessen.

Men när vi begär ut konsultens motsvarande fakturor som lämnats in till andra kommuner lämnas de ut därifrån omedelbart och i sin helhet. Och genom egna källor kan vi nu ändå offentliggöra fakturan från Angered och dess innehåll.

GT:s granskning visar också att timmarna som konsulten fått betalt för inte går ihop med förvaltningens uppgifter om antalet inplanerade och genomförda utbildningsträffar. De fakturerade timmarna är betydligt fler och varken konsulten eller den ifrågasatta chefen vill kommentera varför.

Stadsdelsdirektören hänvisar återigen till den pågående utredningen.

Konsulten vill inte ställa upp på någon intervju men skriver i ett mejl till GT att "samtliga uppdrag som genomförts för SDF (stadsdelsförvaltningen) Angereds räkning är beställda av SDF Angered via (chefen)"

Den stora ökningen av timmar säger han skett efter önskemål från stadsdelen.

– Jag tar betalt för det jobb jag utför, har han tidigare sagt till GT och beskriver sin relation till chefen som strikt affärsmässig.

Kommunala chefen
Foto: / GÖTEBORGS STAD