Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Faktum-försäljare hotade – på gatan

Faktumförsäljaren Hans Flory blev knivhotad av EU-migranter som ville att han skulle flytta sig.
Foto: Sanna Wikström
Aron Israelsson, chefredaktör Faktum.

Hans Flory, 62, har sålt Faktum i över 13 år. I november i fjol blev han knivhotad av tre tiggare som ville ta hans plats på Linnégatan. Det slutade med att Hans fick flytta från platsen han stått på i sju år.

Sedan i höstas har hoten mot Faktumförsäljare eskalerat – och det verkar hänga ihop med ankomsten av den norska gatutidningen Folk är folk.

– Några av de äldre försäljarna har valt att ta timeout för att det inte orkar med hoten längre, säger Matias Ghansah, distributionschef på Faktum.

Faktumförsäljare som hotas av tiggare är ett växande problem i Göteborg – och på Faktum ser man ett samband mellan hoten och att den norska tidningen Folk är folk har börjat säljas av EU-migranter i staden.

– Det är framför allt sedan försäljningen av Folk är folk startade som vi har märkt av det här, säger Faktums chefredaktör Aaron Israelson.

Matias Ghansah är distributionschef på Faktum – i den rollen har han daglig kontakt med tidningens försäljare.

– Jag får höra om hot varje dag nu mer, säger han.

"Killen drog kniv"

Faktumförsäljaren Hans Flory har varit drogfri i 20 år, men kämpar fortfarande med ett alkoholmissbruk. Tidningen Faktum har han sålt sedan tidigt 2000-tal och älskar det. Men i november i fjol fick han ett första smakprov på problemet med EU-migranter.

– Jag blev hotad av ett par tiggare på Linnégatan. Ena killen drog kniv och de sa åt mig att flytta på mig, berättar han.

– Då drog jag fram min Faktum-bricka och sa att jag har stått på den här platsen i sju år. De flög på mig men jag stod kvar, envis gammal gubbe som jag är.

Det hela slutade med att Hans fick flytta från Linnégatan och tilldelas en ny försäljningsplats. Och han ska inte vara inte ensam drabbad.

Hotas till livet

– En kamrat till mig som står på Centralen och säljer har också blivit överfallen flera gånger. Jag känner till tre personer utöver mig själv som har hotats av tiggare som vill ta deras platser. De hotas till livet, alltså, säger han.

Enligt Matias Ghansah så är det just i centrum som problemet är som störst.

– Centralen, Nordstan och Järntorget, det är där våra försäljare upplever det som mest hotfullt.

Alla Faktumförsäljare har personliga försäljarlegitimationer – på dessa finns försäljarens namn, bild och försäljningsplats. Något motsvarande existerar inte hos den norska gatutidningen. Matias ger Centralstationen som ett exempel:

– Där har vi arbetat in ett förtroende och har ett par, tre platser där vi får stå och sälja. Men då kan 15-20 Folk är folk-försäljare komma in och göra lite som de vill. De kan ställa sig framför våra försäljare eller i en klunga runtom – och det kan leda till hotfulla situationer.

Få polisanmälningar

Trots att Matias får höra talas om hot dagligen så är det inte vanligt att de kommer till polisens kännedom.

– Många som säljer Faktum har levt länge i marginalen och har en komplicerad relation till myndigheterna. Det är gatans lag som gäller – och vi kan ju inte polisanmäla åt dem.

En bild som Hans Flory bekräftar.

– Om jag får en riktig omgång så springer ju inte jag till polisen och golar om att det har varit bråk. Jag berättar det för Faktum, det räcker för mig.

Viktigt med stöd

Enligt Matias Ghansah så bottnar problemet snarare hos distributören av Folk är folk, än hos försäljarna.

– Försäljarna kan vara människor som aldrig har gjort något annat än att tigga – och helt plötsligt ska de bli säljare. Det är inte enkelt, det är viktigt att få rätt stöd, säger han och fortsätter:

– Hade jag fått veta att mina försäljare betedde sig så här så hade ju jag agerat utifrån de stadgar som finns hos oss. Att sälja Faktum är ingen rättighet, man måste sköta sig för att få göra det.

Hans Flory håller med.

– Vi vill inte ha något bråk. Vi vill bara göra vårt jobb. Men jag tänker inte flytta mig från min plats bara för att nån annan vill ha den – de får ju skaffa sig egna platser.

GT har sökt Folk är folks redaktör Bjønnulv Evenrud.

Tidningen Faktum

Faktum är Götalands gatutidning. Försäljarna köper tidningen för 25 kronor, säljer den för 50 och behåller mellanskillnaden. Att sälja Faktum är ett jobb, inte välgörenhet.

För vissa är jobbet som gatutidningsförsäljare ett steg tillbaka mot ett mer ordnat liv. För andra är det ett sätt att hålla sig flytande. Oavsett vilket så handlar tidningsförsäljningen för de flesta om mer än att bara tjäna pengar – att vara Faktumförsäljare innebär att ta ansvar, planera sin vardag, skapa sig rutiner och ett socialt sammanhang.

Vem som helst som är hemlös eller befinner sig i annat socialt utanförskap kan börja sälja Faktum.

Alla legitimerade försäljare har en egen försäljningsplats och ska bära sin försäljarlegitimation väl synlig. Om en försäljningsplats är ledig kan en legitimerad Faktumförsäljare vikariera på den tills ordinarie försäljare är tillbaka.

Källa: faktum.se