Fahimeh dog efter sjukhusets misstag

Fahimeh Pishdad dog efter sjukhusets misstag och maken Said Mouknatjou blev ensam kvar med parets två barn.
Foto: Privat
Fahimeh Pishdad efterlämnade make och två små pojkar när hon avled av blodförgiftning.
Foto: Privat
Fahimeh Pishdad dog efter att ha fått bristfällig vård på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som nu får hård kritik av Ivo, inspektionen för vård och omsorg.
Foto: Privat

Fahimeh Pishdad, 47, fick svåra magsmärtor på jobbet och sökte vård. 

Efter ett antal turer – där hon skickades hem efter operation trots att hon hade en allvarlig infektion och inte hade ätit – avled hon i blodförgiftning.

Nu får sjukhuset skarp kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Behandlingen har varit bristfällig i flera delar.

– Jag försöker hålla mig glad för att mina små pojkar inte ska vara ledsna hela tiden, säger Fahimehs make Said Mouknatjou, 57.

Plötsligt stod Said Mouknatjou från Västra Frölunda i Göteborg ensam med de två pojkarna, sju och åtta år gamla.

Hustrun Fahimeh Pishdad drabbades av en infektion i magen och avled efter att hon opererats och därefter skickats hem från sjukhus flera gånger – detta trots att hon sedan tidigare var extra infektionskänslig, hade smärtor, feber och inte kunde äta på grund av illamående.

– Fahimeh var på sitt jobb som tandhygienist när hon fick jätteont i magen. Det var i juni 2018, berättar Said Mouknatjou.

Vid röntgenundersökning på Sahlgrenska upptäcktes tarmfickor och även ett hål i tjocktarmen, och Fahimeh skickades till Östra sjukhuset för akut operation och vidare vård.

– Redan från början påpekade jag att de skulle ta hänsyn till att hon hade försvagat immunförsvar på grund av att hon åt kortison för en kronisk leversjukdom, säger Said Mouknatjou.

Skickades hem med antibiotika

Efter fyra dagar skickades Fahimeh hem med antibiotikatabletter och medel mot illamående. Hålet i tarmen hade kirurgerna inte kunnat lokalisera under operationen, berättar Said.

– De sa att de såg att hon mådde bättre. Men hon var inte bättre. Hon kräktes och kunde inte äta. Efter två dygn åkte vi in igen. Då hade hon över 40 graders feber, säger Said.

Han berättar att hustrun skrevs ut igen efter tre dagar.

– Jag pratade med ansvarig läkare och undrade varför de skickade hem henne. De hade inte kollat allt. Hon hade svårt att andas, och då fick vi till svar att hon skulle använda nässpray. Att hon var täppt i näsan.

Väl hemma kunde Fahimeh inte ta sina antibiotikatabletter eftersom hon kräktes hela tiden. Till slut tog Said en tredje gång med Fahimeh till Östra sjukhuset och hon blev återigen inlagd på avdelningen.

Said Mouknatjou sörjer sin hustru som gick bort sommaren 2018. Han anmälde sjukhuset till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som nu riktar skarp kritik mot sjukhuset.
Foto: Privat

Fahimeh dog på sjukhuset

Fahimeh hade svårt att andas och bad Said, som var hemma hos barnen på kvällen, att ta med nässpray nästa morgon.

– Jag såg att hon inte mådde bra och sa till personalen att de måste kolla henne. Sedan åkte jag hem igen, men efter några timmar ringde de efter mig. Fahimeh hade fått kramper och blivit körd till intensiven, säger Said och fortsätter:

– De gjorde magnetröntgen igen och såg då att hålet som de inte hittat var varigt och att det hade spruckit. De kunde inte rädda henne. Halv tio på kvällen fick hon hjärtstopp.

Said beskriver chocken och sorgen över att mamman till hans två barn plötsligt var borta:

– Det var jättesvårt. Jag har två små pojkar. Vad skulle vi göra med livet? Vad skulle hända? Jag visste ingenting. Jag tog barnen och körde hem. Jag kunde inte äta på flera dagar, jag bara tänkte på barnen. Vi fick hjälp av grannar.

– Jag förlorade min fru på grund av att de misskötte hennes behandling, menar Said som gjorde en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Fahimeh Pishdad var 47 år när hon dog och efterlämnade sin make och de två pojkarna, då 7 och 8 år gamla.
Foto: Privat

Sjukhuset kritiseras för brister i vården

Nu ger Ivo Said rätt och riktar skarp kritik mot Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra, verksamhetsområde kirurgi, för den bristfälliga behandlingen av Fahimeh.

De kritiserar sjukhuset i flera delar och slår fast att ”vårdgivaren har brustit i vård och behandling av patienten”, och att det bland annat även funnits brister i dokumentationen avseende läkemedelsordinationen av kortison”.

Ivo konstaterar att Fahimeh skrevs ut från sjukhuset vid första och andra vårdtillfället utan att ”adekvata bedömningar och kliniska undersökningar utfördes av läkarna”. Med tanke på hennes sjukdomsbild borde läkarna haft en planerad tät uppföljning.

”Vården har inte varit sakkunnig och omsorgsfull”, skriver Ivo i sitt beslut.

– Det känns tungt. Fahimeh var en omtyckt och glad person som alltid ville hjälpa andra. Nu försöker jag hålla mig glad för att pojkarna inte ska vara ledsna hela tiden, säger Said.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra medger brister i vården.
Foto: ANDERS YLANDER

Kirurgi Östra medger bristerna

Malin Ragnmark Ek, verksamhetschef Kirurgi Östra, svarar på kritiken via mejl:

Det här är ett tragiskt fall och vi beklagar det inträffade. Jag kan inte gå in på detaljer i det enskilda patientfallet men vi har brustit i vår bedömning. Vi har sett över våra rutiner och i vissa fall ändrat dessa för att i möjligaste undvika att något liknande inträffar igen. Eftersom vi i vår egen utredning kring händelsen fann brister har vi också gjort en egen anmälan till Ivo enligt lex Maria och vi fortsätter att ha en dialog med Ivo kring ärendet”.

TV: Det här är en Ivo-anmälan

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.