Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ägarens ord: ”Någon fågel kanske kan dö”

Åklagare: Det krav-märkta och miljöprofilerade bolaget är skyldiga till djurplågeri.
Bohus havsbruks vd Katrin Persson åtalas nu för djurplågeri. Foto: Polisen
Fåglar fastnar i företagets nät och drunknar. Foto: Polisen
Så sent som i måndags fastnade djur i näten.Foto: Polisen

Här dör sjöfåglarna i musselodlarnas nät mitt i naturreservatet på Västkusten.

Nu åtalas syskonparet bakom miljöprofilerade "Bohus havsbruk AB" för djurplågeri.

– Vi strävar mot noll interaktion, säger vd Katrin Persson och nekar till brott.

Så sent som i måndags fastnade djur i de nät som ska skydda musselskördar värda miljoner.

Uppstickaren Bohus Havsbruk AB har varit ett hett namn i medierna sedan grundandet för fem år sedan. 

Bolagets vd Katrin Persson har i flera intervjuer deklarerat att bolaget på kort tid ska bli Skandinaviens ledande musselproducent. 

Alltid med största hänsyn till miljö och natur. Något bolaget för fram hårt i marknadsföringen.

Ett stort antal sjöfåglar ska ha drunknat och svultit ihjäl i näten runt miljöprofilerade musselodlingen. Foto: Polisen

Döda ejdrar skapade sjukdomslarm

Men i april i år kom tecken på att allt inte stod rätt till. Ett par öringfiskare hittade sju döda ejdrar vid stranden till Stigfjorden, ett av Västkustens mest skyddsvärda områden – inte långt från Bohus havsbruks anläggningar.

Tjänstemän på Orust kommun misstänkte att fåglarna kunde ha drabbats av en sjukdom, men när provsvaren kom tillbaka från Statens veterinärmedicinska anstalt fanns inga tecken på skadliga bakterier. 

I stället verkade fåglarna ha dött av svält och drunkning.

Ungefär samtidigt kallades Kustbevakningen ut till Bohus havsbruks musselodlingar i Stigfjorden. Där fann de flera fåglar av samma art som de som flutit i land, fastkilade i de nät som ägarna spänt upp runt odlingarna. 

En del var döda, en var medtagen men vid liv. 

Åklagaren: Fullt medveten

Nu åtalas syskonparet bakom Bohus havsbruk, vd Katrin Persson och den operativt ansvarige Per Persson, för djurplågeri. Enligt åklagaren Patrik Stintzing har ett stort antal sjöfåglar utsatts för lidande då de fastnat i näten runt musselodlingarna i Stigfjorden, från den 23 oktober 2015 och framåt.

GT har sedan tidigare tagit del av flera filmer som visar hur djur fastnar i näten. En del liggande stilla och döda, andra kämpar för att ta sig loss. 

En av filmerna är inspelad så sent som för två dagar sedan.

– Jag känner till det klippet. Det kommer inte omfattas av åtalet så det kommer väl varken göra till eller från juridiskt. Men det visar väl bara att det fortgår, säger Patrik Stintzing.

– Man har agerat på ett sätt där man är fullt medveten om att sjöfåglar fastnar i näten och svälter ihjäl och utsätts för lidande i det handlandet.

Katrin Persson: "Strävar mot noll interaktion"

Åklagaren har kallat en av bolagets tidigare anställda till rättegången. I förhör vittnar han om att det kunde fastna 2-3 fåglar varje dag i näten och att de anställda fick order om att plocka bort dem snabbt så det inte skulle synas för allmänheten. 

Bolagets egna loggar, där fastnade och döda ejdrar omskrivs, är också del av åtalet, liksom rapporten om de sju ilandflutna döda ejdrarna på stranden. De senare knyter åklagaren till musselodlingen.

"Tanken är inte att någon ska dö." Katrin Persson, vd Bohus havsbruk

Varken vd Katrin Persson eller medåtalade Per Persson vill kommentera åtalet i sig, men då GT under onsdagen träffade dem ute till havs vid musselodlingarna i Stigfjorden uppgav de att det rört sig om enskilda olyckligheter.

Att näten som ska skydda musselodlingarna är under utveckling för att inte skada naturen.

De nekar bestämt till att ha begått något brottsligt.

Samma version gav vd Katrin Persson häromveckan då vi på bolagets kontor i till synes nyrenoverade lokaler i Göteborg spelade upp en av de filmer som nu ingår i åtalet. 

Den flera minuter långa filmen visar fåglar, både döda och levande, som sitter fast i näten som omger odlingarna i Stigfjorden.

– Vi strävar mot noll interaktion. Det här är ett undantag, sa Katrin Persson och motsatte sig bilden av att de ejdrar som sköljts i land på stränderna intill odlingarna skulle ha med deras verksamhet att göra.

Skrämmer bort fåglarna

Sjöfåglar som ejder och änder äter stora mängder musslor under vår- och höstperioder.

Och etablerade musselodlare tvingas försöka skydda odlingarna. Det vanligaste är att odlarna, med båt, försöker skrämma bort fågeln från odlingarna. 

Men Katrin Perssons bolag Bohus havsbruk har använt en annan metod som hon uppger är vanligare utomlands. Den innebär ett passivt försvar av odlingarna genom nät, både över och under vattenytan. 

– Tanken är inte att någon ska dö. Någon fågel kanske kan dö, det sker i jordbruket då du skyddar dina grödor. Du kan lika gärna köra på någon med båten, säger Katrin Persson och menar att de under fyra år experimenterat med näten för att de ska skada så lite som möjligt.

Men det här är ju filmat nu, i våras. Efter fyra års utveckling. Om du menar att det blivit bättre och bättre då borde det ju ha dött ännu fler fåglar tidigare?

– Nej, det här är nog det värsta vi haft egentligen. Det var en kombination av att vikterna försvann och att det hade blåst mycket innan, säger Katrin Persson.

Vd: "Inga problem"

När GT under onsdagen visas runt på anläggningarna i Stigfjorden, efter en inbjudan från Bohus havsbruk för att de vill ge sin bild, uppger Katrin Persson att de inte haft några problem med fåglar som fastnat i näten under hösten. 

Att näten nu fungerar som de ska.

I ett mejl som skickades till Länsstyrelsen tidigare i år, efter larmet om döda fåglar i näten, uppgav bolaget att de från och med i september ska ha en ny form av konstruktion med "mycket stor effekt på förmågan att inte få en ejder att trassla in sig i nätet. Ett sträckt nät hoppas vi i princip bli omöjligt för ejdern att trassla in sig i".

Något som setts av Länsstyrelsen som ett löfte om att det som skedde i våras inte ska återupprepas.

 

På filmen från Bohus havsbruks odlingar, tagen i början av veckan, syns hur djur fortfarande fastnar i näten

Men på en film inspelad i början av november, två dagar innan vi visas runt på anläggningen, ses ännu en fågel kämpa för sitt liv i musselodlingens skyddande nät. När vi konfronterar Karin Persson med filmen står hon fast vid att de inte upplevt några problem under hösten. 

– Jag har inte upplevt att det varit några problem, säger hon. 

– Vi har inte tagit loss några fåglar. De kanske har fastnat och åkt loss av sig själv, säger Per Persson.

Det ser ut som att den här fågeln kämpar för sitt liv?

– Ja, om man kommer nära med båten och stressar den så får den ju panik, säger Per Persson.

Både Katrin och Per Persson menar att deras metod är den mest miljövänliga och mest skonsamma för sjöfågeln.

Stigfjordområdet är naturreservat sedan 1977 och utpekat som så kallat Natura 2000-område. I anslutning till musselodlingarna finns även fågelskyddsområden.

Fåglarna drunknar och svälter ihjäl i naturreservatet:

Fåglarna drunknar och svälter ihjäl.

Rättelse: I en tidigare version angavs att flera fåglar hade hittats döda, och flera vid liv, i näten då Kustbevakningen gjorde en kontroll. Korrekt ska vara att flera hittades döda, men bara en vid liv.