Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fåglar avlivades efter fall av fågelinfluensa på gård

Fåglar på en gård i Kungsbacka kommun har fått avlivas sedan fågelinfluensa upptäckts.
Hela besättningen fick avlivas efter fågelinfluensa på gård. Obs! Bilden är inte från den aktuella gården.
Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

En fågelbesättning på en gård i Kungsbacka kommun har fått avlivas sedan fågelinfluensa upptäckts, skriver Kungsbacka-Posten.

Nu ska tamfåglar inom en radie om en mil från gården därför vara inomhus.

Länsstyrelsen har beslutat om en skyddsnivå tre och jordbruksverket har infört en spärrförklaring.

Fallen av fågelinfluensa upptäcktes under måndagen hos en hobbyfågelbesättning på en gård norr om Kungsbacka och fåglarna avlivades på tisdagen, skriver Kungsbacka-Posten.

– Det gjordes dels på grund av smittskyddsskäl men även för att fåglarna blir väldigt dåliga väldigt snabbt när de fått fågelinfluensa, säger Christa von Limburg-Stirum, länsveterinär på länsstyrelsen i Halland, till tidningen.

För att det inte ska hända igen så ska man hålla koll på sina tamfåglar, inom en radie på en mil från den aktuella gården ska fåglarna vara inomhus, det är på skyddsnivå tre. 

På länsstyrelsens hemsida står det att alla ”fjäderfän såväl kommersiella besättningar som små hobbyflockar ska hållas inomhus och skyddas från all kontakt med vildfågel”.

Smittar via avföring 

– Helst ska de låta dem gå inomhus. Går inte det ska de vara inhägnade med ett tak över, det kan räcka med en presenning. Mat eller vatten ska inte vara utomhus. Fågelinfluensan smittar via avföring från andra fåglar, säger Christa von Limburg-Stirum till Kungsbacka-Posten. 

Jordbruksverket har lagt en spärrförklaring mot den aktuella gården, vilket innebär att vare sig djur eller djurprodukter får lämna utan Jordbruksverkets tillstånd tills vidare, skriver Kungsbacka-Posten.

Länsstyrelsen i Halland riktar sig främst till de som har hobbyfåglar för att de ska vara uppmärksamma på hur fåglarna mår, de menar också att de stora vinstdrivande företagen har koll på läget.

– Äter de dåligt, är hängiga och har dåligt äggproduktion ska man genast ta kontakt med veterinär, säger Christa von Limburg-Stiurm, till tidningen.