En fågelskådare i Vänersborg var ute för att fotografera fåglar – men fångade något helt annat på bild. Foto: PolisenEn fågelskådare i Vänersborg var ute för att fotografera fåglar – men fångade något helt annat på bild. Foto: Polisen
En fågelskådare i Vänersborg var ute för att fotografera fåglar – men fångade något helt annat på bild. Foto: Polisen
Med sitt zoomobjektiv lyckades fågelskådaren dokumentera en båtstöld. Foto: PolisenMed sitt zoomobjektiv lyckades fågelskådaren dokumentera en båtstöld. Foto: Polisen
Med sitt zoomobjektiv lyckades fågelskådaren dokumentera en båtstöld. Foto: Polisen
Fågelskådarens bilder är så bra att polisen direkt kan identifiera de två gärningspersonerna. Foto: PolisenFågelskådarens bilder är så bra att polisen direkt kan identifiera de två gärningspersonerna. Foto: Polisen
Fågelskådarens bilder är så bra att polisen direkt kan identifiera de två gärningspersonerna. Foto: Polisen

Fågelskådarens unika syn från tornet – tjuvar

Publicerad

Fågelskådarens kamera fångade något helt annat än fåglar en morgon i september förra året.

Från gömstället uppe i ett fågeltorn utanför Vänersborg kunde fågelskådaren i stället följa två båttjuvars vingliga färd ut i sjön.

Allt fångades på bild med fågelskådarens zoomobjektiv och ingår nu i polisens utredning.

Det var fågelskådaren själv som larmade 112 under morgonen den 7 september förra året. Han låg gömd i ett fågeltorn vid Holmängen i Vänersborg med hela sin fotoutrustning för att fotografer fåglar.

I stället ser han hur en man och en kvinna arbetar med att slå sönder kättingen till en båt vid sjökanten. Med borr, borrar de till slut upp ett stort hål i båtens för och kan ta sig ut med båten i sjön.

Stölden dokumenteras

Vad båttjuvarna inte vet är att fågelskådaren dokumenterat hela händelseförloppet med sin kamera med zoomobjektiv.

Bilderna visade sig vara så bra och skarpa att polispatrullen på plats omedelbart kunde identifiera de två båttjuvarna som ett av polisen välkänt par i 35-årsåldern.

"När vi kommer till platsen visar vittnet upp två bilder från sin kamera. Båda bilderna är tydliga och jag känner direkt igen personerna", skriver en av poliserna i en rapport efter händelsen.

Ramlade i vattnet

Paret och den stulna båten hittas senare vid strandkanten 300 meter från brottsplatsen. Då har kvinnan och mannen drattat i vattnet och paret har därför tänt en brasa för att torka sina kläder. I en vik i närheten hittas den stulna båten med ett stort hål där den låsta kättingen tidigare suttit.

Både mannen och kvinnan var starkt påverkade vid gripandet. Mannen beskrivs av polisen som nästan helt okontaktbar även om han klarnade till under förhören.

– Det var ganska yrt, säger kvinnan i förhör och berättar att de tog båten för att de skulle ut och fiska.

Mannen erkänner brott och ger samma förklaring som kvinnan i förhören.

Paret är i 35-årsåldern och har åtalats för en lång serie liknande brott.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER