Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fågelskådare känner sig motarbetade av kommunen

Den Ornitologiska föreningen i Falkenberg menar att Tärnorna i närheten av Ugglarp är hotade.Foto: LASSE SVENSSON

Kustfåglar störs av friluftsliv, åtminstone om man ska tro på Falkenbergs Ornitologiska Förening.

Föreningen vill därför att länsstyrelsen utfärdar ett förbud att besöka två mindre öar i Ugglarp, för att rädda ortens häckande tärnor.

– För de här små tärnorna är det väldigt allvarligt. För 20 år sedan fanns det säkert 30 par. Nu är det endast tre par småtärnor kvar, säger Thomas Andersson, som är föreningens företrädare, till Hallands Nyheter. 

Ornitologiska föreningar längs hela Hallandskusten har på senare tid uppmärksammat att fågelpopulationer som tidigare varit levnadskraftiga nu befinner sig i ett betydligt mer utsatt läge.

Utanför Vassvik i närheten av Ugglarp i Falkenbergs kommun, har tärnor slutat häcka efter att ha blivit störda av bad, kitesurfing och hundrastning.

Falkenbergs ornitologiska förening fick nog och beslutade att ta saken i egna händer genom att sätta upp skyltar som uppmanade folk att inte beträda öarna.

Men fågelskådarnas drag var inte uppskattat av Falkenbergs kommun som hotade med polisanmälan gällande nedskräpning om inte skyltarna togs bort. 

Skyltarna är nu borta, efter att kommunen själva plocka ner dem.

– Det är dåligt för det enda vi gör är att uppmana allmänheten att inte gå ut på de här mindre öarna och störa fåglarna, säger Thomas Andersson, som företräder Falkenbergs Ornitologiska Förening till HN.

”Det är väldigt allvarligt”

Andersson beskriver situationen för fåglarna som kritisk.

– För de här små tärnorna är det väldigt allvarligt. För 20 år sedan fanns det säkert 30 par. Nu är det endast tre par småtärnor kvar, säger han till HN.

Föreningen anser att kommunens agerande är ”häpnadsväckande” och hoppas nu att länsstyrelsen ska besluta om ett tillfälligt förbud att beträda öarna. Dessutom anser de att förbudet bör innefatta att man inte får åka med båt eller kitesurfa annat än på ett avstånd av 300 meter.

Ingela Danielsson, kommunekolog på Falkenbergs kommun, säger till HN att man försöker hitta en lösning.

– Vi försöker att hitta en lösning på det här. Som kommunekolog ser jag att flera av våra kustfåglar minskar i antal, det är oroväckande, så vi försöker att arbeta för att det ska bli bättre för häckande fåglar, säger Danielsson till tidningen.