Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facktoppen kopplade in Hells Angels i förhandling

Hells Angels kontaktades av en facktopp – som kört fast i en förhandling.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

När förhandlingen mellan Transportarbetareförbundet och en flyttfirma skar sig kontaktade facktoppen Hells Angels. 

Det har Borås Tidning avslöjat i en granskning – och nu visar samma granskning att förbundet efteråt försökt dölja händelsen. 

Först efter rapporteringen i tidningen stängdes ombudsmannen av. 

Borås Tidning har i en serie artiklar, genom reportrarna Jonas Ekelund och Anne Bengtsson, granskat en förhandling mellan facket, Transportarbetareförbundet, och en flyttfirma i Stockholm. 

Bakgrunden är att de båda parterna har legat i en tvist om lönen till en ex-anställd, samt omfattande brott mot kollektivavtalet. Men när en lösning var på väg, tog förhandlingen en oväntad vändning – då ombudsmannen för Transportarbetareförbundet plötsligt kontaktade Hells Angels. 

Den ex-anställde hävdar att ombudsmannen hotat med mc-gänget om tvisten skulle gå till domstol: ”Går tvisten till domstol kommer HA-kontakten”, ska han ha sagt. 

Inget hände – trots vetskapen

Till saken hör att flyttfirman också ska ha kopplingar till samma mc-gäng. Så här förklarar personen det inträffade för BT: 

– Det känns bara mer och mer absurt. Han sitter alltså och har kontakt med någon person som varit knuten till Hells Angels samtidigt som han driver ett fall mot ett företag som har HA bakom sig. Varför blandar han överhuvudtaget in någon med koppling till en kriminell mc-organisation i en facklig förhandling? Det är helt otroligt. 

Först efter BT:s rapportering stängdes facktoppen, som kontaktat Hells Angels, av. 

Men enligt tidningen ska fackförbundet ha känt till händelsen utan att agera. Tommy Wreeth är förbundsordförande och han ska ha fått ett dokument till sig där hela händelsen beskrevs. 

På frågan varför han inte agerade tidigare, svarar han så här till BT: 

– När vi hade full vetskap om det här, då agerade vi så fort vi kunde. Sedan måste man få chansen att skaffa sig en full bild av det här. Vi har gjort så gott vi kunnat och så fort vi kunnat.