Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fackets oro: Tusentals pass obemannade på BB i sommar

25 barnmorskor lämnade jobbet på Östra sjukhuset under 2019
Malin Bergander, barnmorska på Östra sjukhuset och förtroendevald i Vårdförbundet.
Foto: Privat
Andelen obemannade pass är större än förra året.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Ett stort antal arbetspass på förlossningen och BB på Östra sjukhuset under sommaren är fortfarande obemannade. 

Redan under förra året var det ett problem men i år är det ännu större.

– Många var oroliga för att vara så trött att man fattar fel beslut, säger Malin Bergander, barnmorska och förtroendevald i Vårdförbundet.

– Jag är genuint orolig, det här sker på bekostnad av personalen. Det är vi som ska fortsätta i höst, säger Lucille M’Boge Fredriksson, barnmorska och skyddsombud för Vårdförbundet.

För att sommaren ska kunna gå ihop på förlossningen och BB på Östra sjukhuset i Göteborg kan det bli så att många får ta extrapass eller blir beordrade att komma in, menar facket.

Ett exempel kan vara att en person arbetar 13-22 och sedan får stanna kvar till 07, för att ingen kommit in, antingen på grund av sjukdom eller för att det inte finns någon.

GP skrev på måndagen att det då saknades en barnmorska eller en sjuksköterska på 3 000 arbetspass på förlossningen och BB under sommaren. Vilket motsvarar en tredjedel av alla arbetspass. 

Motsvarande siffra för samma tid 2020 var att det då saknades barnmorska eller sjuksköterska på 2 000 pass.

”Är genuint orolig” 

– Det man gör är att lägga ut luckpärmar så får folk skriva upp sig, så en del är nog bemannat nu. Vi brukar klara av att bemanna ordinarie personal men nu är det rätt mycket mer, säger Malin Bergander, barnmorska på Östra sjukhuset och förtroendevald i Vårdförbundet. 

Malin Berganders kollega, barnmorskan Lucille M’Boge Fredriksson som är skyddsombud säger att det funnits en gnagande oro inför att lösa bemanningen i sommar.

– Det har ju varit en hög arbetsbelastning länge och en gnagande oro inför sommaren. Vi kände om det redan är så här jobbigt just nu, hur ska det bli sen när en tredjedel av gänget går på semester, säger hon och fortsätter:

– Jag är genuint orolig, de måste ha en långsiktighet och börja planera året innan. Det här blir på bekostnad av personalen, det blir på bekostnad på oss för att patienterna inte ska fara illa och det är vi som ska fortsätta till hösten. 

Det är främst svårt att få in barnmorskor under semestertider, enligt Malin Bergander, då det krävs ytterligare utbildning för att arbeta som det, efter en sjuksköterskeexamen.

Närmare en tredjedel av arbetspassen på förlossningen saknar en barnmorska eller en sjuksköterska.
Foto: HENRIK JANSSON

”Till slut orkar man inte”

Under det dryga året med coronapandemin har vårdpersonalens semester varit omskrivet då många inte fått sammanhängande semester, eller fått ta den sent. På Östra får alla som arbetar på förlossningen eller BB sina fyra veckor om de önskar det.

Malin Bergander tror inte att den eventuella personalbristen kommer påverka patientsäkerheten.

– När man väl kommer innanför dörrarna så kommer man känna sig trygg, förlossningen får höga betyg, men det är lägre på eftervården. Men när man släpper in partners så blir det mycket bättre, säger hon. 

Lucille M’Boge Fredriksson säger också hon att bemanningsproblemen inte går ut över patienterna utan över personalen. 

– Nu får vi sitta med en sommar som är ännu värre än den förra och att vi inte får förutsättningar för en fullgod vård, men det finns en viss typ av kultur att vi är lojala och inte tar rast och tar extrapass, men vi får aldrig någon belöning tillbaka. Till slut orkar man inte, det är en viss gräns. Och som förtroende valt skyddsombud så är jag jätteorolig för hur mina medarbetare kommer må under sommaren och efteråt, säger hon. 

Lucille M'Boge Fredriksson är ”genuint orolig” för hur sommarschemat på BB ska gå ihop.
Foto: Privat / Privat

Partnerförbudet på BB hävdes 

Nu har förbudet att en partner får stanna kvar på BB hävts, vilket till en del kommer att underlätta för de som arbetar där. 

– Det kommer det ju göra absolut, det har varit mycket tröst på nätterna. Kvinnor som är ledsna för att de inte har en partner med sig och när man får hormonsvängningar så har partnern inte varit där. De kan inte hjälpas åt med bebisen, saker som vi har tagit för givet. Det psykiska välbefinnandet kommer bli väldigt mycket bättre, säger Malin Bergander. 

Däremot fanns det en oro i personalen redan förra året, att av trötthet göra fel i arbetet.

– För personalen är det att bli trött, utarbetad och rädd för att göra fel. Många var oroliga för vara så trött att man fattar fel beslut. Nu hände inget förra året, men det är den etiska stressen att man inte kan ge den vården man vill, säger Malin Bergander. 

– Det är ett organisatoriskt problem och vi vill lyfta det problemet. Ledningen är de som får bära ansvaret för arbetsmiljön, om det fortfarande inte är bra är det ledarskapet som sviker, säger Lucille M’Boge Fredriksson. 

Erbjuder ersättning för flytt av semester

Corinne Pedroletti är tillförordnad verksamhetschef för kvinnosjukvård, hon skriver i ett mejl att arbetet med att täcka luckor i schemat för barnmorskor och sjuksköterskor pågår.

Hon menar att det inte finns någon anledning till oro om man ska föda i sommar. 

Hur ska ni lösa bemanningen över sommaren? 

– Vi är väl bemannade avseende läkare och undersköterskor. Däremot erbjuder vi anställda barnmorskor och sjuksköterskor extra ersättningar för flytt av semestervecka och extra pass. Samma erbjudande gäller för vikarierande barnmorskor och sjuksköterskor. Men vi räknar med att kunna erbjuda våra medarbetare fyra veckors semester i sommar.

Hur ser du på fackets oro kring bemanningen? 

– Vi tar oron på allvar och arbetar för att lösa förlossningsvårdens uppdrag i sommar på bästa sätt.

Se också: 

Här dansar personalen på förlossningen på Östra sjukhuset loss