Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fackets kritik mot Gekås kameraövervakning

Facket är kritiskt mot Gekås efter att de placerat 82 övervakningskameror vid kassorna.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Strax innan sommaren placerades 82 kameror ut vid kassorna på Gekås i Ullared.

Facket kritiserar hjälpmedlet för att det är ”integritetskränkande”, skriver Hallands Nyheter.

Sommaren på Gekås har nått nya rekordsiffror och närmar sig nu sitt slut. De kunderna som har besökt Gekås i Ullared har kunnat se 82 kameror utplacerade vid kassorna.

Varje år drabbas Gekås av stölder till ett sammanlagt värde på flera miljoner. På topplistan över saker som blir stulna finns rakblad, kosmetika och mobiltillbehör. Målet med kamerorna är att förhindra stölderna – men också att kunna avslöja dem.

Bara förra veckan kom man på ett ungdomsgäng som försökte lämna varuhuset med kläder som de inte hade betalat för. Bilderna från övervakningskamerorna hjälpte polisen i jakten på ungdomarna.

– Generellt sett är vi positiva till de kameror som finns, det är hög kvalitet och bra bilder. Det blir lätt för oss att slå hål på historier som folk kan komma med. Absolut att det hjälper oss i vår verksamhet, säger Johan Sundin, förundersökningsledare på polisen i Falkenberg till HN.

Skickat bilder till Datainspektionen

Även kunderna och personalen på Gekås är positivt inställda till kamerorna. De menar att det känns skönt med ett extra öga och att man inte ens tänker på kamerorna. Men Handels fackförbund på Gekås är kritiskt inställda till kamerorna.

Izabela Nanneson är ordförande i Handels fackklubb på Gekås. Hon berättar till HN att facket har skickat bilder från kamerorna till Datainspektionen för att avgöra om det är intrång på integriteten.

– De är riktade mot de anställda och det är det som är problemet. Vi har inget emot själva bevakningen men de anställda ska inte vara bevakade, säger hon. Nu vill vi ha ett uttalande från de som kan det här, säger Izabela Nanneson till HN.