Facket stämmer Volvo på 215 000

Publicerad
GÖTEBORG. Facket stämmer Volvo på totalt 215 000 kronor för att ha försökt hindra fackets medlemmar att strejka.
Volvo Lastvagnar har kränkt föreningsrätten upprepade gånger.
Företaget har dessutom brutit mot förhandlingsrätten.
Det menar Göteborgs industriarbetarsyndikat.
Nu stämmer förbundet Volvo Lastvagnar på totalt 215 000 kronor för brott mot förenings- och förhandlingsrätten.
Det var inför en strejk den 15 november förra året som förmän på Volvo med hot om repressalier ska ha försökt hindra syndikatets medlemmar från att delta.

Fick skriftlig erinran

Dagen efter fick de medlemmar som ändå strejkat skriftlig erinran om att företaget såg frånvaron som olovlig.
En av medlemmarna ska då ha mått så dåligt psykiskt att hon var tvungen att sjukskrivas.
Allt detta framför Göteborgs industriarbetarsyndikat i sin stämningsansökan mot Volvo.
I skadeståndskraven ingår 30 000 var till fem medlemmar i syndikatet för brott mot föreningsrätten, ytterligare 60 000 i allmänt skadestånd för brott mot föreningsrätten, och 5 000 för brott mot förhandlingsrätten.
Dan Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER