Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket rasar mot Volvo-affären

Geelys köp av Volvo blir en kamp in i det sista. Nu kräver ingenjörerna på Volvo centrala förhandlingar. "Vi vet alldeles för lite", säger fackets representant Magnus Sundemo. Obs! Bilden är ett montage.Foto: Bobbo Lauhage
Kinesiska Geelys köp av Volvo blir en kamp in i det sista.
Bland annat kräver ingenjörerna på Volvo centrala förhandlingar.
- Vi vet alldeles för lite om finansieringen bakom Geely och om deras affärsplan för Volvo, säger fackets representant Magnus Sundemo till GT efter beskedet att Ford bestämt sig för att sälja till Geely.

FAKTA

Det här oroar fackförbunden på Volvo


Geelys chef Li Shufu har lovat en storsatsning. Men utan en tydlig affärsplan kan löftena visa sig bara vara vackra ord.
Flera ingenjörer på Volvo vet hur jobbigt det varit att samarbeta med Ford och att Ford på flera områden låg efter Volvo i utvecklingen. Det har Volvo blivit lidande av. Nu kan samma sak upprepa sig då Volvo ska lära Geely i stället för att få fria händer att konkurrera med BMW, Audi och Mercedes.
Satsningen på Kina blir ett fiasko om inte Geely lärt sig hur man säljer premiumbilar. Tillverkningen flyttar på sikt från Torslanda till Kina.

Tror du tillverkningen av Volvo-bilar blir kvar i Sverige?

Sprickan mellan makthavarna i Volvo och de nya ägarna Geely blir allt tydligare. För ett par veckor sedan skrev flera höga beslutsfattare på Volvo ett brev till Ford där de försökte stoppa affären.
Och nu kräver ingenjörsförbundet centrala förhandlingar. Även fackförbundet Unionen är kritiskt till affären.
- Det är främst två saker som vi pekat på saknas i den information vi fått från Geely, säger Magnus Sundemo.
- Det ena är hur finansieringen ser ut bakom Geely. Vem är det som betalar och hur. Det bör man veta för att se om Geely kan driva Volvo sett över tid.

Plan med stora luckor

Magnus Sundemo pekar också på att Geelys affärsplan för Volvo har stora luckor.
- Det enda de sagt är att de vill expandera i Kina. Men inte hur och inte vem som ska betala. Geely har i dag ingen erfarenhet och kunskap om hur man marknadsför ett premiummärke. Det är dyrt och det gäller att göra på rätt sätt.
- Kina är ingen enkel marknad, det är tufft. Där finns redan BMW, Mercedes och Audi stort. Det är inte bara att ställa ut Volvo-bilarna hos handlarna och tror att de säljer sig själva. Geely måste skaffa en här kunskapen, för de har den inte i dag, säger Sundemo.

Ser ni inget positivt i affären?

- Jo, det positiva är väl att Geely kan öppna upp marknaden i Kina, det är bra. Men vi vet som sagt inte hur de tänker sig att expansionen i Kina ska gå till.
Magnus Sundemo och flera fackförbund krävde i ett tidigt skede att två löntagarkonsulter skulle titta på försäljningen till Geely. Men Volvo har sagt nej till det kravet.
- Därför kräver vi centrala förhandlingar, säger Sundemo.

"Det kan inte bli sämre"

Oron från fackförbundens representanter har också spridit sig till de anställda - även om flera som Kvällsposten pratade med i går var glada över att ha fått något slags besked.
- Jag hoppas förstås att det blir bra. Men samtidigt är jag lite orolig, för man har ju hört om kinesiska ägare som flyttat företag utomlands, säger Veronica Sinclair, 28.
Andra var mer optimistiska och passade på att ge en känga till Ford.
- Det kan inte bli sämre än vi haft det med Ford. De sista fem åren har varit katastrofala. Om PG Gyllenhammar och Hans-Olov Olsson är inblandade kan man känna sig lugn, säger Peter Hultman, 45.