Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket: ”Många hinner inte kissa eller sitta”

Nina Miskovsky (M), är ordförande i sociala resursnämnden.Foto: Peter Svenson
Tusentals undersköterskor är i uppror på sociala medier. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/ GENREBILD

Tusentals undersköterskor kräver bättre arbetsvillkor. 

Men frågan är inte ny – och nu slår även facket larm.

– Det är väldigt många ute i äldreomsorgen som inte hinner kissa, som inte hinner sitta eller dricka vatten. Det är ingen ovanlig berättelse tyvärr, säger Anna Skarsjö, ordförande för fackförbundet Kommunal Väst. 

My och Ida är bara två av tusentals undersköterskor som slagit larm om arbetssituationen – stressen, de låga lönerna och usla villkoren. 

Anna Skarsjö är ordförande för fackförbundet Kommunal Väst, hon är ofta ute i verksamheter runtom i Göteborgsområdet. 

Kommunal har på kort tid lämnat in runt 45 anmälningar från skyddsombud om hemtjänstens villkor i Göteborg till Arbetsmiljöverket.

– Det är väldigt många ute i äldreomsorgen som inte hinner kissa, som inte hinner sitta eller dricka vatten. Det är ingen ovanlig berättelse tyvärr. Det är nästan varje gång jag är ute som jag får göra det. Jag har varit på ett äldreboende i dag där vi pratat om problematiken. Man kan inte då ifrån brukarna, schemana som finns är alldeles för tighta, säger Anna Skarskö. 

De 45 anmälningarna till Arbetsmiljöverket från skyddsombuden är ett symptom på större fel, menar hon. 

– Det handlar inte om den enskilda arbetsplatsen eller en enskild enhetschef. Det är ett systemfel där det behövs mer pengar i äldreomsorgen, det behöver skjutas till pengar. När jag började 92 var vi fem på morgonen på 10 brukare, nu är vi 3-4 på 16. Det har försvunnit alldeles för många huvuden.

– Politikerna måste ta det här på allvar, det är inget nytt och det är dags att det gör något nu

”Helt nya uppgifter”

Michael Göransson är tillförordnad sektorchef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i stadsdelen Västra Hisingen. Han blir förvånad när GT frågar honom om arbetssituationen för undersköterskorna, och My Theanders berättelse om att man inte hinner ta rast eller gå på toaletten. 

– För mig är det helt nya uppgifter att det skulle vara på det sättet, det känner jag inte till att de inte hinner gå på toa. Jag har inte hört talas om detta. Jag träffar Kommunal då och då och jag tänker om det hade varit ett generellt problem att jag hade fått höra det, säger han och fortsätter:

– Hon uppger att hon inte hinner gå på toaletten om det har hänt en gång, eller om det händer ofta eller om det överhuvudtaget händer så det är ett problem. Då får hon lyfta det med sin chef och om hennes chef inte gör något åt det så får man gå den vanliga vägen. Kommunal och de enhetschefer vi har här har aldrig någon sagt att det är ett problem så jag blir så paff när du tar upp det.

Michael Göransson delar dock bilden av att det varit många vikarier under sommaren. 

– Så blir det ju när man har mycket vikarier inne. Det har vi haft i sommar, både ordinarie semestervikarier och en del sjukdomar så vikarier för det också, det har säkert varit slitit emellanåt så det är inte det jag ifrågasätter utan mer att det ska vara en generell bild över att man inte hinner gå på toaletten när man jobbar hos oss det hade jag nog hört om det hade varit så. Visst kan det vara slitigt emellanåt och i sommar har vi haft mycket vikarier.

Men tycker du det är rimligt att den ordinarie personalen för att det är semestertider inte har tid att gå på toaletten?

– Det är klart att det inte är rimligt. Men jag hoppas att de tar kontakt med sina chefer och den fackliga organisationen. Det vore ju dumt annars. Om det är ett generellt problem eller engångshändelse vet jag inte, jag har inte hört det här förut.

”Mycket ligger på regionen” 

GT har vid upprepade tillfällen sökt Nina Miskovsky (M) som är ordförande i social resursnämnd i Göteborgs stad för frågor om undersköterskornas arbetsförhållanden. 

Efter tre dagars sökande återkommer hon till slut till tidningen. 

Hur upplever du att situationen är för undersköterskorna som jobbar på såna här ställen i Göteborg?

– Det är ett ganska nytt styre i stan och vad jag vet är att många förhållanden har varit ansträngda under lång tid. Och jag tycker absolut det är allvarligt när man får sådana här signaler. Kommunen som attraktiv arbetsgivare ska jobba för att förhållandena är så goda som möjligt för personalen. Jag ser det som allvarligt. 

Nina Miskovsky har svårt att uttala sig om den generella situationen, menar hon.  

– Mycket ligger på regionen och vill man ha en mer heltäckande bild kan det vara bra att vända sig till dem också, säger Miskovsky. 

– Men jag är alltid intresserad av att få till mig information om förhållanden ute i våra verksamheter. Då brukar jag följa upp det och se till att det blir så bra som möjligt.

Hon menar vidare att det finns förbättringsområden inom undersköterskornas situation i allmänhet – men att det är svårt att förbättra allting snabbt, menar hon.

 – Jag finns tillgänglig om det är något man vill lyfta, men man hinner inte vända en atlantångare på en femöring så snabbt. Det tar tid. Men det är väldigt bra att få till sig kritik, då får man även möjlighet att lyfta det politiskt.