Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket larmar om allvarliga brister på Borås djurpark

Facket larmar om allvarliga brister på Borås djurpark
Det finns mögel i lejonhusets källareFoto: ANDERS YLANDER
Foto: DN / Dagens Nyheter

Facket anmälde Borås djurpark till Arbetsmiljöverket efter flera brister. Bland annat för att besökare lätt kunde nå fram till tigrarnas galler.
Säkerhetsbristerna har varit kända sedan ett halvår tillbaka, men djurparken har ändå inte åtgärdat de.
– Vi har inte fått något gehör eller någon respons, säger Christine Wester, regionalt skyddsombud, till SVT Väst.

De fackligt anslutna på Borås djurpark tyckte att parkens egen arbetsmiljöpolicy inte fullföljdes. Det slarvades till exempel med att gå så kallade skyddsronder som är väldigt viktigt. Så i våras bad de om ett möte för att lyfta problemen i arbetsmiljön. 

När skyddsronderna väl gjordes upptäcktes flera antal brister i säkerheten och arbetsmiljön. 

Mögel i lejonburen 

Ventilationen inne hos björnarna fungerade inte, det var mögel i lejonhusets källare och de anställda påtalade att besökare lätt kunde nå fram till tigrarnas galler. 

Trots att bristerna upptäckts i våras har ingen hänt.

– Vi vill arbeta för en god arbetsmiljö, men vi har inte fått något gehör eller någon respons. Därför har vi anmält det här till Arbetsmiljöverket och sen får de göra en bedömning om vad som kan göras, säger Christine Wester, till SVT Väst.

Björnarna får ingen ventilation Foto: LEIF GUSTAFSSON
Det finns mögel i lejonhusets källareFoto: BORÅS DJURPARK / SCANPIX SWEDEN

Bo Kjelsson som är vd för djurparken delar dock inte den bilden.

– Vi har inte riktigt en samsyn på det. Vi arbetar kontinuerligt med de här frågorna, och det har vi gjort i många år. När det framkommer brister så görs en åtgärdslista, och skulle det finnas brister som äventyrar människors hälsa så åtgärdas det direkt, säger han till SVT Väst. 

Men han säger också att saker kan bli bättre och att han tar frågorna på stort allvar, då Borås djurpark ska vara en säker arbetsplats och en säker plats för besökare. 

Bo Kjellson, vd på Borås djurpark.Foto: SVT NYHETER VÄST