Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyddsstopp på biblioteken infört

Det handlar om 24 bibliotek.
Foto: SHUTTERSTOCK
Folkbiblioteken i Göteborg stänger klockan 09 efter att ett skyddsstopp lagts av facket.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Eva Halleröd, huvudskyddsombud för fackförbundet Vision.
Foto: Lovisa Waldeck

Fackförbundet Vision inför från klockan 09 i dag ett skyddsstopp på folkbibliotek och bokbussar i Göteborg för att de ser en överhängande smittorisk för sina medlemmar och för besökarna. 

– Vi har hela hösten velat ha åtgärder som ska minska risken för medlemmarna som jobbar i verksamheten men inte fått gehör, säger Eva Halleröd, huvudskyddsombud för fackförbundet Vision. 

Skyddsstoppet införs av fackförbundet Vision för att de menar att arbetet på stadens folkbibliotek och bokbussar nu har en överhängande smittorisk av covid-19, både för personal och för besökare.

– Vi varslade om det i torsdags till arbetsgivaren och har haft dialog med våra skyddsombud och det har tagits beslut i styrelsen, säger Eva Halleröd, huvudskyddsombud för fackförbundet Vision. 

Eva Halleröd säger att det är runt ett 50-tal medlemmar som arbetar i de öppna verksamheterna. 

– Man har valt att stänga stadsbiblioteket utan att man gör en riskbedömning för stadsdelsbiblioteken, det är en brist hos arbetsgivaren, säger hon.

Skyddsstopp från klockan 09

Hon menar att Vision under hösten, särskilt efter de skarpare råden som infördes den 19 oktober, velat ha fler åtgärder. 

– Det här är en brinnande pandemi, vi anser att arbetsgivaren borde ha lyssnat bättre. 

Skyddsstoppet gäller från 09 i dag tisdag, det innebär att bokbussarna och de 24 biblioteken som omfattas av stoppet stänger dörrarna så inte besökare kan komma in, vilket GP tidigare skrivit om. 

– Vi har tittat över vilka åtgärder som behövs på de respektive biblioteken, och då har vi fört dialog med de lokala skyddsombuden. Men det är riktigt att huvudskyddsombuden också ska vara med i den lokala processen, så vi kommer att säkerställa att det blir så framöver, säger Anna Rosengren, chef för kulturförvaltningen som svar på fackets kritik, till GP.  

Socialdemokraterna vill stänga 

Skyddsstoppet varar till det att Arbetsmiljöverket som informerats om skyddsstoppet kontrollerat platserna och gjort en bedömning. Efter det hävs stoppet eller förlängs.  

Socialdemokraterna i Göteborg meddelar att de tillsammans med Demokraterna inför ondagens kommunstyrelsemöte föreslår att alla bibliotek ska stängas i Göteborg.

– Vi har i flera veckors tid försökt få högerstyret att gå fram med en stängning av samtliga bibliotek, men de har sagt nej. Vi måste göra allt för att begränsa smittan. Man ska inte träffa någon utanför sitt eget hushåll. Då måste även viktiga verksamheter som biblioteken hålla stängt. Jag förstår att facket agerar eftersom styret inte tar sitt ansvar, säger Jonas Attenius (S) oppositionsråd, i en kommentar. 


Se också: 

FHM: ”Över 3000 personer har IVA-vårdats med corona”