Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Facit för i år: Tre döda och åtta skottskadade

En 24-årige man beväpnade sig med kniv och högg ihjäl en kvinna och skadade två personer svårt i Varberg. Flera poliser omringade honom och när han vägrar att lyda polisens order om att släppa kniven blir han skjuten i benet och sedan i magen. 24-åringen avled av skadorna. Foto: Henrik Danielsson/Scanpix

22 människor har dödats av polisen sedan 1995.

Tre personer har dödats hittills i år - den senaste i går - och åtta har skottskadats.

– Jag tror att polisen använder vapen oftare i dag än för 20 år sen. Klimatet är tuffare. Utvecklingen driver på att polismän känner sig tvingade använda vapen i fler situationer, säger Erik Nord, polismästare i Västra Götaland.

 

Klicka på kartan ovan: Här har polisen öppnat eld under 2013 och 2014.

I juli förra året åkte Peter Estemars 24-årige son till Varberg för att titta på när några kompisar deltog i en thaiboxningstävling. Men av oklar anledning gick 24-åringen in en psykos och började må oerhört dåligt. Han tog sig in till tre okända personer och knivhögg dem. En 83-årig kvinna avled och två andra personer skadades svårt.

När polisen anlände var 24-åringen på gatan, beväpnad med kniv. Han beordrades flera gånger att släppa vapnet, men gjorde utfall mot polisen. En filmsekvens som en boende i området filmat visar sedan hur polisen skjuter 24-åringen i benet. Han reser sig upp på knä och fortsätter hasande framåt. Då skjuter polisen honom en gång till, den här gången i buken - ett skott han avlider av.

Peter Estemar har svårt att förstå varför dödligt våld var den enda lösningen för att stoppa sonen.

"Börjar undra"

- De är så pass många och det är till och med hundar på plats - då börjar man ju undra. Man tycker ju att det här är professionella människor som fått en utbildning för det de håller på med. Någonstans måste det ju ingå i deras utbildning att hantera sådant här, det är ju min föreställning, säger Peter Estemar.

Hittills i år har tre personer skjutits ihjäl - senast natten till i går - och åtta skottskadats av polisen. I april sköt Uppsalapolisen ihjäl Mesut Sahindal, 34, bror till hedersmördade Fadime, när han vägrade släppa två knivar. 93 minuter tidigare hade han släppts ur häktet.

- De försökte inte prata med honom och lugna honom, utan alla sköt honom samtidigt, berättade mamman Elif Sahindal, 61, som såg sonen dödas från sitt köksfönster.

Sköts i nacken och ryggen

Två dödsskjutningar och två skottskadade har inträffat i Västra Götaland. Tvåbarnspappan Bernt, 36, överlevde. Polisen uppfattade att han tog fram ett pistolliknande föremål och sköt honom när han sprang över en bro i Färgelanda. En kula fastnade mellan tredje och fjärde kotan i nacken. En strax under hjärtat. En vid skulderbladet. En fjärde kula strök honom över huvudet.

Han hävdar att han kastade kniven och inte gjorde en hotfull rörelse mot polisen.

- Jag är ingen grovt kriminell person. Jag är dömd 28 gånger för knivinnehav, men har aldrig dömts för våldsbrott.

Pistolen som hittades på platsen är från andra världskriget och han vet inte om den fungerar, hävdar Bernt.

Chefsåklagare Mats Åhlund vid Riksenheten för polismål konstaterar att det kommit in fler anmälningar om polisskjutningar under det senaste halvåret jämfört med tidigare. Men det är för tidigt att dra slutsatser om en trend, säger han.

"Möter vapen oftare"

Västra Götalands polismästare Erik Nord menar att det är naturligt att polisen oftare tar till vapen.

- Man möter vapen oftare. Utvecklingen driver på att polismän känner sig tvingade att använda vapen i fler situationer, säger han.

Han tror också att föryngringen av poliskåren spelar in.

- Det kan säkerligen påverkas att föryngringen av kåren gör att den där tryggheten som finns att kunna läsa situationen med hjälp av erfarenhet inte är densamma som vid en mer blandad kår, säger Erik Nord.

Sedan april 2013 har polis rätt att bära skjutklara vapen. Regeländringen har kritiserats för att kunna leda till fler skjutningar. Samtidigt kräver Polisförbundet att kåren får tillgång till elpistoler.

Erik Nord instämmer. Poliser i exempelvis piketstyrkan bör rustas med elpistoler, anser han.

De aktuella skjutningarna utreds, men Erik Nord är trött på kritik om att polisen ska kalla in "experter" som ska tala folk till rätta.

- Jag har haft med mig läkare, socialarbetare och psykologer och kan säga att de också blir förlamade i den situationen när det är rörligt och våldsamt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!