Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våldsam brand rasade vid fabrikslokaler: ”Haft tur”

Flera styrkor bekämpar branden. Foto: NORRA ÄLVSBORGS RÄDDNINGSTJÄNST
Ett VMA har utfärdats. Foto: NORRA ÄLVSBORGS RÄDDNINGSTJÄNST

Brand uppstod sen lördagskväll i terrängen vid flera fabrikslokaler i Färgelanda.

Räddningstjänsten uppmanar nu boende att stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

– Det är massor med plast och grejer utvändigt som brinner, säger Tony Karlsson på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten räknar med att vara kvar till söndag morgon.

Larmet om branden i Stigen, Färgelanda kommun, kom vid 21-tiden på lördagskvällen.

Branden ska alltså ha startat i terrängen. Den ska sedan ha spridit sig till åtminstone två byggnader inledningsvis. Men omfattningen på branden är oklar i övrigt.

– Vi är där med tre styrkor och ett yttre befäl, ett höjdfordon, sa Tony Karlsson, inte befäl på Norra Älvsborgs Räddningstjänst, inledningsvis.

Kraftig rökutveckling

Vid 23-tiden hade man mer information. Åtta enheter befinner sig nu på platsen, enligt TT.

– Som det verkar i nuläget är det mängder med plast. Det är ett plaståtervinningsföretag som håller till där. Det mesta som brinner är på utsidan av byggnaden och leder till kraftig rökutveckling Och fabriksbyggnaden intill är rökfylld, men oklart om det brinner, säger Benny Gustavsson, räddningschef i beredskap.

Branden var först inte under kontroll. 

– Plasten på utsidan låter vi brinna av. Vi koncentrerar oss på att begränsa branden så den inte tar sig till byggnader.

23.30 ansåg man sig ha branden under kontroll. Räddningstjänsten räknar med att vara kvar fram till morgontimmarna, söndag.

– Troligtvis klarar man av att begränsa branden till att det bara brinner på utsidan, säger Gustavsson.

Ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, gick ut efter branden.

VMA utfärdat

Viktigt meddelande till allmänheten i Stigen, Färgelanda kommun, i Västra Götalands län. Det brinner i en fabrik på Fabriksvägen med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, lyder meddelandet.

Runt midnatt drog räddningstjänsten tillbaka VMA efter att branden lugnat ner sig. 

SOS Alarm uppgav att ambulans skickades till platsen. Även polis kallades till platsen för branden. Men enligt räddningstjänsten ska byggnaden ha varit tom på folk och ingen ska alltså ha kommit till skada.

Vid 01-tiden hade läget förbättrats ännu mer. Tre stationer var fortfarande kvar på platsen men lokalerna ska ha klarat sig från allvarligare skador. 

– Vi har haft tur att det gick som det gick. Det har lugnat ner sig så nu har vi den verkligen under kontroll, säger Tony Karlsson. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!