Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fabrik läckte en stor mängd olja vid en å

Räddningstjänst, polis och miljöförvaltning är på plats på von Utfallsgatan. Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Theo Elias Lundgren

GÖTEBORG. Två kubikmeter vegetabilisk olja har runnit ut vid Säveån. Polis och räddningstjänst var på plats på torsdagseftermiddagen.

– Det är en hel del som har flutit ut, säger Göran Winqvist, chef på miljöbrottsenheten i Västra Götaland och Halland.

Läckan kommer från Nord Bakels på von Utfallsgatan. Fabriken jobbar med tillverkning, utveckling och försäljning av bageri- och konditoriingredienser. Det tros vara en pump i fabriken som inte slutat pumpa som ligger bakom läckaget.

– Det är en hel del som har flutit ut på en plan utanför fabriken. Det är kemikalier i verksamheten blandat med vatten och vegetabilisk olja som runnit ut. Ingen person har kommit till skada, däremot undersöker vi miljön i området just nu, säger Göran Winqvist.

Meter från ån

Polis, räddningstjänst och miljöförvaltning är på plats för att undersöka på vilket sätt natur, mark och vatten har påverkats av läckaget. Fabriken ligger bara några meter från Säveån men räddningstjänsten säger att de i nuläget ser ut som att det inte har runnit ut någon olja i ån. Vattenprover kommer ändå att tas.

– Säveån ligger nära fabriken och läckaget. Vi ska sätta i gång med förebyggande åtgärder nu så att oljan inte når till ån, samt börja sanera, säger Göran Winqvist.

Läckaget tros bero på ett tekniskt fel på Nord Bakels anläggning.