Fabians Bengtssons 17 dygn i skräcklådan

Sibaprofil. Sibas vd Fabian Bengtsson har sedan kidnappningen blivit känd genom reklamfilmerna företaget. I år är det tio år sedan han blev bortförd på väg till jobbet och hölls fången i en låda under 17 dygn. Foto: SIBA
Bild på Fabian Bengstsson från polisen förundersökning. Siba-vd:n håller upp den aktuella dagens GT som bevis för att det är en aktuell bild. Foto: Per Wissing
Familjens vädjan. På Sibas hemsida skrev familjen en vädjan till kidnapparna och  bad dem släppa Fabian. Foto: - -
Här satt han. En polistekniker visar lådan där Fabian Bengtsson hölls fången Foto: Polisen
LIRIM SEFERI - medhjälparen som greps i Köpenhamn.
Den italienska medborgaren var bosatt i Göteborg vid tidpunkten för brottet.
Lirim Seferi var 25 år när han tillsammans med Darko Sokacic kidnappade och vaktade Fabian Bengtsson i lägenheten. Han hade fått kontakt med Darko Sokacic på en krog i Göteborg.
Lirim Seferi greps i Köpenhamn hemma hos sina föräldrar. Då hade det gått nästan två veckor sedan Fabian Bengtsson släppts fri.
Lirim Seferi dömdes till sex års fängelse för människorov. Efter att ha avtjänat sitt straff utvisades han från Sverige på livstid.
Foto: Kristian Linnemann
DARKO SOKACIC - hjärnan bakom brottet byggde kidnappningslådan
Före kidnappningen ska den då 43-årige kroatiske medborgaren ha vistats i Göteborgstrakten illegalt i flera omgångar. Darko Sokacic hade ingen fast vistelseort i Sverige.
Han jobbade svart som snickare och tros ha varit den som byggde den låda Fabian Bengtsson hölls fången i.
Darko Sokacic var hjärnan bakom brottet. Han var med när Fabian Bengtsson kidnappades och höll vakt i lägenheten.
Några dagar efter att Fabian Bengtsson släpptes greps Darko Sokacic i lägenheten där de hållit Siba-vd:n som fånge.
Sokacic dömdes till tio års fängelse för människorov och försök till grov utpressning. Efter att Darko Sokacic avtjänat sitt straff utvisades han från Sverige på livstid.
Foto: POLISEN
ALEXANDER MARKOVIC - hotade klippa av Fabians fingrar
Alexander Markovic ska ha varit medlem i Naserligan och välkänd i kriminella kretsar i Västsverige.
Han ska inte ha varit med vid själva kidnappningen utan utnyttjade situationen och försökte kräva Fabian Bengtssons familj på pengar. I samtal och sms till familjen sa han att han skulle klippa av Fabians fingrar om han inte fick några pengar.
Alexander Markovic greps i Wien av österrikisk polis några dagar efter att Fabian släpptes.
Vid tidpunkten för brottet var han 27 år. Han dömdes till två års fängelse för medhjälp till försök till grov utpressning.
Foto: POLISEN
Sven Alhbin, chef på länskriminalpolisen. Foto: Leif Jacobsson
1 / 8

17 dygn i en specialkonstruerad låda, ett okänt förhandlingsspel, hemliga koder, falska kidnappare och en vd som memorerade allt.

Den 17 januari är det tio år sedan Fabian Bengtsson, dåvarande vd för Siba, kidnappades i ett av Sveriges största kidnappningsdramer.

- Det stod i eldskrift på vår whiteboard "Rädda Fabians liv", säger Sven Alhbin, chef på länskriminalpolisen.

Fabian-dramat- dagför dag

17 JANUARI

Klockan 07.45: Fabian Bengtsson skulle till jobbet och lämnade sin lägenhet i Linnéstaden för att gå till garaget på Djupedalsgatan där han hade sin bil.

Klockan 10.37: Fabians pappa fick två märkliga meddelanden på sin röstbrevlåda från sonen.

Klockan 17.00: Familjen anmälde Fabian Bengtsson försvunnen.

18 JANUARI

Vid klockan tre på morgonen kontaktades Sven Alhbin, då spaningsledare. Han sattes direkt in i arbetet med kidnappningen av Fabian Bengtsson.

Klockan 21.25: Polisen skickade ut ett pressmeddelande och efterlyste Fabians bil som försvunnit. Det blev både rikslarm och internationellt larm efter Fabian Bengtsson.

19 JANUARI

Fabians bil hittades på Amiralitetsgatan i Göteborg. Bilen var olåst och nycklarna fanns i tändningslåset.

22 JANUARI

Föräldrarnas inspelade vädjan om att få tillbaka sin son sändes i tv.

25 JANUARI

Klockan 11.10: Bengt Bengtsson fick kontakt med personer som utgav sig för att vara sonens kidnappare. De ställde krav som han uppfyllde. Han skrev även ett första meddelande på Sibas hemsida: "Jag har gjort som ni bett. Ta kontakt igen så att vi kan prata".

26 JANUARI

Kidnapparna skickade ett öppet brev till GT. Brevet innehöll bland annat Fabian Bengtssons körkort och kreditkort. Det framgick även att kidnapparna inte litade på polisen. Genom GT ville man "upprätthålla nån slags trovärdig förbindelse mellan oss och familjen Bengtsson".

28 JANUARI

Klockan 17.05: På Sibas hemsidan lades en vädjan från Bengt Bengtsson till kidnapparna om att han ville ha omedelbar kontakt: "Ring mig omedelbart. Jag behöver tala med er", skrev pappan.

30 JANUARI

Klockan 22.00: Familjen lade ut ytterligare en vädjan, som kom att bli den sista, om att komma i kontakt med kidnapparna. Då betonades det att familjen ville betala för att Fabian skulle släppas fri: "Vi har tillgång till det ni vill ha - och ni har vad vi vill ha - vår käre Fabbe. Vi försäkrar er att vi verkligen vill betala för att få Fabbe fri, men vi måste diskutera hur det skall gå till på ett säkert sätt. Det måste väl ändå vara det bästa? Telefonen fungerar. Ring nu, så att vi kan komma överens om hur vi skall göra", skrev familjen.

3 FEBRUARI

Klockan 07.45: Fabian Bengtsson släpptes. Han hittades av en joggare på en parkbänk i Slottsskogen i Göteborg. Han hade inga fysiska skador men var svårt medtagen.

4 FEBRUARI

Kidnapparnas öppna brev publicerades.

6 FEBRUARI

Fabian berättade själv om dramat. Han valde att lägga upp en kommentar på Sibas hemsida: "Jag mår bra och det är skönt att vara hemma hos familjen igen", skrev han.

8 FEBRUARI

Alexander Markovic begärdes häktad misstänkt för kidnappningen. Han befann sig i Wien när polisen grep honom.

10 FEBRUARI

Klockan 14.03: Darko Sokacic greps i den lägenhet där Fabian hölls fången. Han erkände i första förhöret att han låg bakom brottet.

13 FEBRUARI

Häktningsförhandlingen mot Darko Sokacic hölls. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för människorov.

15 FEBRUARI

GT/Expressen kunde i detalj visa hur kidnapparnas tillhåll såg ut och berätta att Fabian Bengtsson suttit isolerad i en låda i 17 dygn.

16 FEBRUARI

Lirim Seferi greps hos sina föräldrar i Köpenhamn.

23 JUNI

De tre gripna männen åtalades för att på olika sätt ha varit inblandade i kidnappningen.

28 JUNI

Rättegången i kidnappningsdramat inleddes.

15 JULI

Domen mot de tre åtalade meddelades.

Darko Sokacic dömdes till tio års fängelse för människorov och försök till grov utpressning.

Lirim Seferi dömdes till sex års fängelse för människorov.

Alexander Markovic fick två års fängelse för medhjälp till försök till grov utpressning.

GÖTEBORG. Det var den 17 januari 2005. Fabian Bengtsson, då 32 år och vd för Siba, var på väg till sin bil för att ta sig till jobbet när han överfölls av två personer.

Fabian fick handklovar på sig och tvingades in i en stor papplåda i baksätet på en bil. Då började skräcken slå in och Fabian frågade vad kidnapparna ville.

"We want you", fick han till svar berättar han i ett polisförhör.

Fabian fick även veta att de skulle pressa hans familj på pengar.

Kidnapparna, Lirim Seferi och Darko Sokacic, tog Fabian till en lägenhet där han spärrades in i en specialbyggd låda.

 

Under dagen fick Fabians pappa, Bengt Bengtsson, två märkliga röstmeddelanden till sin mobiltelefon - från sonen.

- Han svarar inte, mobilsvaret går i gång, hör man bland annat hur Fabian säger i ett av meddelandena.

Försvinnandet polisanmäldes och klockan tre på natten blev Sven Alhbin, nu chef på länskriminalpolisen, men då spaningsledare, uppringd.

- Det första beviset vi hade var de två inspelade meddelandena på pappans telefon. Det är någonstans där vi förstår att det var skarpt läge.

I och med Fabians roll i miljardimperiet Siba och med hänsyn till hans förmögenhet tog polisen kidnappningen på stort allvar. För att få tillbaka Fabian kallades både experter från Rikskriminalpolisen och Scotland Yard in.

- Vi lade ner oerhörda resurser på att driva ärendet, säger Sven Alhbin.

Hemma i villan i Hovås väntade Fabians föräldrar desperat på livstecken från sonen. Genom medier och Sibas hemsida vädjade de om att få veta vad som krävdes för att de skulle sonen tillbaka. Kidnapparna kontaktade i sin tur familjen bland annat genom att ringa och att sätta in falska annonser i tidningar.

Vid ett tillfälle skickade de ett brev till GT. I brevet framgick det att kidnapparna inte litade på polisen. Genom GT ville man "upprätthålla nån slags trovärdig förbindelse mellan oss och familjen Bengtsson".

Men redan innan detta hade polisen tagit till en hemlig strategi som bara Fabians pappa, bror och några få utvalda poliser kände till. Strategin gick ut på att låtsas att det skurit sig mellan familjen och polisen och att familjen agerade på egen hand.

 

Efter drygt två veckor slutade kidnapparna höra av sig. Då spreds oron hos polisledningen.

Var ni rädda att Fabian inte skulle komma tillbaka levande?

- Ja, vi hade perioder där kontakten bröts och där vi var oroliga över vad som hände, säger Sven Alhbin.

Då försökte en tredje gärningsman, Alexander Markovic, utnyttja situationen. Han kontaktade familjen och krävde pengar i utbyte mot Fabian. Men Alexander Markovic gjorde flera misstag:

Han begärde fel lösensumma.

Han visste inte att de verkliga kidnapparna och Fabians familj hade kommit överens om att inleda samtalen med koden "Livet är bräckligt".

Men nu började dramat lida mot sitt slut. Under sin tid i fångeskap hade Fabian byggt upp en relation med Darko Sokacic, för att skapa sig själv fördelar.

Den Fabian som Darko Sokacic hade som fånge gick emot den bild av Siba-vd:n som han hade sedan innan. Anledningen till att Fabian blev offer var att Darko Sokacic inte såg Siba bland de företag som skänkte pengar via insamlingsgalor på tv till tsunamins offer.

"De kan inte ens skicka lite pengar till de stackarna som förlorade livet, de snåla jävlarna", säger han i ett förhör.

 

Darko Sokacic har också sagt att han började tycka synd om Fabian och att det var en av anledningarna till att Sibachefen släpptes efter 17 dygn.

Strax efter klockan sju på morgonen den tredje februari 2005 hittades Fabian helt apatisk, på en bänk i Slottsskogen i centrala Göteborg.

- Det var en stor lättnad och en glädje för familjen. Det är det som är det absolut viktigaste i de här situationerna. Det är inte om vi lyckas eller inte. Det stod i eldskrift på vår whiteboard "Rädda Fabians liv", säger Sven Alhbin.

Vad betyder det att lösensumman på 50 miljoner inte betalades ut?

- Det är naturligtvis en vinst för det är det vi strävar efter att gärningsmannen inte får möjlighet att genomföra det han har planerat. Men pengarna är en bisak i sammanhanget. Det är den kidnappades välbefinnande som är det viktigaste.

Fabian kunde snart berätta väldigt detaljerat vad han varit med om. Det handlade bland annat om när på dygnet Hemglassbilens melodi hördes, tiden det tog för kidnapparna att hämta hamburgare, antal minuter det tog till Slottsskogen när han släpptes fri och dånet från E6:an.

- Det var hans förmåga att kunna hjälpa oss med sina minnesbilder som ledde oss rakt på gärningsmännen, säger Sven Alhbin.

När polisen slog till mot lägenheten där Fabian hållits fången hittade de Darko Sokacic och den trälåda där Fabian suttit. Efter några dagar greps även Lirim Seferi som flytt till föräldrarna i Danmark. Men allra först greps Alexander Markovic.

 

Den 15 juli 2005 dömdes Darko Sokacic till tio års fängelse för människorov och försök till grov utpressning. Lirim Seferi dömdes till sex års fängelse för människorov. Alexander Markovic fick två års fängelse för medhjälp till försök till grov utpressning.

Sven Alhbin tror inte att gärningsmännen förstod vad de gav sig in på när de kidnappade Fabian.

- Man måste nog ha väldigt stor beslutsamhet att våga driva igenom en sådan här aktion och våga riskera vissa saker. Och det är min uppfattning att han inte riktigt hade, säger han om Darko Sokacic.

För Sven Alhbin är kidnappningen en av händelserna i hans poliskarriär som berört honom mest.

- Den här företeelsen är så extremt ovanlig, de här människoroven mot rika personer. Så det ärendet är i sin karaktär helt unikt. Det var en omtumlande upplevelse att leva mitt i det de där 17 dygnen.

 

I dag har samtliga som dömdes för kidnappningen avtjänat sina straff och utvisats.

- Vi skulle förmodligen se varandra i ögonen en kort stund, inte säga något men kanske nicka igenkännande, och gå vidare, berättar Fabian i en intervju med DI-Weekend om vad han skulle göra om han skulle stöta på kidnapparna igen.

Fabian Bengtsson har tackat nej till att berätta om kidnappningen och de tio år som gått, då han vill lägga detta bakom sig.

- Jag kommer inte att bli samma person som jag en gång var, men jag mår jättebra, har han tidigare sagt till P4 Göteborg.