Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

F-kassan vill dra in Niclas assistans: "Omänskligt"

Niclas Hansen har autism, mental retardation, epilepsi och aggressionsutbrott. Foto: Privat
Niclas pappa Sven-Erik Hansen och hans syster Susanna Hansen.Foto: Privat

Niclas Hansen, 28, har autism, mental retardation, epilepsi och aggressionsutbrott och är i behov av assistans dygnet runt.

Men det tycker inte Försäkringskassan som vill ge honom 2,5 timmars assistans – i veckan.

– Han kommer sättas in i ett rum så får han ligga där, hans liv är inte värt mer än så känns det som, säger Niclas pappa Sven-Erik Hansen.

När Niclas Hansen, 28, är på gott humör beskriver hans pappa Sven-Erik honom som snäll och lite småbusig. Men det är ofta som han är orolig.

– Om han inte vet var han är så blir han alldeles vansinnig och får aggressionsanfall. Då blir det jättetufft och man får gå som på äggskal. Det är viktigt att man känner honom.

Assistans dygnet runt

Niclas bor i en egen lägenhet och har på grund av sin autism, mental retardation och epilepsi assistans dygnet runt som utförs av hans syster Susanna. Det har han haft sedan tio år tillbaka men nu kan det bli ändring på det.

Assistansersättningen utreds vartannat år och nu anser Försäkringskassan att Niclas vårdbehov har gått från 165 timmar till 2,5 assistanstimmar i veckan – något som innebär att han inte skulle ha möjlighet att bo i sin lägenhet, vilket JP tidigare berättat om.

Epilepsianfallen kommer dagligen men Niclas har även ett självskadebeteende och behöver hålla sig sysselsatt – något hans syster Susanna ser till att han gör. 

– Annars kommer han sitta och bryta fingrarna på sig själv, säger Sven-Erik Hansen.

Hoppas fortfarande

Inget beslut är taget i frågan, något sådant väntas komma inom de närmaste veckorna. Familjen hade till den 8 september på sig att skicka in kompletterande uppgifter på att 2,5 timmes assistans i veckan inte räckte.

– Vi tryckte på att han har ett stort vårdbehov men det är för att han ska ha ett värdigt liv, säger Sven-Erik Hansen och har inte gett upp hoppet om att Niclas ska få fortsatt assistans.

 

LÄS OCKSÅ: Janna, 10, kan inte äta, prata eller gå – nekas assistans 

 

Kristina Åstrand är enhetschef för den avdelning som har hand om assistans ersättning på Försäkringskassan. Hon menar att sedan Niclas fall senast testades för två år sedan så har det kommit en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som nu styr vad som är ett grundläggande hjälpbehov.

– I tidigare bedömning har man kunnat se att han (Niclas) har ett behov av aktiv tillsyn som ett grundläggande behov, bland annat på grund av sin epilepsi, säger Kristina Åstrand.

Inte grundläggande längre

Men sedan domen i Högsta Förvaltningsdomstolen så är övervakandet av medicinsk karaktär, som Niclas epilepsi, inte ett grundläggande hjälpbehov menar Kristina Åstrand.

165 timmar till 2,5 är en ganska dramatiskt minskning när det kommer till behov av assistans. Är skillnaden så stor?

– Det låter otroligt dramatiskt när man säger från 165 timmar till 2,5 och det är egentligen inte det som det handlar om. Det handlar om att de grundläggande hjälpbehoven uppgår till 2,5 timme. Försäkringskassan säger inte att hans totala hjälpbehov har minskat i den omfattningen, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Amadeus, 2, riskerar att mista livsviktig assistans 

 

De 2,5 timmarna i veckan som räknas till Niclas grundläggande hjälpbehov ingår till exempel hjälp med personlig hygien, äta och kommunicera.

Åstrand menar att det i utredningen framgår att Niclas har ett stort hjälpbehov – bara att det inte längre räknas som grundläggande.

Får vända sig till kommunen

Sven-Erik Hansen är besviken på Försäkringskassans bedömning och åtstramningen av assistans.

– Det känns som någon slags omvänd Robin Hood. Det är mycket snack om att skatterna för de som jobbar ska sänkas samtidigt som man skär ner hos pensionärer och sjuka.

Om Försäkringskassan beslutar sig för att gå i linje med utredningen kommer familjen Hansen få vända sig till kommunen för hjälp.

– Han kommer sättas in i ett rum så får han ligga där, hans liv är inte värt mer känns det som. Det är inte mänskligt, säger Sven-Erik Hansen.

 

LÄS OCKSÅ: Sjuke Neo nekas hjälp av Försäkringskassan