Niclas Hansen har autism, mental retardation, epilepsi och aggressionsutbrott. Foto: PrivatNiclas Hansen har autism, mental retardation, epilepsi och aggressionsutbrott. Foto: Privat
Niclas Hansen har autism, mental retardation, epilepsi och aggressionsutbrott.  Foto: Privat
Niclas pappa Sven-Erik Hansen och hans syster Susanna Hansen. Foto: PrivatNiclas pappa Sven-Erik Hansen och hans syster Susanna Hansen. Foto: Privat
Niclas pappa Sven-Erik Hansen och hans syster Susanna Hansen. Foto: Privat

F-kassan vill dra in Niclas assistans: "Omänskligt"

Publicerad

Niclas Hansen, 28, har autism, mental retardation, epilepsi och aggressionsutbrott och är i behov av assistans dygnet runt.

Men det tycker inte Försäkringskassan som vill ge honom 2,5 timmars assistans – i veckan.

– Han kommer sättas in i ett rum så får han ligga där, hans liv är inte värt mer än så känns det som, säger Niclas pappa Sven-Erik Hansen.

När Niclas Hansen, 28, är på gott humör beskriver hans pappa Sven-Erik honom som snäll och lite småbusig. Men det är ofta som han är orolig.

– Om han inte vet var han är så blir han alldeles vansinnig och får aggressionsanfall. Då blir det jättetufft och man får gå som på äggskal. Det är viktigt att man känner honom.

Assistans dygnet runt

Niclas bor i en egen lägenhet och har på grund av sin autism, mental retardation och epilepsi assistans dygnet runt som utförs av hans syster Susanna. Det har han haft sedan tio år tillbaka men nu kan det bli ändring på det.

Assistansersättningen utreds vartannat år och nu anser Försäkringskassan att Niclas vårdbehov har gått från 165 timmar till 2,5 assistanstimmar i veckan – något som innebär att han inte skulle ha möjlighet att bo i sin lägenhet, vilket JP tidigare berättat om.

Epilepsianfallen kommer dagligen men Niclas har även ett självskadebeteende och behöver hålla sig sysselsatt – något hans syster Susanna ser till att han gör. 

– Annars kommer han sitta och bryta fingrarna på sig själv, säger Sven-Erik Hansen.

Hoppas fortfarande

Inget beslut är taget i frågan, något sådant väntas komma inom de närmaste veckorna. Familjen hade till den 8 september på sig att skicka in kompletterande uppgifter på att 2,5 timmes assistans i veckan inte räckte.

– Vi tryckte på att han har ett stort vårdbehov men det är för att han ska ha ett värdigt liv, säger Sven-Erik Hansen och har inte gett upp hoppet om att Niclas ska få fortsatt assistans.

 

LÄS OCKSÅ: Janna, 10, kan inte äta, prata eller gå – nekas assistans 

 

Kristina Åstrand är enhetschef för den avdelning som har hand om assistans ersättning på Försäkringskassan. Hon menar att sedan Niclas fall senast testades för två år sedan så har det kommit en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som nu styr vad som är ett grundläggande hjälpbehov.

– I tidigare bedömning har man kunnat se att han (Niclas) har ett behov av aktiv tillsyn som ett grundläggande behov, bland annat på grund av sin epilepsi, säger Kristina Åstrand.

Inte grundläggande längre

Men sedan domen i Högsta Förvaltningsdomstolen så är övervakandet av medicinsk karaktär, som Niclas epilepsi, inte ett grundläggande hjälpbehov menar Kristina Åstrand.

165 timmar till 2,5 är en ganska dramatiskt minskning när det kommer till behov av assistans. Är skillnaden så stor?

– Det låter otroligt dramatiskt när man säger från 165 timmar till 2,5 och det är egentligen inte det som det handlar om. Det handlar om att de grundläggande hjälpbehoven uppgår till 2,5 timme. Försäkringskassan säger inte att hans totala hjälpbehov har minskat i den omfattningen, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Amadeus, 2, riskerar att mista livsviktig assistans 

 

De 2,5 timmarna i veckan som räknas till Niclas grundläggande hjälpbehov ingår till exempel hjälp med personlig hygien, äta och kommunicera.

Åstrand menar att det i utredningen framgår att Niclas har ett stort hjälpbehov – bara att det inte längre räknas som grundläggande.

Får vända sig till kommunen

Sven-Erik Hansen är besviken på Försäkringskassans bedömning och åtstramningen av assistans.

– Det känns som någon slags omvänd Robin Hood. Det är mycket snack om att skatterna för de som jobbar ska sänkas samtidigt som man skär ner hos pensionärer och sjuka.

Om Försäkringskassan beslutar sig för att gå i linje med utredningen kommer familjen Hansen få vända sig till kommunen för hjälp.

– Han kommer sättas in i ett rum så får han ligga där, hans liv är inte värt mer känns det som. Det är inte mänskligt, säger Sven-Erik Hansen.

 

LÄS OCKSÅ: Sjuke Neo nekas hjälp av Försäkringskassan 

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER