Lise Lott Dinov i Kungsbacka har en långt framskriden cancer. Hennes läkare intygar att hon är för sjuk för att arbeta. Men Försäkringskassan har skurit ner hennes sjukförsäkring och anser att hon ska söka en deltidstjänst. "Det är rena hånet att jag ska gå till arbetsförmedlingen. Jag vet inte ens hur jag skulle orka ta mig dit", säger hon. Foto: Jan Wiriden
Lise Lott Dinov i Kungsbacka har en långt framskriden cancer. Hennes läkare intygar att hon är för sjuk för att arbeta. Men Försäkringskassan har skurit ner hennes sjukförsäkring och anser att hon ska söka en deltidstjänst. "Det är rena hånet att jag ska gå till arbetsförmedlingen. Jag vet inte ens hur jag skulle orka ta mig dit", säger hon. Foto: Jan Wiriden

F-kassan pressar svårt cancersjuk

Publicerad
Uppdaterad
KUNGSBACKA. Lise Lott Dinov, 52 ger inte mycket för regeringens löfte om att allvarligt cancersjuka inte ska behöva söka sig ut på arbetsmarknaden:
-Nu när min läkare inte vill utsätta mig för fler cellgiftsbehandlingar
för att jag är för svag, anser de att jag ska ut och jobba, konstaterar hon.
Trots cellgiftsbehandlingar har hon fått återfall i cancer. Vissa dagar lyckas hon inte ta sig ur sängen - än mindre gå till arbetsförmedlingen.
För ett par år sedan genomgick Lise Lott Dinov tunga callgiftsbehandlingar för sin lungcancer. Nu har hon fått återfall och väntar på resultaten från sin senaste datortomografi och skelettröntgen. Hon väntar sig inga mirakel.
Sedan 2001 är Lise Lott Dinov sjukpensionär. Då handlade det om att hon är reumatiker och inte kunde fortsätta arbeta som undersköterska.
- Sedan dess, då Försäkringskassan ansåg att jag inte kunde jobba alls, har allt blivit sämre.

Drabbades av lungcancer

År 2004 drabbades hon av lungcancer, en snabbt galopperande sort som inte har direkt samband med rökning.
- Jag blev opererad, då man tog bort en stor del av ena lungan. Det följdes upp med cellgiftsbehandlingar.
Nu har cancern kommit tillbaka i form av tillväxter vid lungan.
- Ett alternativ är en ny omgång med cellgifter, men läkarna bedömer att en sådan behandling skulle vara för tuff för att jag i mitt tillstånd skulle klara av det.

Kommit hem

Nu har Lise Lott Dinov precis kommit hem efter två veckor på sjukhus.
- Än en gång har de undersökt mig med skelettröntgen och datortomografi. Jag väntar på någon form av besked om vad som kan göras i framtiden.
Förutom cancern har Lise Lott sömn-apné, delar av kroppen lyder henne inte och vissa dagar orkar hon inte gå upp ur sängen.

Kommer i skov

- Symptomen kommer i skov. Mina närmaste, som mina elva barn och lika många barnbarn, har fått lära sig att ibland dyker jag inte upp när jag inte orkar komma till födelsedagskalas eller annat, berättar hon.
Konflikten med Försäkringskassan i Kungsbacka började i höstas, och har nu omprövats av Försäkringskassan i Stockholm.
- Jag blir bara så förtvivlad. Nu ringde min handläggare från Stockholm och sa att hon diskuterat med sina kollegor. Och de är överens om att jag är arbetsför till 25 procent och ska söka jobb på arbetsförmedlingen.

Helt meningslöst

Att gå till arbetsförmedlingen tycker Lise Lott känns helt meningslöst. För det första finns inga jobb som undersköterska på 25 procent - och ännu mindre för någon som har en långt framskriden cancer.
- Det är rena hånet att jag ska gå till arbetsförmedlingen. Jag vet inte ens hur jag skulle orka ta mig dit, säger hon.
Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER