Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

F-kassan försörjde jagad storbedragare

FICK ERSäTTNING. En polisanmälan visar att Ingela Jansson fått 119 700 kronor under 2008 i sjukpenning från Försäkringskassan. Under hela det året var hon samtidigt på flykt undan den svenska rättvisan. Beloppet är detsamma som hennes taxerade inkomst för det året.

Samtidigt som storbedragerskan Ingela Jansson var på flykt undan polisen kunde hon kvittera ut ersättning från Försäkringskassan.

Under minst ett års tid fick hon bidrag från svenska staten samtidigt som hon var internationellt efterlyst.

- Det är inte så att vi kan samköra våra register mot internationella register, säger Susan Ottosen vid Försäkringskassans presstjänst.

detta har hänt

3 mars 2007

Stockholms tingsrätt dömde Ingela Jansson, 33, till två och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri för att ha lurat till sig bilar, mobiltelefoner och pengar under 2006. Men eftersom domen meddelades i hennes frånvaro tvingade Svea hovrätt tingsrätten att riva upp domen med krav på en ny rättegång. Någon sådan har dock inte kunnat genomföras eftersom Ingela Jansson valde att fly så snart hon hade försatts på fri fot.

17 december 2007

Stockholms tingsrätt förklarar Ingela Jansson häktad i sin frånvaro.

6 maj 2008

Åklagaren begär Ingela Jansson utlämnad från Etiopien.

Januari 2010

Ingela Jansson och en manlig bekant till henne frihetsberövas i Etiopien som misstänkta för bedrägerier och människosmuggling där.

10 maj 2011

Ingela och hennes manlige bekant får sina domar i Etiopien. Hon dömdes till 55 års fängelse, men då det överstiger maxtiden för avtjänande ändrades den till 25 års fängelse. Hennes manlige bekant fick 23 år. Angående honom pågår ingen utlämningsprocess med Sverige.

Den 17 december 2007 häktades Ingela Jansson, 33, i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt som misstänkt för grovt bedrägeri. Hon hade redan dömts men på grund av att domen meddelats i hennes frånvaro tidigare det året ogiltigförklarades domen av hovrätten. Någon ny rättegång har inte kunnat genomföras eftersom hon efter att hon försatts på fri fot valde att fly.

Fick sjukpenning

Under både 2007 och 2008 har hon fått sjukpenning från Försäkringskassan, sammanlagt taxerade hon under de åren 333 400 kronor.

Av en polisanmälan som GT tagit del av framgår att hon under 2008 - då hon under hela året var på flykt undan den svenska polisen för miljonbedrägerier - samtidigt var försörjd av Försäkringskassan.

Av polisanmälan framgår att hon under 2008 fått 119 700 kronor från Försäkringskassan i Lilla Edet. Samtidigt hade polisen information om att hon hade flytt till Etiopien och hon begärdes utlämnad i maj det året. 2010 greps hon sedan av etiopisk polis misstänkt för bedrägerier och människosmuggling där och kom sedan att dömas till ett 25-årigt fängelsestraff.

Kontrollerar inte

Susan Ottosen på Försäkringskassan uppger att de normalt inte kontrollerar om någon är häktad eller efterlyst innan de betalar ut ersättning:

- Det är inte så att vi kan samköra våra register mot internationella register. Det kan strida mot lagstiftnigen och det är ett för stort administrativt förfarande i sig som vi inte har möjlighet till. Vi fattar 19 miljoner beslut om utbetalningar varje år. De allra flesta som får ersättning från oss gör rätt för sig.

Samtidigt säger hon att de kan stoppa bidragsutbetalningar när någon blir dömd för brott.

- Dessutom om någon är häktad eller inte kan vi inte se i våra system, dessutom är man då faktiskt inte dömd heller. Men så fort man blir dömd så får vi en impuls om det och kan stoppa eventuella utbetalningar vid behov. Dessutom jobbar vi med andra impulser. Exempelvis om vi får signaler från andra myndigheter eller om en anonym anmälan kommer in. En av tio anonyma anmälningar leder till att en ersättning dras in.

Ingela Jansson är dock även tidigare dömd för bedrägeri men fick ett lindrigt straff och skyddade personuppgifter efter att hon vittnat mot Naserligan i Göteborg.

Lade ner förundersökningen

Åklagare Jakob Holmberg, som drev Ingela-ärendet i tingsrätten, beslutade att lägga ner förundersökningen om bedrägeriet mot Försäkringskassan.

- Beslutet om att lägga ner förundersökningen fattades med hänvisning till rättsekonomiska skäl. Trots att det kanske hade gått att leda i bevis hade det inte haft någon betydelse för processen mot henne eftersom det drunknar i resten, säger Holmberg nu om beslutet.

Åtalet mot Ingela Jansson om grovt bedrägeri gäller än och en utlämningsprocess med Etiopien pågår för att hon ska kunna lagföras i Sverige för de brott hon åtalats för här.