Extremvänsterns nattliga terror – "kommer att öka"

Under kravallerna i Göteborg 2001 kastades bland annat gatustenar mot polisen.
Foto: PER WISSING
Demonstranter under EU-toppmötet i Göteborg 2001 då många skadades och kravaller slet sönder staden.
Foto: LENNART REHNMAN
Polisens kommenderingschef Erik Nord säger att hotet kommer från ett annat håll den här gången.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
En återkommande brottskategori handlar om extremvänsterns attacker mot bostäder nattetid.
Theresa May är en av alla som kommer till Göteborg för att delta i EU-toppmötet.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Hotbilden mot morgondagens EU-toppmötet i Göteborg har fått polisen att samla den största insatsen någonsin.

Men hotet kommer inte från de vänsterextrema rörelser som 2001 slog stadens inre i spillror.

Expressen kan nu visa hur extremvänstern ändrat taktik efter år av splittring och interna motsättningar. 

Från stora offentliga manifestationer till nattliga attacker med sprayburk och molovcocktails mot enskilda motståndare.

- Det finns långa kedjor av aktioner och hämndaktioner, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.

På fredag står statsminister Stefan Löfven och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som värdar för EU-toppmötet i Göteborg. Flera stats- och regeringschefer, bland andra Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron, kommer till mötet i Eriksbergshallen.

Senast Göteborg stod som värd för ett stort EU-toppmöte, 2001, slutade massdemonstrationerna i omfattande kravaller och skadegörelse. Polisen grep då över 500 personer och skottskadade en demonstrant.

Hannes Westberg kastar sten mot polisen under kravallerna 2001 - strax därefter blir han skjuten av polis.
Foto: SVT / SVT

Inför veckans möte bedömer dock Göteborgspolisen att hotbilden från de våldsamma vänstermiljöerna som låg.

- Hotbilden när det gäller våldsamma demonstrationer eller upplopp och liknande är låg, vi ser inget sådant just nu och vi borde ha fått reda på det, säger polisens kommenderingschef Erik Nord dagarna före toppmötet.

I stället kommer hotet från annat håll, menar han:

– Det finns några wildcards i det här. Det finns ensamagerande som skulle kunna ge sig på det som brukar beskrivas som mjuka mål. Det är ju det vi sett i storstäder, att om man vill utöva terrorism ger man sig på människor på gatan.

Inför EU-toppmötet 2001 hade AFA affischer om att stoppa EU-toppmötet, och internationellt hade de gått ut med uppmaningen att komma, där det talades om att "vi har mycket gatsten i Göteborg". Under våren hade organisationen också förberett sig med läger där ”kravallträning” stod på schemat.

- Vi hittar ingenting sånt. Ska den autonoma miljön, som ställde till mycket bråk 2001, gör någonting så behöver de en plattform. Det behövs någon slags demonstration eller aktiv vilja att göra någonting, säger Nord.

AFA-affisch inför mötet 2001.

Den vänsterautonoma miljön

Den autonoma vänsterextrema aktivistmiljön följs av Säkerhetspolisen och beskrivs som individer, nätverk och organisationer som ytterst har som mål att skapa ett stats- och klasslöst samhälle. Den gemensamma föreställningen är att samhället inte kan förändras med parlamentariska metoder, att ändamålet helgar medlen och att kampen även kräver våldsamma aktioner. 

De våldsamma metoderna har särskilt använts i den antifascistiska kampen, både öppet på gator och torg i samband med nazisters aktiviteter men också under skydd av mörkret mot enskilda nazisters hem. 


Antifascistisk aktion, AFA, är den enda mer långlivade organisationen inom den autonoma miljön med avläggare i en lång rad länder. I Sverige grundades organisationen 1993 - eller 1994 beroende på vem man frågar - och har kännetecknats av en kompromisslös aktivism där man i första hand reagerar på högerextrema organisationers aktioner. 

I samband med EU-toppmötet 2001 intog AFA en roll som samordnare av våldsamma aktioner och uppmanade likasinnade från utlandet att ta sig till Göteborg i syfte att Stoppa EU-toppmötet. AFA "tog senare på sig ansvaret och försvarade bland annat kravaller längs Avenyn. 

AFA har med åren kommit att mer utgöra en paroll och ett ställningstagande för en enskilda individer med en vänsterextrem hållning med användning av våld mot nazister och andra meningsmotståndare på yttersta högerkanten. Organisationen påstår via sin hemsida att man har avdelningar på flera orter i landet, men den synliga verksamheten har varit på avtagande under flera år. I det dolda, nattetid, agerar personer nära organisationen mot enskilda nazister som hängs ut med namn, bild och hemadresser på den egna hemsidan. 


Revolutionära Fronten, RF, grundades 2002 som en utbrytargrupp ur AFA med en mer arbetarglorifierande framtoning. Flera av ledarfigurerna hade varit med i våldsamheterna under EU-toppmötet i Göteborg där också ett par dömdes. 

Enligt en Säpo-rapport från 2014 präglas RF av en tydlig våldsromantik där anhängarna hyllar terrorklassade organisationer så som Real IRA, Röda brigaderna och PKK. Organisationens aktiviteter kännetecknades bland annat av trakasserier av enskilda politiker och makthavare som ansågs fatta beslut mot organisationens linje. 

RF var en organisation av mer traditionellt snitt med formella ledare och medlemsregler i motsats till till exempel AFA där ledarskapet varit mer informellt och - i ord - anti-hierarkiskt. 

Revolutionära Fronten meddelade genom sin Facebooksida den 27 september 2015 att de valt att avveckla organisationen. Beskedet kom kort efter att polisen slagit till mot flera ledande i organisationen i Mälardalen. 

Som officiellt skäl angavs att organisationen genomgått en rad förändringar i takt med samhällsklimatets utveckling och att organisationens plattform inte längre är aktuell. 

Meddelandet avslutades med parollen Kampen fortsätter!" 


Utöver de två huvudorganisationerna, som i dag är en som dessutom minskat i betydelse, finns flera enskilda nätverk och grupper. Den vänsterautonomi rörelsen har också utvecklats mot att starta lokala nätverk som startas upp i samband med olika aktioner och demonstrationer, som vid Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg 30 september 2017. 


En viktig skillnad mot 2001 är att då fanns det en antiglobaliseringsrörelse som kunde samla tiotusentals demonstranter - en folkmassa som de våldsbejakande kunde bli en del av.

Inte mycket av det finns kvar i dag och flera bedömare drar slutsatsen att den autonoma vänsterrörelsen har spelat ut sin roll – i vart fall i Sverige – när det kommer till att skapa liknande situationer som de 2001.

- Den autonoma miljön hade en ganska stor tilltro till den här typen av breda massprotester för att påverka och göra samhället bättre utifrån deras perspektiv. Det är annorlunda i dag. Vi ser inte heller att den autonoma miljön i dag har den här breda agendan av olika sakfrågor som man hade då, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.

Våldsamma kravaller i Hamburg under G20-mötet 2017.
Foto: BROADIMAGE/REX/SHUTTERSTOCK / BROADIMAGE/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Vänsterextremisternas agenda ändrad

Det innebär inte att toppmötesprotester är helt borta från vänsterextremisternas agenda. I somras blev det våldsamma kravaller i tyska Hamburg under G20-mötet, där bland annat två svenskar omhändertogs av tysk polis. Från Sverige arrangerades bussresor ned till mötet, under nätverksnamnet ARNA, Autonomous Revolutionary Nordic Alliance.

Nätverket, som samlar redan befintliga autonoma grupper, fortsätter att leva med det uttalade syftet att underlätta för liknande internationella samlingar i framtiden. 

Polisen möttes av gatstenar under kravallerna 2001.
Foto: ALLAN KARLSSON

Enligt Ahn-Za Hagström på Säpo är det för tidigt att dra några säkrare slutsatser av vad Hamburgmötet betyder för den vänsterextrema miljön i Sverige.

- En hypotes är att flera aktörer i Hamburg fick praktisk erfarenhet och personliga upplevelser av ordningsstörningar av större dignitet. Vår bedömning är att många av de som är aktiva i dag inte var med på 00-talet eller deltog i Göteborg 2001. Så det här var en möjlighet för dem att uppleva och kanske lära sig hur den här typen av protester skulle kunna genomföras i termer av taktik - men kanske också som ökad motivation, säger Hagström.

Attacker mot bostäder - en ny krypande terror

Säpo vill inte uppge hur många som i dag ingår i den autonoma vänstermiljön eller hur många av dem som regelbundet begår politiskt motiverade brott. Men de brott som Säpo kopplar till vänsterextremisterna handlar i dag inte lika mycket om våldsamma upplopp i samband med demonstrationer som om hot, trakasserier och i vissa fall våld mot enskilda personer och egendom. En återkommande brottskategori handlar om ett tyst krig – attacker mot bostäder nattetid.

En krypande terror som även mindre grupper av individer kan genomföra utan att vara någon massrörelse.

- Där angriper man sina meningsmotståndare, framför allt från den motsatta extremistmiljön, vitmaktmiljön i det här fallet, i deras hemmiljö på olika sätt. Det kan vara med hjälp av brandbomber, molotovcocktails, att man sätter fordon i brand, ammoniak genom brevlådor, yxor i dörren, omfattande skadegörelse - i syfte att få de här personerna att lämna sina politiska engagemang, säger Ahn-Za Hagström och tillägger:

- Vi kan se att det finns långa kedjor av aktioner och hämndaktioner mellan miljöerna. Vi ser också att de här aktiviteterna går i vågor med toppar och dalar.

Ahn-Za Hagström, Säpo, berättar att taktiken har ändrats.
Foto: JENS L'ESTRADE

Uppmaningar till aktioner meddelas både direkt och indirekt genom Antifascistisk aktion, AFA, via den egna hemsidan. Där hänger organisationen ut ett 150-tal påstådda nazister med namn och personnummer, hemadress och ofta också bild. I samband med publiceringarna riktas ”varningar” och förtäckta hot till de som hängs ut och de ges en möjlighet att hoppa av för att slippa fortsatta trakasserier.

Eller som AFA i Lund uttrycker det:

”Till er fascister som bor eller är aktiva inom vårt verksamhetsområde vill vi rikta en särskild hälsning. Ett tips vi vill ge er är att höra av er till oss innan vi initierar kontakt med er. På detta sätt slipper ni många av de tråkigare konsekvenserna som kommer med aktivitet i den fascistiska miljön”.

Via den egna hemsidan uppmanas sympatisörer att kontakta sin lokala AFA-grupp med information som kan användas i det politiska arbetet:

”Är din lokala nazist ute på en krogrunda? Sitter hen och njuter av solskenet i samma park som du? Har du sett någon sätta upp fascistpropaganda? Sitter du på annan intressant information? Tveka inte! Släng i väg ett sms eller ring oss.”

Grannar som drabbas

De senaste åren finns exempel på hur bostadsattackerna också missat måltavlan och i stället drabbar grannar. Natten till torsdagen den 30 mars i år vaknade Malin Manninen till i sängen av en hög smäll i lägenhetsområdet i Mölndal. 

Först på morgonen upptäckte hon vad som skett och vad hon hört. Grannen hade kartonger för de sönderslagna fönstren och på fasaden i lägenhetsområdet i Mölndal hade någon under natten sprayat en grannes namn och texten "nazist".

- Det var obehagligt så klart. Att det bara hände i samma byggnad som vi bor var obehagligt, och det kändes som att det lika gärna kunde ha kastats in i vår lägenhet, att det bara var rena rama slumpen, säger Malin Manninen.

Någon hade sprayat en vägg och slagit sönder fönster i Mölndal.
Foto: / POLISEN

En glasburk med färg var avsedd för en granne som under flera år varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han har hängts ut med namn och bild på AFA:s, Antifascistisk aktions, sajt. Men burken kastades inte in hos honom utan hos en granne som helt saknar kopplingar till nazistiska rörelser.

- Jag tycker det är rätt hemskt. Jag tycker inte att man ska vara så extrem, jag är inte för våld och skadegörelse men om man verkligen måste göra så får man väl ta reda på att det är rätt personer man riktar det emot. Man måste ju kolla lite bakgrundsfakta, säger Malin Manninen.

Psykiatriker attackerades

Kriminalkommissarie Lennart Ronnebro, som ledde utredningen, beslutade i förra veckan att lägga ner förundersökningen i brist på bevis. Ronnebro är tämligen säker på att den skyldige går att finna i den vänsterextrema autonoma miljön, runt exempelvis AFA:

- Det är i den miljön vi sökte gärningsmannen. Det finns inga andra som gör så, det är deras modus, säger Ronnebro.

Merparten av attackerna riktar sig mot personer som ingår i den politiska extremistmiljön på högerkanten. Men det finns också exempel på att AFA – liksom de i dag nedlagda Revolutionära fronten - gett sig på också andra personer som ansetts företräda olika former av förtryck som extremvänstern vänder sig emot. 

2014 attackerades en psykiatriker som granskats av media i ett uppmärksammat fall om en utsatt kvinna. Aktivister från AFA sprayade, enligt Upsala Nya tidning, hans namn och att han ska dö och ”ditt svin” tillsammans med AFA:s namn och logga. 

På AFA:s hemsida försvarades aktionen med att psykiatrikern kunde ses som en företrädare för en struktur där män förtrycker kvinnor och att aktionen skedde kort före Internationella kvinnodagen den 8 mars det året.

"Kommer att öka det kommande året"

”AFA Stockholm valde därför att agera på egen hand inför kvinnodagen den 8 mars som en del i ett feministiskt självförsvar mot den patriarkala samhällsstruktur där maktens män tillåts hålla varandra om ryggen.”

I samband med valrörelserna har aktioner framför allt riktats mot de borgerliga partierna.

Men under de senaste åren har Säpo inte sett att företrädare för de etablerade partierna blivit utsatta i något större utsträckning.

- Vi har inte sett att det varit lika frekvent förekommande. Men det är vår bedömning att det snarare beror på att det är mellanvalsår. Den här typen av angrepp, den här typen av intresse för de etablerade partierna hänger samman med en ökad synlighet. Den vet vi ökar vart fjärde år i samband med val. Så vi förväntar oss att det kommer att öka det kommande året, säger Ahn-Za Hagström på Säpo.

Sverigedemokraterna– en uttalad måltavla 

De borgerliga partierna är de som den autonoma vänsterextremisterna främst riktar sig mot bland de etablerade partierna, men Sverigedemokraterna är också en måltavla.

- Sverigedemokraterna har varit en uttalat prioriterad måltavla för den autonoma miljön, framför allt före 2010 och 2014. Sedan vet vi också att när SD kom in i riksdagen, och då ingår i den centrala statsledningen och omfattas av Säkerhetspolisens uppdrag, så har det haft en hotdämpande effekt, säger Hagström.

Ett par veckor innan valet 2006 en sverigedemokrat i Göteborg av hugget. En yxa i ytterdörren. Strax därefter kom en gatsten inflygande genom köksfönstret.
Foto: / PRIVAT

Aktiviteten bland vänsterextremisterna påverkas av hur de olika nätverken agerar. För några år sedan lades Revolutionära fronten, som bildats som en utbrytningsgrupp från AFA 2002, ned och flera omfattande brottsutredningar ledde till fängelsestraff mot flera RF:are främst under 2014 och 2015.

- Det sista året har det varit en hel del aktiviteter från framför allt Nordiska motståndsrörelsen och en hel del rättsprocesser. Det har inte varit lika mycket från den autonoma miljön men det kan bero på att de tongivande, drivande aktörerna varit frihetsberövade under de senaste åren. Vi vet att miljön är väldigt beroende av att det finns enskilda personer som driver verksamheten framåt, säger Ahn-Za Hagström på Säpo.

Joel Bjurströmer Almgren i Södertörns tingsrätt.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

"Jag tycker jag gjorde rätt"

En av dem som fram till nyligen avtjänade ett långt fängelsestraff är Joel Bjurströmer Almgren, som dömdes till fem och ett halvt års fängelse för bland annat mordförsök efter att han knivhuggit en nazist två gånger i ryggen under den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013. Expressen har varit i kontakt med Bjurströmer Almgren - som har ett långt förflutet inom den autonoma vänstern och också dömdes efter kravallerna i Göteborg 2001 - men han vill inte uttala sig om sin nuvarande roll i den autonoma miljön.

LÄS OCKSÅ: Joel Bjurströmer Almgren högg ned nazist

I flera sammanhang har Bjurströmer Almgren försvarat sitt handlande och inte visat någon ånger. Senast i söndagens P3 Dokumentär om Kärrtorpattacken, uppgav Bjurströmer Almgren, som på Antifascistisk Aktions hemsida kallas ”Hjälten från Kärrtorp”, att han kunde ha gjort samma sak mot ”40 nazister” om det skulle skydda en antirasistisk demonstration. 

I en TV-dokumentär kallad ”Antifascisterna” sa Bjurströmer Almgren inifrån Tidaholmsanstalten att han också skulle göra om samma sak igen – om det behövs:

- Jag tycker jag gjorde rätt alltså. Jag skulle göra det igen om samma grej hände igen alltså. Det betyder inte att jag tycker att våld är det bästa som finns. Men i vissa situationer så måste man ta till det. Det fanns ingen utväg där. Vi kunde ha sprungit därifrån, då hade de som var långsammast tagit smällen.


EU-toppmötets konsekvenser – "stanna hemma"

Statsminister Stefan Löfven och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker står värd för mötet i Göteborg den 17 november. Stats- och regeringschefer och andra, totalt 180 personer, kommer mötas i Eriksbergshallen för att diskutera frågor om jobb, tillväxt och andra sociala frågor. Det har kallats ett socialt toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt, men några beslut kommer inte fattas under dagen. 


Mötesdeltagarna ska bo på Hotell Gothia Towers mitt emot nöjesparken Liseberg. Men mötet kommer hållas på Eriksberg, en stadsdel på ön Hisingen i andra änden av staden. 


Det finns fyra förbindelser mellan hotellet och mötesplatsen: Tingstadstunneln, Götaälvbron, Älvsborgsbron eller Angeredsbron. Polisen har inte uteslutet att alla fyra förbindelserna - som samtidigt är de enda förbindelserna mellan Göteborgs fastlandsdel och Hisingen - stängs av samtidigt under delar av mötesdagen den 17 november. 

Människor har uppmanats att stanna hemma från jobbet. Volvo har också meddelat sina tjänstemän - att de kan stanna hemma. 


Ett stort område i stadsdelen Eriksberg, samt ett område en bit ut i älven, spärras av från onsdag 15 november kl 08.00 till fredagen 17 november klockan 18.00. 

Ett motsvarande område vid hotellet i höjd med knytpunkten Korsvägen börjar också spärras av onsdag morgon. De avspärrningarna kommer troligen släppas före lunch under fredagen.