Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremister terrorstämplas – har koppling till bombdåd i Göteborg

Två män med koppling till NMR som dömdes för flera bombdåd i Göteborg 2016 och 2017 fick utbildning av RIR:s paramilitära gren. En av bomberna briserade vid ett flyktingboende (bilden).Foto: ERIK GÖTHLIN

USA terrorstämplar ultranationalistiska Ryska imperiska rörelsen (RIR) med hänvisning till attacker som genomförts av svenska nazister i Göteborg.

– Den här gruppen har blod på sina händer, säger Nathan Sales, koordinator för kontraterrorism, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryska extremistorganisationen RIR har haft utbyte med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Bland annat har två män med koppling till NMR, som dömts för flera dåd i Göteborg 2016 och 2017, fått utbildning av RIR:s paramilitära gren i S:t Petersburg.

Bland annat detonerade en bomb utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Ingen skadades i det dådet.

Säpo klassade 2010 NMR som den farligaste nazistgruppen i Sverige.

Nazister från västvärlden

Enligt amerikanska utrikesdepartement driver RIR två paramilitära anläggningar i S:t Petersburg där nazister från västvärlden fått utbildning.

– Det här är första gången USA terrorstämplar en vit makt-rörelse, det illustrerar hur allvarligt den här regeringen ser på hotet, säger Sales.

Att rörelsen klassas som terrororganisation innebär att USA:s finansdepartement kan frysa rörelsens tillgångar i USA samt att amerikanska medborgare förbjuds genomföra transaktioner med organisationen.

– Vi bekräftar att vi känner till uppgifterna om att amerikanska myndigheter har terrorklassat den här ryska organisationen, säger Dag Enander, vid Säkerhetspolisens presstjänst, till TT.

Främmande makt

Han vill inte gå in på om den amerikanska terrorklassningen påverka Säpos operativa arbete, men konstaterar:

– Det är ingen nyhet. Vi tryckte nyligen i vår årsbok på att det finns en koppling mellan främmande makt och extremistmiljöerna där en polariserande utveckling understöds av främmande makt.