Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Extremistanställda skrämde boende – med onda andar

Islamiska staten, IS, är ett exempel på militant salafism. En av männen på hemmet ska ha stöttat IS. Obs, arkivbild tagen i annat sammanhang.
Foto: AP / AP

Pojkar på ett statligt ungdomshem i Västsverige varnades för att sjunga i duschen och skrämdes med onda andar.

Nu utreds vilken påverkan de anställda haft på pojkarna.

Hemmet har genom åren haft flera anställda med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser, skriver DN.

Det statliga ungdomshemmet ligger i Västsverige och tar emot pojkar som tvångsomhändertagits och som är i behov av en trygg miljö, då de inte sällan har missbruksproblematik och kriminalitet.

Enligt Dagens Nyheter har hemmet genom åren haft flera anställda som har kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser, något som hemmets ledning också bekräftat för tidningen.

Skrämde med onda andar

Flera är kända av polis och en av männen som jobbat med pojkarna på hemmet stöttar terrorgruppen IS på Facebook. 

Den senaste tiden har flera pojkar på boendet vittnat om hur de anställda skrämt dem och varnat dem för att sjunga i duschen då detta skulle locka fram onda andar.

Enligt DN:s uppgifter ska en av pojkarna blivit så skrämd av hoten om onda andar att hemmet nu börjat undersöka saken närmare, något som lett till att en av de anställdas tjänster avslutades.

Flera har larmat

Övrig personal har också larmat om salafisternas närvaro på hemmet och problematiserats att de jobbat på en statlig vårdinstitution. Dessa larm har enligt DN i flera fall lett till att de som klagat anklagats för islamofobi, något som fått kritiken att tystas ned.

Totalt har fem män med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser jobbat på hemmet, men samtliga har i dag lämnat sina tjänster.

Anledningarna är olika, men i vissa fall har det rört sig om kopplingar till religiös extremism.

Kopplingar till Vetenskapsskolan

De fem anställda har har anställts av en person som sedan i mitten av oktober är hemma från jobbet enligt överenskommelse med hemmets ledning, men avlönas trots att han är arbetsbefriad.

Denna man har själv varit släkt med två av de han anställt.

Flera av salafisterna som jobbat på hemmet har också arbetat på Vetenskapsskolan, vars tidigare rektor och vd Abdel-Nasser el Nadi utvisats ur landet på grund av att han av regeringen och Säpo anses utgöra ett hot mot Sverige.

Salafism

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam och har en strikt syn på odelbar gud och total underkastelse för guds lagar. Salafister följer de tre första generationer av profetens följeslagare. Det finns ett spektrum av olika schatteringar mellan salafism och salafistisk-jihadism. Salafism har i vissa fall visat sig utgöra grogrund för våldsbejakande jihadism. Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister.


Källa: Försvarshögskolan

LÄS ÄVEN: Islamist-rektorns bolag får miljonutbetalningar från skola

LÄS ÄVEN: Beskedet: Abdel-Nasser el Nadi utvisas ur Sverige