Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremhettan på väg: 30 grader i Västsverige

Nu kommer extremhettan till Västsverige. Samtidigt larmar SMHI för höga temperaturer.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Stormgeo.Foto: Privat

Extremhettan från Medelhavet har nått Västsverige och till helgen väntas det bli ännu varmare.

SMHI larmar för höga temperaturer i regionen och enligt Väderinstitutet Storm kan det bli runt 30 grader på flera håll i Västsverige.

– De här kommande dagarna kommer att bli de varmaste dagarna hittills, säger meteorologen Per Holmberg.

Sommaren har nått Västsverige och det med besked. Midsommarafton bjöd på strålande sol och 28 grader i Göteborg. I Mariestad var det i veckan 29 grader – den varmaste dagen hittills i Västsverige.

Och nu ser det ut att bli ännu varmare. SMHI larmar för höga temperaturer i Västra Götaland, Halland och Värmland fram till lördagen:

”Maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper”, skriver SMHI.

– Fredag ser ut att bli runt 30 grader och om vi tittar framåt mot lördagen är det samma värme, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Om maximala dygnstemperatur når minst 30 grader under minst tre dagar kommer SMHI uppdatera meddelandet till en varning.

Extremhetta från Medelhavet

Varm luft från Frankrike och Spanien har transporterats upp till Västsverige och förväntas stanna kvar till söndag.

– De närmsta dagarna kommer bara att bli varmare. De här dagarna kommer att bli de varmaste dagarna uppmätta hittills i år i Västsverige, säger Per Holmberg.

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

I ett pressmeddelande uppmuntrar Folkhälsomyndigheten att förbereda bostäder ”med åtgärder som kan minska värmen inomhus, exempelvis med markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring”. 

Däremot avråder Folkhälsomyndigheten från att använda fläktar i gemensamma utrymmen då det finns risk att fläktar sprider coronasmittan.

Den som vill njuta av solen får skynda, för på söndag drar ett område in över Västsverige med regn och åska och temperaturerna förväntas sjunka.

– Det blir svalare luft och temperaturerna sjunker till runt 20 grader. Det ser också ut att finnas en ökad risk för åskskurar och framför allt i norra Halland, berättar Per Holmberg.

 

Så blir vädret i din ort

Göteborg

Fredag: 25 grader.

Lördag: 25 grader.

 

Kungsbacka

Fredag: 25 grader.

Lördag: 28 grader.

 

Varberg

Fredag: 26 grader.

Lördag: 28 grader.

 

Uddevalla

Fredag: 29 grader.

Lördag: 29 grader.

 

Borås

Fredag: 24 grader.

Lördag: 24 grader.

 

Mölndal

Fredag: 25 grader.

Lördag: 25 grader.

 

Trollhättan

Fredag: 28 grader.

Lördag: 28 grader.

 

Alingsås

Fredag: 28 grader.

Lördag: 29 grader.

 

Kungälv

Fredag: 28 grader.

Lördag: 29 grader.

 

Lidköping

Fredag: 26 grader.

Lördag: 26 grader.