Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extrem halka mitt i morgonrusningen

Minst en person är allvarligt skadad efter en olycka i Vara. Foto: Torbjörn Axelsson
Det är just nu blixthalt på flera ställen i Sverige, fram för allt i Göteborg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Tommy Pedersen
Även på trottoarerna är det väldigt halt. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Per Wissing

Flera trafikolyckor inträffade under tisdagsmorgonen på grund av halkan i Västsverige.

Vid en olycka utanför Vara var två bilar inblandade.

I den ena bilen färdades en man som fick så allvarliga skador att han avled på sjukhuset i Lidköping.

Mannens anhöriga är underrättade.

Med en temperatur runt nollan och fukt i luften på gator och vägar är det extremt halt i Göteborgsområdet och övriga Västsverige.

På riksväg 47 vid Vara blev en person fastklämd vid en olycka som inrapporterades 06.43 och vägen stängdes av under räddningsarbetet. Två bilar var inblandade i en olycka och den ene föraren skadades allvarligt vid olyckan och fördes med ambulans till sjukhuset i Lidköping, där han senare avled. Mannens anhöriga är underrättade.

Flera olyckor har inträffat i Göteborgstrakten under tisdagsmorgonen, bland annat på Norrleden vid Vädermotet i riktning mot Västra Frölunda. Även på Söderleden i höjd med Astra Zeneca körde en bil i diket.

På Romelandavägen mellan Kungälv och Lilla Edet sladdade en buss och ställde sig tvärs över vägen. Även vid Bräckemotet på Hisingen rapporterades det om mycket halt väglag och det har hänt flera olyckor efter brofästet Älvsborgsbron ut mot Tuve.

Förseningar i tågtrafiken

Även i motsatt riktning skedde en olycka med flera bilar inblandade. Tidigt på tisdagsmorgonen rapporterades om en singelolycka vid Röda sten vid Älvsborgsbrons södra fäste.

– Vi har inte fått några rapporter om att någon skadats mer än lindrigt vid olyckorna, säger Hans Lippens, även om det har varit flera olyckor under morgonen. Men den person som skadades allvarligt i Vara har avlidit.

Vid halv åtta på tisdagsmorgonen inträffade ännu en singelolycka på väg 155 mellan Amhult och Bur på Hisingen när en bil körde av vägen.

En olycka inträffade också i Dalsland vid halvåtta-tiden på tisdagsmorgonen när en bil körde ner i diket i norrgående riktning på väg 172 söder om Färgelanda.

Hala trottoarer

Det är även halt på gator och trottoarer i Göteborg med omnejd och det är bitvis svårt att ta sig fram. Risken att ramla är överhängande.

Redan under måndagen ställde halkan till det i Halland när en enorm hagelstorm gjorde E6 snorhal. Ingen skadades vid en olycka som inträffade i halkans spår.

Använd kollektivtrafiken

Hans Lippens uppmanar trafikanterna att ta det lugnt i trafiken och lyssna på trafikradion.

– Använd kollektivtrafiken om det är halt ute om man inte har bra grejer och anpassar hastigheten utifrån gällande förutsättningar, säger han.

Enligt Trafikverket kommer halkan att fortsätta under hela dagen i hela södra Sverige.

Det är även förseningar för fjärr- och pendeltågstrafiken till och från Stockholm på grund av ett växelfel vid Stockholm central. Vissa tågavgångar kan också komma att ställas in. Detta påverkar fjärrtågstrafiken på sträckorna Stockholm - Linköping, Malmö, Hallsberg, Eskilstuna, Nyköping, Karlstad och Göteborg. Det finns ingen prognos om när felet är åtgärdat.

E4 drabbades också av stora störningar efter en olycka norr om Bygdeå, Norrbotten. En bild ska där ha kört in i mitträcket i 100 kilometer i timmen, sladdat över till andra sidan av vägen och sedan hamnat i diket.

Föraren ska enligt polisen ha klagat på nacksmärtor och förts till sjukhus – men i övrigt var personen inte allvarligt skadad.