2018 gjorde Demokraterna succé i kommunalvalet i Göteborg. Uppstickarna fick 17,2 procent av rösterna, blev näst största parti och fick tre kommunalråd.
Två av dessa, Henrik Munck och partiledaren Martin Wannholt, har senare hamnat i kraftigt blåsväder vilket i sin tur lett till stridigheter inom partiet.
Martin Wannholt har polisanmälts av sina tidigare affärskompanjoner, som gått in med mångmiljonbelopp i en teakodling i Brasilien, och är misstänkt för grov förskingring.
Wannholt nekar till anklagelserna och har i intervjuer beskrivit utredningen som del av en politisk förföljelse riktad mot honom, grundad i interna politiska konflikter inom Demokraterna.
Företrädare för partiet har uppmanat Martin Wannholt att ta en timeout under tiden som utredningen pågår, men så har inte skett och Demokraternas styrelse har uttalat sitt fulla förtroende för sin partiledare.

Krävde styrelsen avgång
I personstriden kring det andra kontroversiella kommunalrådet är partiet splittrat. En oenig partistyrelse beslutade med knapp majoritet att utesluta Henrik Munck, 47. Beslutet gällde med omedelbar verkan och berodde, enligt styrelsen, på att man länge haft personal- och samarbetsproblem med Munck.
”Förtroendet mellan ledningsgrupp, majoriteten i styrelsen och Henrik är förbrukat. Det finns därmed inga möjligheter till någon form av framtida förtroendefullt samarbete”, hette det i ett pressmeddelande.
Samtidigt gick en majoritet av partigruppen i kommunfullmäktige mot styrelsen. Den ville att partiet skulle frysa uteslutningen av Munck och i stället ta in en professionell extern coach ”för att lösa de arbetsmiljörelaterade konflikterna”.

Så blev det inte – och turbulensen inom partiet har fortsatt.
I ett upprop från i höstas krävde närmare hälften av Demokraternas förtroendevalda att styrelsen skulle ställa sina platser till förfogande, varpå styrelsen kallade till ett extrainsatt årsmöte.
”Allvarliga interna styrningsproblem”
I ett mejl som gått ut till partimedlemmarna skriver tre styrelsemedlemmar – Ulf Boström, Anna Karin Hammarstrand och Per Anders Örtendahl – att Demokraterna ”under en lång tid haft allvarliga interna styrningsproblem”. Kritiken mot styrelsen handlar om ”dess sammansättning, dess sätt att arbeta och dess oförmåga att driva partiet framåt”.
Men inför årsmötet fanns ingen av de tre kritikerna med bland valberedningens förslag till ny styrelse. Det rapporterar GP.
Till tidningen säger Ulf Boström att han inte hade förväntat sig att bli nominerad till en plats, men att han anser att ingen från den gamla styrelsen borde ha blivit det heller. På frågan om hur valberedningens förslag svarar upp mot andan i uppropet svarar han:
– Jag ser det som att det kommer fördjupa problematiken i partiet. Jag ser det som att det här förslaget i princip säger att det är okej att köra över de förtroendevalda.
Nederlag för kritikerna
Men när röken skingrat sig efter årsmötet stod det klart att kritikerna inom partiet lidit ett svidande nederlag. Ingen i uppropstrion tar plats i den nya styrelsen medan flera andra – däribland Martin Wannholt och ordförande Thomas Hedberg – gavs förnyat förtroende.
– Jag tänker att jag denna veckan kommer att ta ett beslut om hur jag fortsättningsvis ska göra, säger Ulf Boström i en kommentar till GP.
Om det innebär att han kommer att lämna partiet vill han inte svara på, men han säger samtidigt att ”det finns som en del i alla de tankarna”.
Thomas Hedberg är nöjd med årsmötets utgång och vill hellre blicka framåt än att diskutera striderna inom Demokraterna.
– I och med att vi har diskuterat detta demokratiskt och låtit alla få höras, tycker jag att vi har en bra bas inför framtiden och den kommande valrörelsen, säger han.
Den nygamla ordföranden säger sig inte känna någon bitterhet gentemot de partikamrater som krävt hans avgång.
– Nej, verkligen inte. De har bara haft en annan åsikt, det finns ingen anledning att hysa agg. Det här är väl ingenting man önskar, men jag hoppas jag att vi kan lägga det bakom oss nu, säger Thomas Hedberg.
GT söker Anna Karin Hammarstrand och Per Anders Örtendahl.
