Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Explosionsrisk efter storbrand i Uddevalla

Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

UDDEVALLA. En våldsam brand i en industrilokal i Uddevalla innehållandes gasflaskor gör att räddningstjänsten har spärrat av ett 300 meter stort område vid Lillesjös industriområde.

– Det största problemet är att det finns acetylenflaskor kvar på platsen som vi inte har riktigt koll på vilket gör att de kan explodera, säger styrkeledaren Kenth Arvidsson till GT.

Vid 15-tiden på måndagen ska temperaturen på gasflaskorna kontrolleras med en värmekamera för att bedöma hur stor risken för en explosion är.

Senast nytt är att gasflaskorna ska kontrolleras på nytt med en IR-kamera som mäter temperaturen där de ligger.

Enligt Håkan Axelsson, vid räddningstjänsten i Uddevalla, räcker det med temperaturer från 70 grader för att flaskorna ska börja gå sönder och riskera att explodera.

– Det är fortfarande sagt som sist att avspärrningarna ska hållas till klockan 16.00. Vid 15.00 ska vi upp och kontrollera området för att se om avspärrningarna kan hävas eller om tiden behöver förlängas, säger Håkan Axelsson styrkeledare i tjänst under måndagseftermiddagen.

Det var efter en våldsam brand i en verkstadslokal i industriområdet Lillesjö i Uddevalla under söndagen som ett område på 300 meter runt lokalen spärrades av.

1 000 kvadrat

Branden startade vid 17-tiden på söndagen och övertände verkstadslokalen som är cirka 1 000 kvadrat meter stor.

– Det räcker att det är 70 grader för att det ska bli ett sönderfall av flaskorna. Men har de inte exploderat på 23 timmar ska det väl mycket till att de gör det nu. Att de inte har exploderat är faktiskt lite konstigt med tanke på att hela byggnaden har brunnit ner. Sönderfallet kan börja vid 70-grader, men det beror på flera saker som hur mycket gas det är i flaskorna, säger Håkan Axelsson.

Till en början försökte räddningstjänsten att släcka branden i lokalen där räddningstjänsten i Uddevalla uppger att det finns flaskor som innehåller den brandfarliga gasen acetylen.

– Vi inledde ett släckningsarbete, men vi insåg att det inte fanns mycket att göra åt branden och la i stället fokus på att branden inte skulle sprida sig till fastigheter intill, säger Kenth Arvidsson.

Explosionsrisk

På söndagskvällen berättar Kenth Arvidsson att räddningstjänsten hade själva branden under kontroll. Verkstadslokalen har brunnit ner till grunden och ett område på 300 meter runt den nerbrunna fastigheten har nu spärrats av på grund av explosionsrisken av acetylenflaskorna.

Att ett så stort område som 300 meter har spärrats av beror på den våldsamma kraften som kan utlösas vid en gasexplosion.

– Flaskorna kan explodera och då kan bli en våldsam explosion. Reglerna säger att det ska vara 300 meters avspärrningar om det inte finns skydd och vi kommer att hålla avspärrningarna vid riskområdet till 16.00 i dag. Vi håller oss till vad som kallas 24 timmarsregeln, och har inget hänt då ska risken vara borta, säger Kenth Arvidsson.

Ingen skadad

Ingen person har skadats i branden.

Om personer känner lukten från branden uppges allmänheten fortfarande att hålla dörrar och fönster stängda i området.

– Vi uppmanade folk under söndagen att hålla sig inne. Vi har inte hört att någon ska ha fått i sig en sådan koncentration av röken så att det ska vara någon fara. Det är en bit in till Uddevalla centrum så jag betvivlar att någon har skadats av röken, säger Kenth Arvidsson.

Bensin började brinna

Branden misstänks ha orsakats av ett en person skulle tömma bensintanken på sin personbil i lokalen. Av någon anledning berättar Kenth Arvidsson att bensinen har läckt ut och börjat brinna.

– Då tog det sig i bilen som i sin tur fick fart på hela brandförloppet, säger Kenth Arvidsson.

En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts av polisen i Uddevalla och tekniker kommer att undersöka platsen, när räddningstjänsten avspärrningar hävs.