Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attentatsmän jagas efter sprängningen i Majorna

Ett föremål som sedan detonerat har kastat in i en restaurang.
Ljudet av explosionen hördes över ett stort område i Majorna.Foto: NYHETER STO NIKLAS GöRANSSON FRILANS
När GT når personalen på restaurang Marsala arbetar glasmästarna med att byta ut fönstren från nattens explosion.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN
När GT når personalen på restaurang Marsala arbetar glasmästarna med att byta ut fönstren från nattens explosion.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN

Den italienska restaurangen Marsala på Chapmans torg i Majorna utsattes för ett sprängattentat under natten.

Vittnen ska enligt restaurangpersonalen ha sett två maskerade ungdomar lämna platsen på moped.

– Det känns hemskt. Tänk om vi hade stannat kvar i går för att göra rent och förbereda? Det hade inte varit roligt, säger Ismail Yücel, en av de som drivit restaurangen under nästan två decennier.

Polisen har på eftermiddagen gått ut med att föremålet som kastades in var en handgranat. 

Ljudet av explosionen hördes lång väg och polisen larmades strax före klockan halv tre, natten till fredagen av personer i området runt Chapmans torg i Majorna. 

Ismail Yücel som ansvarar för restaurangen då ägaren är på semester i utlandet berättar att han blev uppringd av en kollega kort efteråt som sa att någon var inne i restaurangen.

– Jag trodde att jag hade glömt låsa dörren, säger Ismail Yücel. 

”Omfattande skador”

Men det visade sig vara polisen som tagit sig in i lokalerna för att söka efter spår efter explosionen. 

En första utredning visade att någon form av föremål hade kastats in genom ett krossat fönster och exploderat.

När GT når personalen på restaurang Marsala arbetar glasmästarna med att byta ut fönstren från nattens explosion.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

När vi når Ismail Yücel arbetar hantverkare med att sätta upp nya fönster i lokalen och han berättar att försäkringsbolaget precis varit på plats.

– Det är omfattande skador. Golvet är skadat, säger han.

Händelsen utreds enligt polisens första uppgifter som allmänfarlig ödeläggelse. 

Bombskyddet sökte i lokalen

Nationella bombskyddet kallades också till platsen under natten för att utesluta att det fanns något farligt kvar i lokalen. Vid klockan 04.30 meddelade polisen att bombskyddet var klara och att lokalen bedömdes säker.

Inledningsvis deltog även räddningstjänst, ambulans och ett stort antal polispatruller i insatsen eftersom det var oklart om någon var kvar i lokalen. 

Att någon kunde ha varit kvar i lokalen är också något som Ismail Yücel tänker på nu när händelsen börjat sjunka in:

– Tänk om vi hade stannat kvar i går för att göra rent och förbered?. Tänk om vi hade varit inne, det hade inte varit troligt, säger Ismail Yücel.

Maskerade ungdomar på moped

Enligt honom har de ingen aning om vad som kan ligga bakom det som skett. 

Restaurang Marsala vid Chapmans torg i Majorna har funnits i nitton år. Det har varit en ekonomiskt stabil verksamhet under de senaste åren med samma ägare under 18 år. Just nu är ägaren på semester i utlandet och då GT når honom hänvisar han oss till Ismail Yücel som varit med lika länge i verksamheten som honom själv. 

Ismail Yücel tror att det rör sig om ungdomar som ”velat ha skoj”. 

Det är den enda förklaring han kan se. 

– Grannarna har sett att det var två maskerade ungdomar som åkte i väg med moped, säger han och uppger att restaurangen i första hand har matgäster och de har inte nekat någon inträde den senaste tiden eller haft annan turbulens.

Enligt Ismail Yücel har restaurangen fått omfattande skador efter nattens explosion.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN

Dörrknackning i området

– Vi har inte ens fyllerister, vi har vanliga matgäster och öppet till 22, säger Ismail Yücel.

Under fredagsmorgonen meddelade polisens presstalesperson Ulla Brehm att polisen talar med boende i området.

– Vi kör med dörrknackning för att höra om någon sett något, men den tekniska undersökningen är också av stort värde, så klart, säger hon.

Vid lunchtid kunde hon inte ge fler uppgifter. 

Hon kunde varken dementera eller bekräfta vittnesuppgiften om att två maskerade ungdomar skulle ha lämnat platsen på moped.

Vid 14-tiden var ingen gripen, meddelar polisen.

Utrednings- och spaningsarbetet fortsätter.