Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expertgrupp kopplas in efter skolmorden

Vilka drivkrafter fick Anton Lundin Pettersson att gå till attack mot oskyldiga människor på Kronanskolan?

Den frågan hoppas utredarna få svar på och under måndagsmorgonen har man kopplat in polisens gärningsmannaprofilgrupp i ärendet." De ska nu börja titta på ärendet", säger Thord Haraldsson (tv).

Foto: Adam Ihse/Tt
Samtidigt har arbetate med att städa upp inne på skolan inletts. Foto: Alex Ljungdahl
Det finns en plan om att personalen inom kort ska få tillgång till skolbyggnaden för att hämta saker som man lämnade efter sig när man flydde under vansinnesdådet. Foto: Alex Ljungdahl
Foto: Alex Ljungdahl
Foto: Alex Ljungdahl
1 / 7

Vilka drivkrafter fick Anton Lundin Pettersson att gå till attack mot oskyldiga människor på Kronanskolan?

Den frågan hoppas utredarna få svar på och under måndagsmorgonen har man kopplat in polisens gärningsmannaprofilgrupp i ärendet.

Samtidigt tvättas spåren från vansinnesdådet bort – och inom kort kommer skolans personal att för första gången efter händelsen få komma in i lokalerna.

Polisavspärrningarna kring Kronanskolan sitter fortfarande kvar och under flera dagars tid har skolan bevakats dygnet runt av polis.

På måndagsmorgonen slogs portarna för första gången återigen upp efter dådet. Vid 10-tiden gick en grupp poliser, väktare och personal från ett städbolag in genom entrén.

Nu ska spåren efter dådet tvättas bort.

– Det behöver städas. Det är en hel del blod och vi bär ett ansvar för att folk inte ska behöva se det och må dåligt, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Fortsätter kartläggning

Det finns en plan om att personalen inom kort ska få tillgång till skolbyggnaden för att hämta saker som man lämnade efter sig när man flydde under vansinnesdådet.

– Många var tvungna att lämna väldigt fort. Folk har kvar mobiltelefoner, plånböcker och andra tillhörigheter inne på skolan, säger Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad.

Samtidigt fortsätter polisens kartläggning av Anton Lundin Pettersson på måndagen, efter att utredarna har varit lediga under helgen.

Söker drivkrafterna

Måndagens första åtgärd var att söka hjälp hos Nationella operativa avdelningen inom polisen i jakt på ett svar om drivkrafterna bakom gärningsmannens agerande.

– Jag har just varit i kontakt med NOA. Gärningsmannaprofilgruppen har kopplats in och ska nu börja titta på ärendet, säger Thord Haraldsson.

Under dagen kommer utredarna att fortsätta hålla förhör med människor som befann sig på skolan vid dådet för att få en klarare bild av händelseförloppet.

Torsdagens vansinnesdåd mot Kronanskolan är det värsta hatbrottet i svensk historia. Två personer elevassistenten Lavin Eskandar, 20, och eleven Ahmed Hassan, 15 miste livet och ytterligare två personer skadades allvarligt. För en av dem, en 41-årig matematiklärare, beskrivs tillståndet fortfarande allvarligt men stabilt.

Dådet fick sitt slut när polis sköt ned Anton Lundin Pettersson. Samma eftermiddag avled han av skadorna.