Experterna skeptiska till metoden

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Vetenskapen är skeptisk till Skaldemans diet.
- Det här är en extremkost som inte passar alla. Och den fungerar bara om du äter färre kalorier än vad du gör av med, säger läkaren Jarl Torgerson i Göteborg.
Torgerson var tidigare fetmaforskare och nu regionläkare i Västra Götaland. Han ingår i den kommitté som tar fram riktlinjer för överviktiga och feta personer.
Han och dietisten Mette Axelsen vid Göteborgs universitet stödjer sig bland annat på den stora studie som presenterades i dagarna i den ansedda tidskriften The New England Journal of Medicine. 800 överviktiga och feta amerikaner hade följts under två år.


Resultatet nedslående

Resultatet visar att ingen diet är bättre än någon annan oavsett hur man fördelat mängderna fett, kolhydrater och proteiner. Resultatet var ändå lika nedslående. Efter två år hade deltagarna bara minskat tre-fyra kilo i genomsnitt.
- Sten Sture Skaldemans och Dahlqvists teori håller som ett teoretiskt resonemang, säger Jarls Torgerson. Men inte i praktiken, enligt den nya studien.

Har doktorerat

Näringsfysiologen Mette Axelsen har doktorerat på diabetes typ 2.
- Att just den här kosten skulle vara bättre för dem har inte visats, säger hon. Men det är troligen bättre att gå ner i vikt än att inte göra det alls.
- De som gått ner med hjälp av fett har plussat på med grönsaker för att få ner kaloriintaget. Det finns inga genvägar, fortsätter hon.
Och känslan av mättnad behålls bara så länge kosten är extremt fattig på kolhydrater.
- Du förbränner ketoner i början och det har en aptitdämpande effekt. Så fort du ökar kolhydraterna försvinner mättnadskänslan och du tröttnar troligen lika fort som på andra dieter.
Mette Axelsen Kan den vara farlig?
- Det vet vi inte, säger Mette Axelsen. Inom vårdens ramar kan vi inte erbjuda den här typen av kostråd eftersom långtidseffekterna inte är kända.
- Vi behöver en viss mängd kolhydrater, säger Jarl Torgerson. En balanserad kost i lagom mängd är bäst.
Mette Axelsen menar att det är otroligt svårt att undvika kolhydrater.
- Det är få som tycker det är gott att äta bara smör. Du vill ha mackan under också.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER