Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experterna om Rignäs brev: "Inte trovärdig"

BERÄTTADE FÖR VÄSTNYTT. Bertil Rignäs stannar kvar som vd för Bostadsbolaget men har tagit en timeout från posten som ordförande för IFK Göteborg. Experterna Barbro Fällman och Elaine Eksvärd granskar hans öppna brev.
Foto: Daniel Stiller/ Bildbyrån

GÖTEBORG. Efter polisanmälan för bedrägeri och timeouten från IFK Göteborg.

Nu bryter Bertil Rignäs tystnaden - och meddelar att han stannar kvar på Bostadsbolagets vd-post trots den starka kritiken.

I ett öppet brev skriver Rignäs att fusket handlar om slarv och beklagar felet inte upptäcktes tidigare, innan "Uppdrag granskning" begärde ut hans kvitton.

Samtidigt försvarar styrelseordföranden för Bostadsbolaget sin vd:n och kallar uppståndelsen kring det uppmärksammade kvittofifflet för "en höna av en fjäder".

"Uppdrag gransknings" avslöjande om hur de högsta hönsen i kommunen lever lyxliv i Cannes under fastighetsmässan Mipim, och sedan slarvar med kvittona, har väckt starka reaktioner.

Bertil Rignäs, vd för allmännyttiga Bostadsbolaget och tillika ordförande i IFK Göteborg, polisanmäldes - liksom tidigare chefen för Älvstranden Mats Andersson - misstänkt för bedrägeri efter tv-programmets avslöjanden. Fram till i går hade han vägrat att uttala sig om skandalen och programmet. När GT har sökt honom har han haft mobilen avstängd och på Bostadsbolaget har ingen velat berätta var han befinner sig.

"Det var rent slarv"

Men under fredagen - dagen efter polisanmälan och nyheten om att han tar timeout från sitt uppdrag som ordförande i IFK Göteborg valde Bertil Rignäs att bryta tystnaden.

I det öppna brevet förklarar han varför han lämnat in ett klädkvitto och kallat det för lunch.

"Det var rent slarv och det är naturligtvis inte acceptabelt. Jag har betalat tillbaka pengarna, och jag beklagar att vi inte upptäckt felet tidigare, innan "Uppdrag granskning" begärde ut kvittona..."

Ber om ursäkt

I en intervju med Västnytt, som var de enda som fick prata med Rignäs i går, ber han om ursäkt men säger att han inte har några planer på att ta en timeout från sitt jobb som vd för Bostadsbolaget utan att det är upp till styrelsen att bedöma huruvida han har fortsatt förtroende.

Styrelsen för Bostadsbolaget står på Rignäs sida och menar att avslöjandet blivit uppförstorat.

Har styrelsens förtroende

- Redan på förra styrelsemötet så var det här med "Uppdrag granskning" och felaktiga kvitton uppe. Då fick styrelsen en redovisning av skälen och varför det blivit som det blivit och styrelsen uttalade sitt fulla förtroende för Bertil Rignäs efter att ha fått förklaringarna. Själv tycker jag detta är en bra illustration av hur man gör en höna av en fjäder, säger styrelseordförande Stefan Kristiansson (MP) till GT.

Bertil Rignäs sitter helt enkelt säkert?

- Det är mer än fråga om han orkar. Hur länge än människa klarar av att leva under extrem press.

Även regionpolitikern Frank Andersson (S) tar sin vän Bertil Rignäs i försvar. Andersson skriver först ett brev till GT där han går till attack mot kritiken av Rignäs och utvecklar sedan sina tankar.

- Det är ett kvitto på 60 euro det vill säga 500 kronor. Jag kan inte känna att det är så allvarligt så att Bertil ska behöva löpa gatlopp. Jag tycker absolut att man ska syna makthavare men man måste ställa det i relation till vad det är.

"Då mådde Bertil jättedåligt"

- Rent spontant känner jag att Göteborgssamhället nu handlar om Bertil Rignäs inköp av damkläder och stripporna på Posthotellet. Har vi inte större problem egentligen, säger Andersson.

Frank Andersson träffade Bertil Rignäs i söndags på gamla Ullevi när IFK mötte Norrköping, fyra dagar innan "Uppdrag gransknings" avslöjande skulle komma.

- Då mådde Bertil jättedåligt. Han berättade att bara sovit två timmar per natt den senaste tiden och att han hade gått ner i vikt.

Men trots vad som hänt hans kamrat Bertil Rignäs så tycker Frank Andersson att det självklart att makthavare ska granskas.

EXPERTERNA OM RIGNÄS BREV

Foto: Foto: Samuel Unéus
SLUTLIG DOM AV ELAINE EKSVÄRD

• Han tar bladet från munnen, det ger en trovärdighet. Det är värre att vara tyst under såna skandaler, det bara bekräftar alla rykten som går. Det är absolut smart. Tystnad när det är kris är inte bra.

• Tar fram kärnan i problemet, ett kvitto, sätter man det i proportion till alla kvitton han redovisar förstår man.

• Två alternativ till att man kallar ett klädkvitto för lunch: antingen är man otroligt korkad och tror man ska komma undan med det, eller så är man slarvig. Tror folk kan köpa att det är slarv.

• Vilken revisor som helst skulle se det där. Inget man kommer undan med, låter helt otroligt att tro man skulle komma undan.

• Säg vad som hänt, be om ursäkt, vidta åtgärder, det är nästan om att han läst hela den här mediekrisboken av Paul Ronge.

• Men inte för bra, utan autentiskt och får mig att fatta att det handlar om ett kvitto.

• Och det sista: jag ska vidta åtgärder. Han kör hela mediekrishanteringen som man ska göra.

• Jag tror han haft hjälp att skriva brevet.

• Gör en pudel och ber om ursäkt, har inga bortförklaringar.

• Det sista: jag ska vidta åtgärder. Han kör hela mediekrishanteringen som man ska.

• Avslutningen riktigt bra, för då säger han att slarva med ett kvitto är olämpligt, och som läsare tycker man

• "herregud det är bara ett kvitto". Smart formulering.

• Av mig får brevet ett högt betyg.


Foto: Foto: Cecilia Andersson

SLUTLIG DOM AV BARBRO FÄLLMAN
• Hotbilden. Det borde inte hindra från att medverka i programmet (om han har rent mjöl i påsen). Det framgår inte i programmet att det finns en hotbild. Varför hot? När kom hotet?

• Kvittot på kläder/lunch. Det är osannolikt att man kan ta fel på detta. Ser ut som en efterkonstruktion.

• "Naturligtvis" används för många gånger vilket gör att det inte är trovärdigt.

• Den oberoende utredningen har påbörjats i dag... Ja och om inte Uppdrag granskning hade gjort sin undersökning så hade ingen utredning gjorts.

• Sista meningen. Det är ändå för sent att vidta åtgärder. Och vilka åtgärder har han vidtagit? Trovärdigheten är obefintlig.

• Kort sagt: det går inte att friskriva sig från ett sådant här felsteg. Mellan raderna kan vem som helst se att han medvetet försökt tillskansa sig fördelar på skattebetalarnas bekostnad.

• För det första så ska han inte göra dessa fel. För det andra så ska han erkänna att han har gjort fel. Lögner och efterkonstruktioner har aldrig och kommer aldrig att löna sig.

• Gör rätt, tala sanning och erkänn eventuella fel.

RIGNÄS BREV

Öppet brev från Bertil Rignäs


Med anledning av den senaste tidens debatt och publicitet vill jag informera om och ge min bild kring bakgrunden.

Att jag valt att inte medverka i intervju i Uppdrag Granskning beror på att det sedan länge finns en hotbild mot mig och min familj. Förvaltnings AB Framtidens säkerhetschef har menat att det vore i högsta grad olämpligt att jag ställde upp på en intervju till följd av detta. Däremot har vi bistått Uppdrag Granskning med material och underlag samt svarat på samtliga deras frågor via mejl.
Idag har jag valt att ställa upp på en intervju i Västnytt eftersom uppgifterna om hotbild nu ändå publicerats.
Varför vi, som ett av Sveriges största bostadsbolag med en omsättning på 1.5 miljarder kronor, väljer att delta i mässan i Cannes har vi redan berättat om här på . Det ges idag en bild kring mässan och intryck av att jag ägnat mig åt stora utsvävningar, men totalt sedan 2010 har jag lämnat in representationskvitton på omkring 4500 kronor från Mipim.
Hur kunde jag då lämna in ett klädkvitto och kalla det för lunch? Det var rent slarv och det är naturligtvis inte acceptabelt. Jag har betalat tillbaka pengarna, och jag beklagar att vi inte upptäckt felet tidigare, innan Uppdrag Granskning begärde ut kvittona. Nu har vi ytterligare förtydligat rutinerna kring representationskvitton, för naturligtvis ska vi göra rätt och naturligtvis ska vi vara aktsamma om bolagets pengar.
Därutöver har ett av mina representationskvitton ifrågasatts och man antyder i programmet att personerna inte finns eftersom jag skrivit efternamnen slarvigt. Vi skickade in ett förtydligande till Uppdrag Granskning, för självklart finns alla de här personerna och det känner Uppdrag Granskning till.
Man har också ifrågasatt varför jag är borta flera dagar än mässan varar. Under de övriga dagarna har jag tagit semester, och Bostadsbolaget har bara stått för kostnaderna under själva mässan.
För mig är det viktigaste just nu vår interna utredning inom Bostadsbolaget. Den leds av det oberoende revisionsföretaget PWC och den har jag själv initierat. Den har påbörjats idag. Dessutom medverkar jag i den förundersökning som polisen har inlett.
Att slarva med ett kvitto inser jag är i högsta grad olämpligt och jag har vidtagit åtgärder för att detta inte ska återupprepas.


Göteborg den 8 november 2013
Bertil Rignäs vd Bostadsbolaget