Peter Hjörne kan få 100 miljoner vid försäljning

Peter Hjörne, ägare och tidigare huvudägare till Stampen Media Group.
Foto: MARIA GREDESKOG
Göteborgs-Postens redaktion ligger i centrala Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Stampen Media som äger tidningar som Göteborgs-Posten, Ttela och Hallands Nyheter uppges vara till salu och koncernen ska ha en ny ägare till påsk, skriver Svenska Dagbladet. Något som skulle kunna ge Peter Hjörne 100 miljoner kronor. 

Både Jonas Ohlsson föreståndare för Nordicom och Stefan Melesko, docent i medieekonomi tror att de nuvarande ägarna kommer köpas ut helt – om affären går igenom.

– Jag utgår från att ett förvärv innebär att de vill ta över kontrollen av företaget, säger Melesko, till GT. 

Under de senaste åren har Stampen brottats med ekonomiska problem. Under 2016 genomgick bolaget en företagsrekonstruktion där skattebetalarna fick stå för 575 miljoner kronor.

– Även om man räddade koncernen så är det ingen solid koncern. De ekonomiska problemen är fortfarande väldigt, väldigt stora. För att rädda koncernen och för att få in tillräckligt med pengar för att kunna satsa, så behövs det att ägarna skjuter in mer pengar eller att man säljer den till en ny ägare som kan lösa likviditetsproblemen, säger Jonas Ohlsson, föreståndare för Nordicom, Nordiskt informationscenter för medie- och kommunikationsforskning, till GT. 

Schibsted uppges ha högsta budet

Svenska Dagbladet uppgav på tisdagen att ett budkrig pågår mellan tre intressenter för att köpa mediekoncernen där flera lokala tidningar ingår.

Det ska handla om Bonnier, Schibsted och danska JP/Politikens Hus. 

Schibsted ska enligt tidningen just nu ha det högsta budet.

Svenska Dagbladet skriver att Stampen Media själva har en bolagsvärdering på 300 miljoner kronor, vilket skulle ge Peter Hjörne runt 100 miljoner kronor om det blir en försäljning av företaget. 

Martin Alsander som är Stampen Medias styrelseordförande vill inte ge några kommentarer kring den eventuella försäljningen.

”Vi för samtal med olika aktörer kring möjliga samarbeten och hur mediemarknaden kan struktureras men jag kan inte ge några detaljer tyvärr”, har han tidigare skrivit i ett sms till tidningen.

Johan Hansson, som är vd för Stampen, dementerar i ett sms till Medievärlden att det finns skulder i företaget.

”Vi har en god kassa och har enligt min uppfattning mediesveriges kapitalstarkaste ägare bakom oss”.

Martin Alsander är Stampen Medias styrelseordförande.
Foto: FRIDA WINTER/TT

– Jag blev både överraskad och inte överraskad. Jag är inte så överraskad över att Stampen Media ska säljas, det tycker jag att man har kunnat förutse, att något sådant var på gång, att det var något man försökt få till. Jag blev mer förvånad när namnet Schibsted dök upp, säger Jonas Ohlsson föreståndare för Nordicom, vid Göteborgs universitet, till GT.

NUVARANDE ÄGARNA ÄGER TILLSAMMANS 50, 68 PROCENT AV BOLAGET

I samband med omstruktureringen av Stampen AB (I dag V-TAB Holding AB) så förändrades fördelningen bland aktieägarna. 

De enskilda medlemmarna i familjen Hjörne med överhuvudet Peter Hjörne i spetsen har nu förlagt sitt innehav i bolag i stället för att stå som fysiska ägare.


De två stora ägarbolagen är Tidningsboxen Soludden AB samt Skäreleja AB, som båda företräds av storägaren Peter Hjörne. Ägandet är identiskt i båda bolagen, enligt ett par bolagsstämmoprotokoll från 2016.

Peter Hjörne äger 670 A-aktier och 80 B-aktier. Döttrarna Josefin, Cecilia, Louise, Alice och Agnes äger 50 B-aktier vardera.


Bergstorget AB har kommit tillbaka som storägare med drygt 6 procents ägande. Bolaget ägs av två barnbarn – födda 2008 och 2011 - till Peter Hjörnes syster Marika Hjörne Cobbold. 

De bolag som gick in och sköt till kapital efter rekonstruktionen ökade också sitt ägande i samband med en nyemission i december 2018. Ernström Kapital köpte 85 951 aktier, riskkapitalistens Björn Savéns Styviken Invest A/S köpte 56 259 aktier, storredaren Dan Sten Olsson köpte 52 091 aktier, Provobis Holding köpte 10 449 aktier och styrelseproffset Jack Forsgren köpte 1 050 aktier. 


De nya ägarna äger tillsammans 50,68 procent av bolaget och kontrollerar alltså den gamla mediekoncernen. 


Här är ägarna i V-TAB Holding AB, som tidigare hette Stampen AB:


Skäreleja AB, genom Peter Hjörne                               22,17%

Ernström Kapital, genom Fabian Hielte                     19,96%

Dan Sten Olsson AB                                                       15,22%

Styviken Invest AS, ägs av Björn Savén                          9,90%

Tidningsboxen Soludden AB, genom Peter Hjörne     6,81%

Lidköpingspress AB, genom Lennart Hörling              6,18%

Bergstorget AB, genom Fabian Hielte                            6,07%

Provobis Holding AB, genom Rolf Lundström             5,09%

Hörling&Hjörne AB, genom Peter Hjörne och Lennart Hörling  2,77%

Manool AB, genom Martin Alsander                              2,17%

Göteborgs-Postens Grafiska Personalklubb                  2,08%

Peder Schumacher AB                                                        1,08%

Jack Forsgren AB                                                                 0,51%

Göteborgs-Posten Journalistklubb                                  0,01%

Unionenklubben vid Göteborgs-Posten                          0,01%

Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping, är inte heller han förvånad över att Stampen uppges vara till salu. 

Tror att nuvarande ägarna köps ut 

Han har under en längre tid skrivit om Stampen, för Medievärldens räkning.

– Min första reaktion är att det kapitalbehov som Stampen har nu och som skulle vara ett av skälen att man går ut och försöker förhandla med tänkbara köpare, att det var väntat. Efter rekonstruktionen och tillkomsten av nya ägare och deras insatser, det är inte förvånade med dagspressens läge med övergången till digitalisering med bland annat minskade annonsintäkter, säger han till GT och fortsätter.

– Det är mycket förmögna göteborgare om man kan använda det uttrycket som har gått in som ägare i Stampen. De verkar inte vara så intresserade av att satsa mer pengar är min slutsats. 

Stampen, som äger GP, kan få nya ägare.
Foto: ADAM IHSE/TT

Gabriella Mohoff, journalistklubbens ordförande på GP säger att medarbetarna informerats om att det pågår diskussioner men att det främst handlar om olika typer av samarbeten men att det är oklart vilka typer av samarbeten det skulle kunna handla om.

– Det var möte med anledning av skriverierna, om att vi skulle ha likviditetsproblem som vi inte har. Samarbetena handlar inte om likviditetsproblem, utan att branschen ser ut som den gör, säger hon till GT. 

Både Jonas Ohlsson och Stefan Melesko tror att de nuvarande ägarna kommer att köpas ut om det blir en affär. 

– Vad som händer med nuvarande ägarna beror på, köper Schibsted hundra procent försvinner de tidigare ägarna. Annars kan de behålla en liten del, de kan man bara spekulera i, men om jag fick gissa så skulle jag gissa att hela koncernen köps ut, säger Ohlsson, till GT.

– Jag utgår från att ett förvärv innebär att de vill ta över kontrollen av företaget, säger Melesko, till GT. 

GT har utan framgång sökt Peter Hjörne för en kommentar.