Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter oense om nazisternas tillstånd

Stjärnadvokaten Leif Silbersky: "Vi borde skämmas som tillåter en våldsideologi att komma till tals på det här sättet som man nu får göra i Göteborg".
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet: "Lagen är väldigt tydlig".
Foto: Göteborgs universitet
Nordiska motståndsrörelsen fick sin demonstrationstid kortad i en ny dom i kammarrätten.
Foto: SVEN LINDWALL

Stjärnadvokaten Leif Silbersky tycker det är "en skam" att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillåts demonstrera mitt i Göteborg.

Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap, ger honom mothugg.

– Man kan tycka att det är bra eller dåligt, men lagen är väldigt tydlig när det gäller demonstrationsfriheten, säger hon.

Under lördagen marscherar och demonstrerar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen mellan Scandinavium och Gamla Ullevi mitt i Göteborg.


LÄS OCKSÅ: Därför får NMR demonstrera – så säger lagen


Att polisen givit tillstånd till demonstrationen är något som Leif Silbersky, en av landets mest välkända och erfarna advokater, riktar skarp kritik mot.


LÄS MER: Sex frågor och svar om Nordiska motståndsrörelsen


– Jag förstår inte polisens agerande. Polisen är också till för att förhindra brott, men här ger man en plattform till de som inte förtjänar det, säger Leif Silbersky i Brottscentralen, och fortsätter:

– Man bör betänka vad ett gammalt justitieråd sa för många år sedan, att svensk lag aldrig kan stå i strid mot det sunda förnuftet. Här låter man verkligen inte det sunda förnuftet tala, utan släpper i väg det på det här sättet.

Leif Silbersky förstår inte polisens agerande.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Långtgående demonstrationsfrihet

Eva-Maria Svensson, professor i rättskunskap vid Göteborgs universitet, reagerar på ett annat sätt.

– Vi har en väldigt långtgående demonstrationsfrihet. Det är egentligen bara ur ordnings- eller trafikhindersynpunkt som man får begränsa demonstrationsfriheten. När polisen ger tillstånd kan man bestämma vilken plats det ska vara på och då ska det vara ur ordningshänseende, säger Eva-Maria Svensson.

Det spelar ingen roll vad det är man demonstrerar för?

– Nej, nej. Men sedan är det en annan sak om man under demonstrationen skulle säga eller visa någonting som har med yttrandefriheten att göra. Då kan man möjligtvis begå yttrandefrihetsbrott. Men själva demonstrationsfriheten handlar inte om vad det är man demonstrerar för.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg på lördagen.
Foto: Sven Lindwall

Leif Silberskys ilska

Samtidigt kan inte polisen tvinga ut demonstranterna till vilken ödslig plats som helst, menar professorn.

– Det måste vara så att det blir en reell demonstrationsfrihet. Man kan inte bestämma att de ska vara i en skog någonstans där ingen ser dem, för då har man begränsat demonstrationsfriheten. Det är en avvägning, helt enkelt.


LÄS MER: Nazisternas demonstrationstid kortas – igen


Leif Silbersky är däremot upprörd.

– Vi skickar ut bilder över hela världen och folk sitter i Tyskland och Amerika och läser om det här. Vi borde skämmas som tillåter en våldsideologi att komma till tals på det här sättet som man nu får göra i Göteborg. Jag tycker det är en skam, säger han.

Eva-Maria Svensson:

– Man kan tycka att det är bra eller dåligt, men lagen är väldigt tydlig när det gäller demonstrationsfriheten.