Foto: Per Wissing
 Foto: Per Wissing

Expertens bästa tips inför varvet

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Se till att vara välvätskad inför Göteborgsvarvet!
Det uppmanar varvsläkaren Claes Mangelus, som fick ta hand om många uttorkade löpare vid förra årets värmevarv.
Tre-fyra deciliter i timmen räcker vid "vanligt" väder.
Claes Mangelus vet vad han pratar om, han har jobbat under varvet sedan början av 80-talet.
Varför blev det så många utslagna förra gången då?
- Jag tror att det var så här: Det hade varit kallt och plötsligt blev det varmt. Folk hade inte haft möjlighet att träna i värme och var inte vana vid att dricka så mycket som det behövdes.
- När det blev så mycket varmare än prognosen drack många för lite både före och under loppet.
Hur mycket mer behöver man dricka när det är varmt?
- Normalt räcker det kanske med tre- fyra deciliter i timman men när det blev så varmt som förra året hade det behövts två liter.
- För att fixa saltnivåerna i kroppen kan man ta med sig lite saltkex eller små portionspåsar med salt, som man stoppar i sig när en fjärdedel av loppet återstår, framförallt om det är varmt och man svettas mycket!
GT
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER