Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expertens analys efter killingdådet: Seriebrott

Psykiatrikern Ulf Åsgård befarar att killingplågaren i Göteborg kan slå till igen. Foto: Ulf Palm / Scanpix
Foto: Henrik Jansson

Killingplågaren i Slottsskogen kan komma att slå till igen.

Troligen handlar det om en person med ett sadistiskt maktbehov.

– Det är ett typsikt seriebrott, har det väl börjat kan det fortsätta under längre tid, säger psykiatrikern och experten på gärningsmannaprofiler, Ulf Åsgård.

Göteborg är chockat efter attacken mot den lilla killingen som misshandlades, brändes och våldtogs efter att hon kidnappats från sin hage i Slottsskogen.

Ulf Åsgård menar att karaktären på brottet är mycket ovanligt.

– Det är relativt ovanliga saker att plåga djur. På våren och sommaren brukar vi ha något enstaka fall, men då handlar det oftast om större djur som hästar eller kor. Att man ger sig på en killing har jag aldrig hört talas om tidigare, katter är väl de enda mindre djuren jag känner till som har plågats på ett sådant här sätt, säger experten.

Killingen hittades svårt skadad i Azaleadalen ett par hundra meter från getternas hage uppe på berget i Slottsskogen.

– Riktningen mot platsen där killingen hittades pekar rimligen åt det håll vederbörande bor eller verkar. Personen har antagligen god kännedom kring var djuren finns och borde inte bo eller vara verksam långt från platsen.

Vad driver en person att göra något sådant här?

– Det är ett sadistiskt behov som man tillfredsställer genom att plåga ett djur. Bakgrunden till det kan vara en långvarig livskonflikt kring våld, död och utövning av makt.

Ingen frisk människa

Med bakgrund till de fall av grova övergrepp mot djur som han själv känner till misstänker Ulf Åsgård att det handlar om en yngre man som ligger bakom det makabra brottet.

– Det brukar ofta vara lite yngre människor, men det finns flera exempel på motsatsen. Uppklarningsprocenten av sådana här händelser är ganska låg, men av de fall jag känner till har det bara handlat om män.

Ulf Åsgård menar att det troligen inte handlar om en frisk människa som ligger bakom dådet. Han befarar också att djurplågaren kan slå till igen.

– En normalfrisk människa har inget behov att utföra sadistiska övergrepp mot andra levande varelser. Det är klart att det handlar om en avvikande personlighet, men det behöver inte betyda att det handlar om en komplett galen person. Men det är ett typsikt seriebrott, har det väl börjat kan det fortsätta under längre tid, säger Ulf Åsgård.

Kan vara flera djurplågare

Experten utesluter inte heller att det kan vara två personer som ligger bakom brottet då staketet till getternas hage i Slottsskogen är närmare två meter högt från marknivån.

– Det skulle kunna vara två personer. Att en person hivar upp djuret från hagen till en annan. Men det skulle vara extremt ovanligt. Normalt handlar det om ensliga personer som gör något sådant här. Ofta finns också annan problematik som till exempel alkoholmissbruk inblandat, säger psykiatrikern.

Finns det risk att en sådan här människa ger sig på människor?

– Det går inte att säga något om det. Kunskapen om djurplågare är för dålig då de sällan åker fast, men man vet att grymhet mot djur och eldanläggelse har ett visst värde i en farlighetsbedömning när det gäller människor. Men att prognostisera vad vederbörande kommer att göra i fortsättningen är omöjligt, säger Ulf Åsgård.