Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten tipsar om Göteborgsshopping

Modeexperten Frida Zetterström gillar västsvenskt mode och guidar här till sina favoriter i Göteborg. Det går också att följa hennes vardag som stylist och modejournalist på instagram: @frilansfrida.
Foto: Privat
Vallgatan. Här ligger bland annat Jumperfabriken.
Foto: Tomas Ohlsson
J.Lindeberg i hörnet Vallgatan/Korsgatan.
Foto: Tomas Ohlsson
Flera välkända modemärken finns på Södra Larmgatan, bland andra Tiger.
Foto: Tomas Ohlsson
Acne på Magasinsgatan.
Foto: Tomas Ohlsson

Sensommar och höst - bästa tiden för mode.

– Även om sommaren går mot sitt slut kan man trösta sig med att nu börjar modets glansdagar, säger Frida Zetterström, stylist och modeexpert.

Här ger hon sina bästa shoppingtips i Göteborg.

Det är nu den roligaste tiden på modeåret börjar. Det menar modeexperten och stylisten Frida Zetterström, som regelbundet medverkar i TV4:s "Nyhetsmorgon" och ger modetips i Radio P4 Göteborg varannan vecka.

– Sensommar och höst är den vackraste tiden i modevärlden. Man kan använda härliga stickade tröjor, sjalar och jeansjackor utan att ännu behöva skyla sig med vinterjackor. Ju svalare, desto mer kläder tar vi på oss. Och ju mer mode desto bättre, säger hon.

Något modesugna shoppare inte ska missa i slutet av sommaren är att spana in småbutikerna som har säsongsöppet på olika semesterorter längs kusten menar Frida Zetterström.

– Jag tycker man ska gynna butiker på den semesterort där man befinner sig, små lokala butiker som bara har öppet några veckor om året och ofta rear ut varor i slutet av säsongen. Där kan man hitta många fina sommarplagg säger hon.

Flera favoriter

När det gäller shopping i Göteborg har hon flera favoriter och tips och hon slår ett slag för det lokala klädmärket Emma & Malena som har butik både på Vallgatan i Göteborg och på Käringön.

– Det är ett mode som tar sin inspiration från den kargare delen av Västkusten. Mycket av deras design sker ute på Käringön, och man säljer både vuxen- och barnkläder, berättar hon.

Hon tipsar även om Göteborgsföretaget Jumperfabriken som också har butik på Vallgatan och säljer stickade plagg med inspiration från 60- och 70-talen.

– Ett retroinspirerat mode som görs med modern twist. De är duktiga på material och arbetar mycket med hållbarhet och ekologiska produkter. Det känns fräscht, säger hon.

Moderiktig lokalpatriot

Frida Zetterström förklarar att hon är lokalpatriot vad gäller mode. Hon konstaterar också att modeskapare i Göteborg traditionellt sett varit duktiga på denim och framhåller märken som Nudie, med butik på Vallgatan, och Elvine. Även Monki, med huvudkontor i Göteborg, är starka på jeans, förklarar hon och tipsar om att märket kommer med mycket snygg denim i höst.

– Ju kallare det blir på sommaren desto mer rätt känns det att dra på ett par jeans. Och de som går tillbaka till jobbet efter semestern suktar ofta efter ett par nya jeans. Förläng sommarkänslan genom att satsa på vita jeans. Det passar bättre nu, när många har fått lite färg, än på våren då det ofta kan kännas för skarpt med vitt.

Twist & Tango har flera butiker i Göteborg, bland annat i Haga och på Vallgatan.

– Med hög modegrad men ändå modest prisbild är Twist & Tango ett jättebra alternativ om man vill uppdatera sin garderob med höstnyheter utan att bli ruinerad.

"En fläkt av Paris"

Den som är sugen på inspiration från den internationella modescenen kan styra kosan mot Hovås söder om Göteborg.

– Där ligger nätbaserade Wakakuu som har butik och showroom i Hovås, berättar Frida. Det är väl värt ett besök. Här finns flera internationella designer som 3.1 Phillip Lim, Tibbi, Missoni och Alexander Wang. En annan sådan aktör är Mouche som relativt nyligen öppnat igen i innerstan. Det är en butik i ett nytt koncept kallat The Apartment, i en lägenhet på Storgatan. Intresserade bokar tid eller går dit på särskilda öppettider. Det är en fläkt av Paris. Fantastiskt fint.

Fler tips från Frida:

– Den lilla boutiquen Grace på Kyrkogatan har ett personligt urval och här hittar du hela höstens modebild koncentrerad. De har gjort en bra blandning av både internationella och svenska varumärken, som Dagmar och Style in.

– Vallgatan 12 är ett roligt tillskott i butiks-Göteborg. Det är internationell flärd i konceptet men har svenska varumärken. Här kan man både äta lunch, köpa en tavla och ett par nya jeans samtidigt, vilket känns kul.

– Grandpa på Vallgatan 3 är en annan personlig favorit. De är väldigt duktiga på att välja fina saker från kollaktioner av svenska designer, som Rodebjer och Acne.

– Är du ute efter det riktigt sommarsportiga så finns märket Pelle P med en egen butik. Det är en favorit, inte minst för att det knyter samman Göteborgs modescen med en ikonisk seglarprestation. Mer västkust och sommar blir det inte.

"Roliga och udda butiker"

Det är just i kvarteren kring Magasinsgatan, Vallgatan och Södra Larmgatan som flera svenska varumärken öppnat egna butiker.

– De ligger helt klart koncentrerade här. Vill man få en komplett bild av hur olika varumärken tolkat höstsäsongens mode kan man även titta in hos både Filippa K i Viktoriapassagen, Hope och J Lindeberg, båda vid Korsgatan, Acne på Magasinsgatan och Tiger och Whyred, Södra Larmgatan.

Även i Haga finns flera mysiga, unika småbutiker, både med inredning, kläder och produkter som kryddor, te och olivolja.

Frida vill inte att vi glömmer bort Linnéstaden eller Långgatorna vid Järntorget där det finns flera roliga och udda butiker.

– Här hittar man mer alternativa stilar. Det är ett område som har något av ett eget uttryck. Här kan man strosa runt och hitta sina egna favoriter. Missa inte Ann-Louise Landelius som har liten ateljé och studio på Nordenskiöldsgatan där hon säljer sina superfina handväskor i skinn och mocka.

Hösten 2016

Eftersom modehösten innebär en annan färgskala än våren och sommaren tycker Frida att det är smart att rikta in sig på accessoarer för att göra sin outfit mer personlig.

– Hösten är alltid mer enfärgad och dämpad i sitt uttryck. Hösten 2016 kommer att domineras av jordnära toner och då kan det vara skönt att skapa en egen look med accessoarer som till exempel ett par solglasögon. Det fungerar året runt. Ett helt nytt och spännande solglasögonmärke, designat i Göteborg och handproducerat i Italien, är Qisono som än så länge bara finns på nätet.