Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Så städar du bäst hemma

Marie-Louise Danielsson-Tham i arbete med en bakterieodling.Foto: RICHARD STRÖM /EXPRESSEN
Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien och städexpert.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det är lätt att städa om man gör det till en kul grej.

Och skippa de dyra rengöringsmedlen – man kommer långt med såpa och diskmedel.

Det tycker städexperten Marie-Louise Danielsson-Tham som här delar med sig av sina bästa tips.

Många upplever kanske städning som tråkigt och något av ett nödvändigt ont.

Det tycker inte Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och städexpert, känd från tv-program som "Hela Sverige städar" och "Rent hus".

Att förebygga ett stökigt hem är det första steget.

Viktigt att förebygga

– Lägg alltid tillbaka använda saker på sina rätta platser och plocka med dig saker som ligger ”fel” när du passerar ett rum. Då blir det inte så mycket prylar överallt när man väl ska städa. Det är ofta plockbiten, innan man börjar själva dammborttagningen, som man upplever som det tråkiga med städning, säger hon.

 

LÄS MER: Här är vi alldeles för slarviga

 

Rätt städutrustning är viktigt.

– Moppar och soppborstar ska vara anpassade efter ens kroppslängd. Är man inte stark ska man välja en lättare dammsugare i stället för en värsting. Med städutrustning är det precis som med allt annat – bra kvalitet kostar.

Skippa kemikalierna

Skippa de dyra rengöringsmedlen med miljöfarliga kemikalier, tycker Danielsson-Tham.

– Man kommer väldigt långt med såpa, diskmedel, citronsyra, ättiksyra och bikarbonat. Välj vanliga komponenter som inte påverkar miljön. Uppsjön av specialgrejer, som till exempel fläckborttagningsmedel, behövs inte. Det bästa sättet att få bort fläckar är att börja med kallt vatten och sedan riktigt hett vatten och eventuellt diskmedel.

Att göra städningen till något roligt är nyckeln. 

Gör städningen rolig

Sätt till exempel på lite bra musik. Är man är en stor familj kan man fördela uppdragen och städa tillsammans.

– Många gapar efter för mycket vid städning och försöker kasta sig över allt på en gång. Ta en sak i taget i stället. Koncentrera dig på ett utrymme. Det räcker med att städa en gång i veckan ordentligt. 

– Det är också bra med en "morot", städar man på förmiddagen kan man belöna sig med ett biobesök på eftermiddagen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Expertens tre bästa husmorstips

1. Rengöra ugnen

"Du blandar två delar flytande såpa och en del vatten i en sprayflaska. Spreja sedan hela insidan av ugnen och stäng ugnsluckan. Sätt på ugnen på 125–150 grader. Låt såplösningen verka under 15 minuter ungefär. Stäng sedan av ugnen och låt den svalna. Torka rent ugnen med vatten och trasa. Skölj sedan med rent vatten. Maten får ju inte smaka såpa.

2. Rengöra mikrovågsugnen

"Börja med att krama ur saften från en citron och blanda med vatten i en djup tallrik eller en skål. Ställ in skålen i mikron och kör på full effekt i några minuter. Då löses den ingrodda smutsen upp av citronångorna och går att torka bort med en trasa. Är det väldigt smutsigt får man upprepa proceduren igen.

3. Rengöra grytorna

"Lämna aldrig de tomma grytorna stående på diskbänken, då torkar matresterna in. Häll lite vatten i dem, då är det jättelätt att få bort. Har det ändå bränt fast i en gryta är ett miljövänligt sätt att ta vanligt, hårt bitsocker och gnugga med. Bakpulver blandat med ljummet vatten är också bra; det löser också upp."