"Julen är en skön fantasi, och det blir sällan så jättebra när fantasin möter verkligheten. Den är ofta inte lika idyllisk.", säger psykologen Mats Eklöf. Foto: Shutterstock"Julen är en skön fantasi, och det blir sällan så jättebra när fantasin möter verkligheten. Den är ofta inte lika idyllisk.", säger psykologen Mats Eklöf. Foto: Shutterstock
"Julen är en skön fantasi, och det blir sällan så jättebra när fantasin möter verkligheten. Den är ofta inte lika idyllisk.", säger psykologen Mats Eklöf.  Foto: Shutterstock
Med alla presentinköp och förberedelser hotar julstressen att knäcka oss. Foto: Larseric LindenMed alla presentinköp och förberedelser hotar julstressen att knäcka oss. Foto: Larseric Linden
Med alla presentinköp och förberedelser hotar julstressen att knäcka oss.  Foto: Larseric Linden

Experten: Så slipper du stressen inför julen

Publicerad

Drömmer du också om en fridfull jul? Frågan är om den egentligen finns.

– Julen är en skön fantasi, och det blir sällan så jättebra när fantasin möter verkligheten. Den är ofta inte lika idyllisk, konstaterar Mats Eklöf, psykolog och lektor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Här delar han med sig av sina bästa råd inför julens alla förväntningar och stressmoment.

Den där härliga, glada och rofyllda julen som vi alla drömmer om är inte alltid så lätt att uppnå trots att vi gör vårt bästa. Julstressen hotar ofta att knäcka oss, och när vi går i mål på julafton blir det inte riktigt som vi tänkt.

– Vanorna kring jul och de kulturella förväntningarna är väldigt starkt rotade. Vi ska ha julpynt och julgranar, paket och mat. Det är svårt att ändra på detta. Men hela den här julefriden som vi pratar om, det är en fantasi. En fantasi om en lugn skön värld där vi vilar upp oss, tar det lugnt och har det mysigt hemma. Det visar sig ofta att verkligheten inte är lika idyllisk som fantasin. Det blir också en extra besvikelse om man ansträngt sig en hel del innan, säger Mats Eklöf, psykolog och lektor i psykologi vid Göteborgs universitet.

– Julafton tenderar att bli en slags villervalla, speciellt om man har barn, konstaterar han.

Mycket beror på den stress vi upplever inför julen, menar Mats Eklöf. Negativa känslor är stressens natur, och de leder till att vi får kortare stubin. Vi går snabbare i gång på negativa signaler från andra. Stressen gör oss mindre kloka och eftertänksamma. Bråk uppstår lättare.

Måste vara disciplinerade

När livet rullar på i vardagen måste vi vara disciplinerade, hålla tider på jobbet och vara ordentliga i största allmänhet.

– När julen kommer är det som om hela höstsäsongens upparbetade frustration pockar på att få ett utlopp, säger Mats Eklöf. Den allmänna belastning vi bär på, plus julstress och även alkohol som minskar hämningarna, gör att risken för konflikter ökar.

– I vardagslunken kan man undvika både personer och delar i sin relation som inte fungerar så bra, men det blir svårare när man ska umgås en hel helg. Då blir det lättare att komma åt varandras ömma punkter. Julen blir en arena där en massa skit man burit på under lång tid måste ut, och då blir nära och kära lätt måltavlor för frustrationen.

Julen - ett kompromissande

Mats Eklöf säger att han själv är ganska trött på julen och förklarar att i den egna familjen är julen ett kompromissande. Han och hustrun firar med barn och barnbarn och andra släktingar.

– Vi har ett cirkulationsschema. Min fru vill gärna fira med julgran och alltihop, men personligen skulle jag vilja låta det hela passera tämligen spårlöst med några få julsymboler, lite julmat och i övrigt lugn och ro.

Går det att skapa en fridfull jul?

– Ja, men då måste man frigöra sig från all stress och hets som är runt julen. Och det är inte så lätt eftersom julen är en så kär fantasi. Det finns ett otroligt normtryck i hela samhället att det ska vara mysigt på jul.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER