Experten: Så lyckas du spara upp en buffert

Annika Creutzer är privatekonomisk expert.
Foto: KATE GABOR / CREUTZERAB.SE
Bara någon hundralapp i månaden är ett steg i rätt riktning, när det kommer till att bygga upp en buffert.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Börskrascher, permitteringar och varsel.

Under coronapandemin har många haft det svårt att navigera i det ekonomiska landskapet.

Men det finns sätt att komma på fötter ekonomiskt, trots att tiderna är tuffa.

Den privatekonomiska experten Annika Creutzer tipsar om hur du ska tänka – från första hundralappen till börsportföljen.

– Många har väldigt ont om pengar och det är svårt, men varje hundralapp du avstår, som i stället går in på ett sparkonto är ett steg i rätt riktning, säger hon.

Oron kring ekonomin under coronapandemin är stor och flera bolag och arbetsgivare har gått i konkurs till följd av virusets framfart.

Personal har permitterats eller varslats och arbetslösheten i landet ligger i dag på omkring 10 procent, vilket är en ökning på två procentenheter jämfört med samma period föregående år.

Också aktiemarknaden har reagerat negativt på det som hänt och i många månader såg det riktigt illa ut, med aktier som sjönk som stenar.

I dag har dock börsen normaliserat sig, enligt den privatekonomiska experten Annika Creutzer.

– Vi har haft en kraftig rekyl på börsen sen raset i mars. Det är väldigt skakigt med anledning av corona och vi kan få ras igen om det kommer en ny våg. Det gäller därför att tänka långsiktigt om man ska investera sina pengar, säger hon.

Varje sparad hundralapp en framgång

Men steget att investera i aktier och fonder ligger utom räckhåll för många, vars privatekonomi demolerats under pandemin. Det går dock att komma på fötter igen om man börjar om från början och bygger upp en buffert.

– Har man möjlighet att lägga undan pengar är det första man ska göra att försöka få ihop en buffert som motsvarar två månadsutgifter. Många har väldigt ont om pengar och det är svårt, men varje hundralapp du avstår, som i stället går in på ett sparkonto är ett steg i rätt riktning, säger hon. 

– Även fast man tycker att man har ekonomiska skydd ska man vara medveten om att i dessa tider kan ta det ta tid att få ut sina pengar från a-kassa eller försäkringskassa.

Stockholmsbörsen gick ner ordentligt i mars, i samband med att coronapandemin blev ett faktum i landet.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

När man väl har byggt upp sin buffert kan man börja kika på att investera sina pengar, för att på lång sikt få dem att öka i värde.

– När bufferten finns där kan det vara en god idé att börja månadsspara i fonder. Du gör egentligen på samma sätt som innan, förutom att pengarna går till fonder i stället för sparkontot. Tänk dock på att du ska göra det här med pengar som du kan avvara och inte behöver på kort sikt, säger Creutzer. 

Aktier kräver mer kapital

Om du har mer pengar på kontot och vill se dem växa kan aktier vara ett alternativ, men här ska man vara medveten om riskerna, berättar Annika Creutzer.

– Jag skulle säga att man åtminstone ska ha mellan sju och tio olika aktieslag i olika branscher. I var och en av dessa aktieslag bör man ha åtminstone 10 000 kronor, säger hon.

Stockholmsbörsen har nu mer eller mindre normaliserat sig igen, men en ny våg av corona kan ändra på den saken.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Det gäller också att läsa på ordentligt och förbereda sig på att man på kort sikt kan förlora pengar.

– Många företag vill ha dina pengar på börsen, men av 100 företag kanske det bara är två som blir riktigt framgångsrika och som du kan tjäna pengar på. Människor med stort kapital och kunskap kan sprida sina pengar och satsa på många uppstickare och har råd att förlora på de 98 som det inte blir något av.

”Passa på att utbilda dig”

Men för långssiktig framgång ska man allra helst investera i något som ligger allra närmast till hands – nämligen sig själv.

– Den viktigaste investeringen man ska göra är investeringen i sig själv. Är du permitterad och har tid över, passa då på att utbilda dig. Lägg pengar på kurser så du blir attraktiv på arbetsmarknaden, säger hon och fortsätter:

– Vi står inför en strukturomvandling och exempelvis butiksjobb börjar försvinna, medan andra branscher är på uppgång. Försök utbilda dig till ett framtidsyrke. 


Expertens tips

BYGG DIN BUFFERT

Ta det lugnt: Spara inte för mycket på samma gång, för då börjar du sno från sparkontot till slut. Kan du avstå några hundralappar är det bäst i början. Blir det över något i slutet av månaden kan de också åka in på sparkontot.

Lura dig själv: Det bästa sättet att spara är att ha en stående överföring till ett sparkonto samma dag som pengarna kommer in. Du ska helt enkelt inte se dem som går i väg, utan lura dig själv att det som finns kvar är det du har att röra dig med.


FONDER

För den icke insatte: Är du inte särskilt intresserad så är Svenska och Globala indexfonder ett bra alternativ. De är billigare och de rullar på av sig själv. 

För den intresserade: Är man lite mer intresserad av fonder kan man investera i aktivt förvaltade fonder. Då har man en fondförvaltare som aktivt placerar ut pengarna i olika fonder.

Vänd dig till specialister: Man kan få hjälp med fonder av sin bank, men jag rekommenderar att man i stället vänder sig till så kallade fondtorg som Avanza eller Nordnet. 


AKTIER

Läs på: Gå med i Aktiespararna eller Unga aktiesparare och lär dig mer om aktier. Börsen kan vara komplicerad för nybörjare.

Låt dina intressen styra: Utgå från vad du själv kan och tycker om när du investerar i aktier. Det är lättare att förstå ett företag om du själv är intresserad av vad de tillverkar eller erbjuder för tjänst.